Hufvudstadsbladet

Japanen som försvann

- SöREN VIKTORSSON

Söndagen den 14 juli 1912 råder tryckande hetta i Stockholm, som fått äran att arrangera de olympiska spelen. När startskott­et går för maratonlop­pet ger sig 68 löpare ut på den klassiska sträckan.

Värmen är så påfrestand­e att en deltagare, portugisen Francisco Lazaro, kollapsar och dagen efter avlider han. Runt hälften av deltagarna avbryter och kommer alltså inte i mål.

Shiso Kanakuri från Japan hör till dem som ser sig tvingade att ge upp. Det sker i Sollentuna och japanen har flax. Han bjuds in på saft och bullar i familjen Petrés villaträdg­ård. Allt hade kunnat sluta med denna improviser­ade bullfest, om inte Shiso Kanakuri därefter gjort ett litet misstag. Han glömde helt enkelt meddela arrangörer­na att han brutit loppet. Så föddes myten om Japanen som försvann. Fascineran­de nog verkar historien vara långt mer spridd i Sverige än i Soluppgång­ens land. När jag mailar min vän Marutei Tsurunen (finländare som bott i landet sedan 1967 och den första västerlänn­ing som valts in i Japans parlament) blir svaret att han inte hört talas om fenomenet ifråga.

Ett team från den japanska motsvarigh­eten till Yle gästar i dagarna Stockholm för att spela in en serie om Japans förhålland­e till OS, fram till år 1964 då spelen hölls i Tokyo.

– Trots att Kanakuri faktiskt är den första japanska deltagaren i de olympiska spelen är han ganska okänd i Japan. Vi tyckte att det var spännande att det fanns en person som var nästan okänd i Japan, men som folk vet vem han var i ett annat land, förklarar regissören Tsuyoshi Inoue i en intervju med Sveriges Television.

Shiso Kanakuri blir en av huvudkarak­tärerna i serien, som ska visas 2019 i Japan. Faktum är att han återkom till Sverige 1967 och då tog tillfället i akt att korsa mållinjen på Stockholms stadion.

Tiden blev 54 år, 6 dagar, 8 timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland