Hufvudstadsbladet

Pressad Putin pudlar om omstridda pensionspl­aner

- TT-AFP

Efter stark kritik föreslår Rysslands president Vladimir Putin att de impopulära förändring­arna av landets pensionssy­stem mildras. – Jag ber er att ha förståelse, säger Putin i ett tv-sänt tal.

Antalet personer som kan arbeta minskar och Ryssland står inför ”allvarliga demografis­ka problem”. Det är beskedet från den ryske presidente­n Vladimir Putin under ett tal om hans omstridda planer på en förändring av landets pensionssy­stem.

Regeringen i Moskva planerar att gradvis höja pensionsål­dern, enligt tidigare uppgift med fem år för män (till 65 år) och åtta år för kvinnor (till 63 år). Precis som många förutspått mildrar nu Putin några av förslagen, möjligen för att vända sin sluttande popularite­tskurva. I stället för åtta år ska kvinnor behöva arbeta fem år till, medan männens höjda pensionsål­der kvarstår.

Höjningen av pensionsål­dern vore den första på 90 år, och ska ses mot bakgrund av västvärlde­ns ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Förslaget har väckt starka reaktioner, och tusentals ryssar har demonstrer­at runtom i landet. Över 2,9 miljoner människor har också skrivit på en namninsaml­ing mot planerna.

Ryska män dör i genomsnitt i 60-årsåldern, och många befarar att de aldrig kommer att hinna njuta av pensionen om pensionsål­dern höjs.

– De kommer att få sin pension i kistan, sade Gennadij Ziuganov, ledare för Kommunistp­artiet, i juli i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland