Hufvudstadsbladet

Förädla färska tomater till soppa, sallad och egen ketchup

Tomatsäson­gen började redan i våras för yrkesodlar­na. Men det är nu vi hobbyodlar­e skördar för fullt i våra små odlingar och växthus.

-

Utbudet av tomater är stort i olika storlekar, sorter och färger. De inspirerar verkligen till att bjuda på stora fat med tomatsalla­d i olika färger. Tiden då de bara var röda är förbi.

Tomaten har många smakkompis­ar, som basilika, oregano och timjan. Listan kan göras hur lång som helst. En god tomat- och mozzarella­sallad lyfter med den färska basilikan. Ett par nypor socker framhäver smaken ytterligar­e.

Prova sig fram

Bakade tomater är ett enkelt tillbehör till den goda middagen. Det funkar alltid. Blandade tomater som bakas på låg värme tillsamman­s med fetaost och oregano blir jättegott. Men det går självklart att kombinera med andra ostar och andra kryddor. Det är bara att prova sig fram och finna sin egen favoritkom­bination.

Varför inte göra en egen ketchup? Det är inte alls så svårt och jobbigt som man kan tro. Det kommer definitivt att imponera på bekantskap­skretsen.

Flarn på smördeg i olika former har snabbt blivit en favorit. Flarn är gott. Tomat är gott. Hur gott blir då inte ett tomatflarn? Det är perfekt som tilltugg till fördrinken. En bra sak är också att flarnet går att förbereda så att det bara är att skjutsa in i ugnen när gästerna kommer. Tomatflarn passar utmärkt till charkuteri­er, som lufttorkad skinka och tunt skivade korvar.

Rostad tomatsalla­d med fetaost

Till 4 portioner, cirka 50 minuter 20 tomater i olika färger och storlekar, flest små 1 färsk lök 150 g fetaost 15 svarta oliver 1 msk färsk oregano 1 msk färsk salvia 1 tsk salt 1 krm peppar 2 msk olivolja

Halvera tomaterna och lägg dem i en form. Skölj, dela och skiva löken tunt. Blanda den med tomaterna.

Dela fetaosten i fyra bitar och peta ner bland tomaterna. Strö över oliver, örter, salt och peppar.

Ringla över olivolja och tillaga i ugnen i 150 grader i 40 minuter. Toppa med färska örter.

Salmorejo – spansk tomatsoppa

Till 4 portioner, 20 min + 4 tim

cirka 450 g tomater 60 g dagsgammal­t vitt bröd, kantskuret 4 msk fin olivolja 1 1/2 msk sherryvinä­ger 100 g skållade mandlar 1 vitlökskly­fta, riven 1/2 tsk malen spiskummin 1/2 tsk salt 4 1/2 dl vatten nymalen svartpeppa­r 5 krusbär eller vindruvor, halverade

Skär tomaterna i klyftor och lägg i en bunke.

Lägg brödet i blöt i lite vatten en stund. Krama sedan ur all vätska och lägg brödet med tomaterna tillsamman­s med hälften av olivoljan, 1 matsked sherryvinä­ger, mandlar, vitlök, spiskummin och salt.

Krama ihop alltsamman­s så att tomaterna börjar vätska sig. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i minst två timmar.

Kör i mixer och tillsätt sedan sakta 4 1/2 deciliter vatten och fortsätt att mixa tills soppan blir helt slät. Häll i resten av olivoljan medan du mixar lite till. Smaka av om det behövs mer salt och tillsätt resten av sherryvinä­gern.

Sila över i en skål (hoppa över silen för en matigare soppa) och ställ in i kylen i ytterligar­e 2 timmar.

Servera i skålar och garnera med krusbär eller vindruvor, lite extra olivolja och några drag med pepparkvar­nen.

Tomatflarn

Till 8 bitar, cirka 1 timme

1 rulle kyld smördeg, 250 g 1 ägg 1 msk kallt vatten 1/2 tsk salt Fyllning: 200 g färskost 1 dl crème fraiche 1 dl riven parmesanos­t 1 vitlökskly­fta 1/2 tsk salt 1 krm peppar 2 msk hackad basilika 15 ganska små tomater i olika färger 1 rödlök

Rulla ut smördegen på pappret och lägg den på en plåt. Nagga degen med en gaffel. Vispa samman ägg, vatten och salt och pensla kanten på smördegen.

Rör ihop färskost, crème fraiche, parmesanos­t, pressad vitlök, salt, peppar och basilika. Bred krämen över degen men spara en kant runtom. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Dela små tomater och skiva stora. Fördela dem över färskostkr­ämen. Skala och skiva löken och strö den över tomaterna. Grädda mitt i ug-

 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ??
FOTO: TT/BOSSE NILSSON
 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ??
FOTO: TT/BOSSE NILSSON
 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ??
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON/TT ?? En färgrik tomatsalla­d lockar de flesta till bordet. Tomaterna får extra mycket smak när de bakas i ugnen på svag värme. Fetaosten blir mjuk och med sin sälta passar den fint till tomaterna.
FOTO: BOSSE NILSSON/TT En färgrik tomatsalla­d lockar de flesta till bordet. Tomaterna får extra mycket smak när de bakas i ugnen på svag värme. Fetaosten blir mjuk och med sin sälta passar den fint till tomaterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland