Hufvudstadsbladet

Odla dahlior

-

Förgro:

● Fyll en hink med plantering­sjord, torv och sand. Placera knölarna på jorden med stamfästet uppåt. Täck med ett tunt lager jord. Vattna först när skotten kommer. Ställ hinkarna ljust på en plats som håller cirka 15 grader.

Utplanteri­ng:

● Vänj dahliorna långsamt innan du sätter ned dem i jorden. Ställ ut hinkarna under dagen och ta in dem på natten under ett par veckors tid. I mitten av maj är det dags att plantera ut knölarna på 10–20 centimeter­s djup.

Skötsel:

● Dahlior är lättskötta. Vanlig trädgårdsj­ord, lite gödsel vid plantering­en och under blomningss­äsongen, samt vatten och solsken är vad som krävs. Dahlior tycker om sol men det går bra att odla dem i halvskugga. Vattna sparsamt i början, mer när den har börjat växa.

När frosten kommer:

● Gräv upp knölarna och förvarar dem frostfritt över vintern. Direkt efter första frostnatte­n är det dags. Det syns tydligt – kyla får hela växten att säcka ihop.

Vinterförv­aring:

● Bästa stället är svalt, mörkt och torrt. Klipp ned stjälkarna så att 4–5 centimeter återstår. När du har grävt upp knölarna, skaka bort jorden och låt dem torka ett par dagar på en tidning. När de har torkat tjocknar skalet, vilket skyddar dem mot uttorkning under vintern.

Skär bort gamla knölar

● eftersom de kan ge problem med uttorkning. De kvarvarand­e förvaras i en papp- eller trälåda som inte är för tät. Lägg torv, torr sand eller spån i bottnen. Lådan ska stå mörkt, torrt och svalt tills våren kommer.

 ??  ?? Rund som en boll. Rocco, en ljuslila populär pompomdahl­ia.
Rund som en boll. Rocco, en ljuslila populär pompomdahl­ia.
 ??  ?? Som dekoration: Sätt en blomma på ett litet fat med vatten och ställ ett vinglas över. Foten kan användas som ljushållar­e.
Som dekoration: Sätt en blomma på ett litet fat med vatten och ställ ett vinglas över. Foten kan användas som ljushållar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland