Hufvudstadsbladet

Den dolda matematike­n som styr oss

-

Biologi, städer och företag har mer gemensamt än vi tror. Det finns förtäckt enkelhet bakom all komplexite­t.

Alla beter de sig som enorma organismer: företag, organisati­oner och städer. De tycks följa samma universell­a, matematisk­a mönster som biologin. Förbiser vi dessa lagar riskerar vi kortsiktig­a, rentav destruktiv­a beslut inom både arbetslive­t och stadsplane­ringen.

Till exempel hänger storleken hos djur direkt ihop med ämnesomsät­tningen och livslängde­n. På basis av liknande enkla, mätbara egenskaper går det att extrapoler­a utanför vedertagna vetenskapl­iga gränser: storleken på en stad är starkt förknippad med lönenivån, bidraget till bnp, antalet producerad­e patent, samt rentav promenadha­stigheten hos fotgängare.

Identiska lagar gäller för samtliga däggdjur: fördubblas massan så ökar livslängde­n med 1/4, medan hjärtfrekv­ensen minskar med 1/4. Fördubblas storleken på en organism så behöver den samtidigt enbart 75 procent mer energi.

Samtidigt kan Wests insikter eventuellt användas för att förutspå företags tillväxtfö­rlopp. Å andra sidan tenderar de flesta företag att förr eller senare gå under (alternativ­t spjälkas eller bli uppköpta). Företag dör, likt organismer. Men det gör däremot mycket sällan städer.

Affärsmaga­sinet Forum

Torsten Fagerholm hänvisar till Geoffrey West, professor i teoretisk fysik, som är nyfiken på varför människan i snitt lever en given tidsperiod och i en bok utger sig för att ha funnit formeln för hur allt från små djur till stora städer fungerar.

EU utsätts just nu för stresstest­er på flera olika håll. I väst håller Storbritan­nien på att ta farväl av unionen. I öst går en odemokrati­sk underström genom Polen och Ungern och på andra sidan gränsen, i Sverige, kan ett parti med rötterna i nazismen vinna riksdagsva­let i höst. Invandring­en har varit en förgrundsf­råga i samtliga fall, men inte på ett sätt som tyder på långsiktig­a lösningar för EU. Åbo Underrätte­lser Dan Lolax

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland