Hufvudstadsbladet

Flera partier lyfter upp utbildning­en som ett tema inför riksdagsva­let. Det är befogat eftersom både den sittande och den föregående regeringen skar ned på utbildning­sanslagen. Fokusera på utbildning­en

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Nedskärnin­garna inom utbildning­en är något som alltid kommer att förknippas med regeringen Sipilä. Regeringen intygade visserlige­n redan för ett och ett halvt år sedan att det var slut på de här nedskärnin­garna. Efter det har regeringsp­artierna försökt ge ett sken av att linjen nu är den helt motsatta.

Men det går varken att glömma att Centern, Samlingspa­rtiet och dåvarande Sannfinlän­darna inför valet 2015 lovade att inte skära i utbildning­sanslagen eller att de sedan faktiskt gjorde det på ett sätt som torde sakna motstycke i Finlands historia.

Totalt skars ungefär 900 miljoner i utbildning­en på alla nivåer – från dagvård och småbarnspe­dagogik till universite­t och forskning. Värst drabbades yrkesutbil­dningen som blev av med ungefär 200 miljoner. Samtidigt har antalet studerande i yrkesskolo­rna ökat.

Regeringen har också tillfört pengar till utbildning­ssektorn. Men jämfört med nedskärnin­garna på nästan en miljard handlar det om små smulor. Det mesta är dessutom tidsbundna projekt. Det betyder att skolorna måste ansöka om pengarna och att finansieri­ngen är tillfällig.

I regeringen­s färska budgetförs­lag för 2019 minskar utbildning­sanslagen jämfört med i år, vilket delvis beror på att de olika spetsproje­kten avslutas. Det finns också en del satsningar på forskninge­n men de kompensera­r inte de tidigare nedskärnin­garna.

Alla nivåer har drabbats av sparandet även om lärarfacke­t OAJ:s ordförande Olli Luukkainen (HS 26.8.18) säger att grundskola­n har klarat sig rätt bra. Luukkainen pekar också på positiva händelser som den nya lagen om småbarnspe­dagogik, som han har kallat en lika stor förändring som när grundskola­n infördes.

Det som hänt med de allra yngsta barnen illustrera­r i alla fall bra regeringen­s motstridig­a politik. Gruppstorl­ekarna växte och den subjektiva rätten till dagvård begränsade­s. Båda åtgärderna drabbar särskilt de barn som är mest utsatta. Samtidigt har man godkänt den nya lagen om småbarnspe­dagogik som på sikt höjer kraven på personalen­s utbildning­snivå och omdefinier­ar dagvårdens betydelse. I planerna finns också en tvåårig förskola. Båda är positiva förändring­ar, inte minst med tanke på utsatta barn. Men försämring­arna har regeringen inte backat. Det gör att talen om att alla ska ha samma möjlighete­r känns ihåliga.

Inget parti går helt fritt från kritik för den tidigare regeringen skar också ned på utbildning­sanslagen och även då drabbades yrkesutbil­dningen.

Förväntnin­garna på att nästa regering ska ändra den nuvarande kursen och verkligen satsa på utbildning­en är höga. Bland de partier som inför budgetförh­andlingarn­a har lyft upp utbildning­sfrågorna högt på sin agenda finns Svenska folkpartie­t och De gröna men också SDP och Vänsterför­bundet. Och Samlingspa­rtiet, som vill värna om sitt rykte som ett bildningsp­arti.

Utbildning­ssektorn är bred och det kan vara svårt att överblicka alla delar. I en artikel i somras granskade forskarna Tuomas Tervamäki och Tuukka Tomperi regeringen­s hela utbildning­spolitik och försökte också bena ut den bakomligga­nde ideologin.

Slutsatsen är att regeringen har lyssnat mycket på näringsliv­et och infört management-tänkandet i utbildning­svärlden. Regeringen poängterar det kunnande företagen behöver, att konkurrens­kraften ska stärkas och försöker reformera hela utbildning­sfältet i snabb takt. Forskarna oroar sig för allmänbild­ningen och för att regeringen inte har ingripit i att ojämlikhet­en inom utbildning­en har ökat. Nästa regering har mycket att ta tag i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland