Hufvudstadsbladet

Dahlior ger sprakande färgprakt i höst

Nu, när många andra blommor har vissnat, är det dahliorna som lyser upp i rabatterna. Dahlior har attityd, tar plats och är inte det minsta blyga. Hatten av för Mexikos nationalbl­omma!

- TEXT: TT/MARIA FREDIN SKOOG FOTO: EVA-LISA SVENSSON

Sommaren börjar lida mot sitt slut. Också i trädgården och på balkongen har många växter tackat för sig och blommat färdigt för säsongen. Men det behöver inte bli brist på spännande kulörer för det. Med några dahlior i favoritfär­ger kan man vara säker på att ha vacker blomsterpr­akt ända till frosten kommer.

Dahliorna är användbara som dekoration­er till sensommare­ns fester eller bara för att sprida skönhet vilken vardag som helst. Dessutom är de mycket populära hos insekterna.

Linnés lärjunge

Dahlian kommer ursprungli­gen från Mexiko och är landets nationalbl­omma. Det finns omkring 35 vilda arter, de flesta från ursprungsl­andet, men dahlian blev faktiskt uppkallad efter en svensk botanist. Mannen som fick äran att ge namn åt den vackra blomman hette Andreas Dahl och var lärjunge hos Carl von Linné vid Uppsala universite­t. Enligt Svenska Dahliasäll­skapet tog han examen år 1776 och fick efter det jobb hos Claes Alströmer, en annan av Linnés lärjungar. Andreas Dahl studerade bland annat huruvida dahlians knölar var ätliga – de påminner faktiskt en del om jordärtsko­ckan och växterna är släkt.

Som anställd hos Claes Alströmer fick Andreas ansvara för parken och trädgården på Gåsevadhol­ms slott utanför Göteborg. Han gav sig ut på otaliga växtexpedi­tioner för att samla in material till både Alströmer och Linné, och i Uppsala arbetade han troget och ihärdigt med att samla in uppgifter till Linnés stora herbarium.

År 1787 blev Andreas Dahl docent i botanik vid Åbo Akademi, men dog två år senare, endast 38 år gammal. Två år efter hans död uppkallade den spanska botanikern Antonio José Cavanilles dahliasläk­tet efter honom.

De tjusiga, praktfulla skönhetern­a kommer i omkring 16 olika former, som kan delas in i olika grupper. I dag finns inte mindre än omkring 50 000 nya sorter, med andra färg- och formvarian­ter av den ursprungli­ga dahlian. Det är alltså fritt fram att botanisera fram de man gillar bäst.

 ??  ?? ■■Chat Noir, mörkröd högväxande kaktusdahl­ia. ■■Honka Suprise, ovanlig piondahlia som doftar och har långa gulrosa hoprullade strålblomm­or.
■■Chat Noir, mörkröd högväxande kaktusdahl­ia. ■■Honka Suprise, ovanlig piondahlia som doftar och har långa gulrosa hoprullade strålblomm­or.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland