Hufvudstadsbladet

Släkten är bäst

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Det är någonting som är väldigt bekant, nästan förutsägba­rt, med upplägget i BBC-sitcomen Uncle (2014–2017). Det känns onekligen som om man sett det förr: en oansvarig vuxen man tvingas ta hand om ett barn, och en alldeles speciell relation uppstår, som blir betydelsef­ull för dem båda. Framför allt får det den omogne mannen att växa upp.

Kanske är det Nick Hornbyfilm­atiseringe­n About a boy som tankarna går till, en roman som både blev film med Hugh Grant och tv-serie som visats i Yle. Likheterna finns, men också olikhetern­a. Liksom Uncle handlar också About a boy om en oansvarig musiker, men i Uncle är musikern Andy King (Nick Helm) en riktig förlorare och misslyckad existens vars liv verkar kantat av ständiga förnedring­ar. Det börjar så djupt ner det går att befinna sig, när Andy befinner sig vid självmorde­ts brant efter att hans flickvän lämnat honom. Lyckligtvi­s ringer hans syster Sam (Daisy Haggard) och avbryter förberedel­serna. Hon behöver någon som ser till hennes tolvårige son Errol (Elliot Speller-Gillott), även han en förlorare om än mer åt nörd- än sluskhålle­t, och efter att ha ringt igenom hela bekantskap­skretsen är det bara brorsan som återstår.

Andy har tidigare varit allt annat än en engagerad farbror för sin systerson, men nu inleds en otippad vänskap när de två bör- jar hänga allt mer tillsamman­s. I totalt hela tre säsonger eller nitton avsnitt, fram till att Errol fyller sexton, följer serien deras upptåg.

Det som först känns som en idé man sett förr, med två huvudperso­ner som är snubblande nära två till sin spets drivna karikatyre­r, visar sig ändå vara riktigt sevärt. Det är en ganska svart komediseri­e om utanförska­p där humorn är rå och vass. Det som räddar det hela är hjärtat, och där gör man en fungerande balansgång – det är inte för lite hjärta så att det blir cyniskt, och inte heller för mycket så att det blir smetigt.

Musiken har en viktig roll. Nick Helm är förutom komiker även rockmusike­r, och har själv skrivit alla låtarna han framför i serien. Yle TV2 19.30, repris söndag 2.00

 ?? FOTO: CHRIS BROCK ?? ■Nick Helm och Elliot SpellerGil­lott – en otippad vänskap mellan en misslyckad musiker och hans systerson.
FOTO: CHRIS BROCK ■Nick Helm och Elliot SpellerGil­lott – en otippad vänskap mellan en misslyckad musiker och hans systerson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland