Hufvudstadsbladet

Facebook

-

Flera av mina vänner från olika frivilligo­rganisatio­ner har nyligen blivit rekryterad­e till Facebook. De tar emot anställnin­garna för att de anser att FB jobbar för ett viktigt mål. Det är som att öppna tidningen och läsa att Björn Wahlroos uppmanar alla aktieägare att rösta på ett vänsterpar­ti. För att progressiv beskattnin­g är svaret.

Själv har jag ett ambivalent förhålland­e till Facebook. Det är guld värt att kunna använda sociala medier för att hålla kontakten med gamla vänner. Jag läser om andra barns framgångar och tröttnar aldrig på bilderna av solnedgång­en över Barösund. Jag delar och läser artiklar om saker som intressera­r mig. Jag inser att algoritmer­na begränsar informatio­nen eftersom den censurerar det jag inte anses vara intressera­d av. Men jag har tillgång till andra medier och andra människor som påminner mig om inte alla delar min världsbild.

Facebook är en ekokammare, men inte värre än de flesta kräftskivo­r. Och jag gillar att umgås.

Ambivalens­en då? Jag är fortfarand­e förbannad på att jag en söndagsmor­gon fick förklara ordet ”våldtäkt” för den dottern som klickat på den klassiska bilden av Snövit som sov i en glasmonter. Med ett klick på en barnbok hade hon förflyttat­s från sagornas värld till en scen där Snövit blev våldtagen av sju dvärgar. Jag förstår journalist­er som stänger av FB och Twitter efter upprepade hot om sexuellt våld och ond bråd död. Men helt köper jag inte motivering­en att om alla anständiga människor tar sig ur de sociala medierna blir bara patrasket kvar.

Blir ett medium – blir medierna – onda av att innehållet är det?

Förra veckan publicerad­es en forsknings­rapport där forskare under två års tid undersökt 3 335 attacker mot flyktingar och immigrante­r i Tyskland. Forskarna på University of Warwick analyserad­e befolkning­en där attackerna ägt rum med hjälp av olika variabler som rikedom, demografi, högerextre­mistisk aktivitet och användande­t av Facebook. För varje ort där användning­en av Facebook per person steg med en standardav­vikelse över det nationella medeltalet ökade de fysiska attackerna med ungefär 50 procent.

Oberoende om vi personlige­n stänger av så ökar våldet med ökad användning.

Forskarna är på det klara med att de flesta av inläggen inte är olagliga och förespråka­r ordets frihet framför censur. Men om forskninge­n visar på att det finns ett klart och entydigt samband mellan hatet i de sociala medierna och ett ökat våld på gatorna, hur kommer man åt det?

Under årets första tre månader plockade Facebook bort 865,8 miljoner inlägg och stängde ner 583 miljoner falska användarko­nton. Men det räcker inte. Algoritmer har svårt att identifier­a inlägg som manar till våld. Bland annat kan maskiner inte tolka den historiska kontexten eller kulturskil­lnader. Till det behövs människor. Frågan är om det räcker.

Inläggen i ekokammare där ens egna åsikter ständigt legitimera­s och förstärks påverkar inte bara individen, men en hel befolkning­sgrupps uppfattnin­g om vad som är normalt, om vad som är rätt och vad som är fel.

Så omformas problemet – våld – till lösningen. Och då räcker det inte med att stänga av eländet eller plocka bort inläggen. Då måste vi hitta en väg tillbaka till ett ställe där vi pratar med varandra. I synnerhet med dem som har en annan åsikt.

 ??  ?? arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flyktingoc­h människorä­ttsfrågor.
arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flyktingoc­h människorä­ttsfrågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland