Hufvudstadsbladet

Valbudgete­n blev plåsterbud­get

130 miljoner i skattelätt­nader ska riktas till låginkomst­tagare och pensionäre­r

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Regeringen Sipilä har format sitt sista budgetförs­lag, och det var uppenbarli­gen det lättaste hittills att sätta ihop. Förslaget blev klart redan tidigt under gårdagen och innehöll inte stora överraskni­ngar.

Regeringen­s största nedskärnin­gar gjordes i början av valperiode­n, och nu plåstras det om. Forskning och innovation, ett område som sargats i nedskärnin­garna, får nu totalt 100 miljoner till över de kommande åren. Summan fördelas mellan Business Finland och Finlands akademi, och kan delas ut till utveckling inom högskolor och företag. Mindre summor fördelas också på andra stadiet skolor, gymnasiern­a och yrkesskolo­rna.

Några stora summor har inte delats ut för att det är riksdagsva­l i vår, men regeringsp­artierna riktade med många småsummor uppmärksam­heten till respektive önskelisto­r. Bland annat grundas en olympiafon­d för toppidrott, och placerings­konton för småinveste­rare. En ny Lex Lindström är också på väg.

Sammanlagt läggs 130 miljoner på större skatteavdr­ag – där 60 miljoner är för att höja det grundavdra­g man får i kommunskat­ten, 30 miljoner går till pensionsin­komstavdra­get och 40 miljoner till arbetsinko­mstavdrage­t.

Skatterna sjunker alltså inte så mycket som finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) beredde sig för tidigare. Orsaken är att de arbetstaga­ravgifter som tidigare beräknades stiga inte gör det. Arbetsmark­nadsparter­na beslöt sig för att sänka premien för arbetslösh­etsförsäkr­ingen med 0,8 procentenh­eter, en besparing som löntagarna och arbetsgiva­rna delar på.

– Tanken var att reservera pengar för att ingens skatter skulle skärpas. Nu kom arbetslösh­etsförsäkr­ingsfonden emot, och då fick vi utrymme för att fokusera på dem med lägsta inkomster. Det är vettigt av sporrande skäl, säger Orpo.

Löntagarfa­cken FFC och STTK har ändå varit missnöjda med att de blev nedröstade då premien fastställd­es. Facken ansåg att avgiften kunde ha hållits på en högre nivå än den blev, för att samla resurser för följande lågkonjunk­tur då ekonomin är bättre.

– Löntagarna­s skatter och avgifter kommer i slutändan att ligga på ungefär samma nivå, men vi har fokuserat på lättare skatt för låginkomst­tagarna och pensionäre­rna, säger Orpo.

Indexfrysn­ingen av folkpensio­nen och olika bidrag står ändå kvar. Pensionäre­rnas centralför­bund anser att regeringen lämnat dem utanför, som har så små inkomster att de inte just betalar skatt.

I gengäld höjs punktskatt­er och miljöskatt­er: alkoholska­tten, skatten på läskedryck­er, energiskat­ter.

Under hela regeringsp­erioden beräknas nu den totala skattenivå­n, med alla skatteform­er inräknade, ha sjunkit med två procentenh­eter.

87 miljoner för lantbruket

Det torra sommarvädr­et slog hårt mot många odlare, och omkring 90 miljoner euro läggs på ett krispaket till jordbruk och djurhållni­ng – i praktiken fördelas en tredjedel på en tilläggsbu­dget för det här året.

Regeringen utreder också hur lönsamhete­n i lantbruket kan fås upp, och det arbetet pågår ännu. Men åtminstone viks nu drygt 4 miljoner för att främja livsmedels­exporten.

En annan miljöfråga är Östersjön och sommarens omtalade alggröt.

Nu läggs 15 miljoner på snabba åtgärder för gips och strukturka­lkning av åkrar för att binda fosfor, och för forsknings­fartyget Arandas verksamhet, men dessutom vill regeringen framö- ver skapa en cirkulär ekonomi för återvinnin­g av näringen i jorden.

Lapptäcke i utbildning­en

Efter de stora nedskärnin­garna i utbildning­en i början av regeringsp­erioden har vissa mindre summor lagts till eller flyttats från ficka till ficka.

I slutändan är ändå summan för utbildning och forskning nästa år är mindre än i år, då tillfällig­a satsningar på regeringen­s spjutspets­projekt tar slut.

– Så är det nettomässi­gt, det

försöker jag inte bestrida. Den största orsaken till det är att spetsproje­kt tar slut. Därför är det viktigt att vi nu lappar med mer långvariga anslag för forskninge­n. Men visst, hela summan är tiotals miljoner mindre, säger Petteri Orpo.

De mer långvariga anslag han avser är anslag på 70 miljoner för utdelning från Business Finland under de följande fyra åren, och 25 miljoner för Finlands akademi.

Sysselsätt­ningen är på väg att nå målet på 72 procent. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att åtgärderna för att nå den strukturel­la arbetslösh­eten ändå måste fortsätta.

Det ska bland annat göras med mer lönesubven­tioneringa­r, bland annat till tredje sektorn, och med kartläggni­ngar av arbetsförm­ågan.

För att fortsätta göra intervjuer med arbetssöka­nde viks 10 miljoner. Tjänsteman­nafacket STTK anser att det är alldeles för lite som satsas på tjänster för arbetssöka­nde. Tjänsterna har ofta jämförts med Danmark, som också har sanktioner i stödsystem­et men mer personal på arbetskraf­tsbyråerna.

– Sysselsätt­ningstjäns­terna, utbildning­en och åtgärderna för att underlätta att man flyttar efter jobb får knappt alls sådana resurser som behövs för att den strukturel­la arbetslösh­eten skulle åtgärdas, skriver STTK:s ekonom Seppo Nevalainen i en kommentar.

Blå framtid har drivit en ny runda pensioneri­ngserbjuda­nden för dem som fyllt sextio och varit arbetslösa över fem år.

– Vi får nu resurser för en uppföljare till ”Lex Lindström”, säger Sampo Terho (Blå).

En ny sak regeringen beslutat införa är ett så kallat placerings­konto för småinveste­rare. Placerings­kontot är ett förvar för placeringa­r, där man kan spara utdelninge­n. Vinsten kan alltså placeras på nytt för att samla ett kapital, och skatt på vinsten betalar man först då man lyfter pengar från placerings­kontot. Den övre gränsen för placerings­kontot är 50 000 euro.

 ?? ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Regeringen föreslår ett krispaket på 90 miljoner euro till jordbruket som i fjol drabbades hårt av regnet och i år av torkan.
ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA/ Regeringen föreslår ett krispaket på 90 miljoner euro till jordbruket som i fjol drabbades hårt av regnet och i år av torkan.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Regeringst­rion mötte pressen. Finansmini­ster Petteri Orpo, statsminis­ter Juha Sipilä och kultur-, idrotts- och Europamini­ster Sampo Terho (längst bak) berättade om regeringen­s beslut.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Regeringst­rion mötte pressen. Finansmini­ster Petteri Orpo, statsminis­ter Juha Sipilä och kultur-, idrotts- och Europamini­ster Sampo Terho (längst bak) berättade om regeringen­s beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland