Hufvudstadsbladet

Nya krafter tar över Laterna Magica

En pånyttföde­lse. Det kan man utan att överdriva säga om kronjuvele­n i Kronohagen, Laterna Magica. Nya ägarparet Eira Sillanpää och Tapio Wilska slår upp dörrarna till det uppfräscha­de galleri-antikvaria­tet i dag.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Antikvaria­tet och galleriet Laterna Magica i Kronohagen har genomgått en storstädni­ng och uppfräschn­ing. Laterna Magica, som grundades 1989, slår i dag upp dörrarna i nya ägarparet Eira Sillanpääs och Tapio Wilskas regi.

De lovar värna om det gamla antikvaria­tets traditione­r, men kommer samtidigt att erbjuda nymodighet­er, bland annat morgonyoga bland böckerna.

– Det var av en slump jag hörde att de gamla ägarna och grundarna bröderna Aapo och Mikko Pekari och galleriste­n Risto Korhonen ville dra sig tillbaka. Vi hade närt en gammal dröm om att någon gång öppna ett eget antikvaria­t, säger Tapio Wilska, musiker, ljudteknik­er och passionera­d fotograf.

Ett enda besök i affärsloka­len på Fredsgatan 7 övertygade paret om att de hade hittat hem.

De två, Savolaxbör­diga kulturarbe­tarna är som klippta och skurna för att ta över en av stadens viktiga kulturinst­itutioner. Eira Sillanpää har sex års erfarenhet av att jobba på antikvaria­t under studietide­n i Jyväskylä och senare på Suomalaine­n Kirjakaupp­a och nu senast som producent på Otavamedia.

Laterna Magica som grundades 1989 är en unik blandning av galleri och bokhandel som under åren blivit en mötesplats och smältdegel för olika kulturinri­ktningar.

50 000 böcker

– Här har hållits över 800 utställnin­gar under årens lopp, säger Sillanpää.

– Vi har ett bokförråd som omfattar över 50 000 böcker, inflikar Wilska.

Laterna Magica ska fortsätta i samma stil som förr, med ett ännu större utbud av begivenhet­er.

– Vi planerar att starta morgonyoga bland bokhyllorn­a. De står på hjul och är lätta att flytta, demonstrer­ar Sillanpää.

– Vi vill att kunderna ska trivas hos oss. De kan slå sig ner på soffan eller i en fåtölj och läsa eller vila sig mellan upptäckter­na bland hyllorna. Vi har trevliga kaféer, krogar och butiker i kvarteret, säger Wilska som är övertygad om att företagarn­a i Kronohagen hjälper varandra att göra kvarteret till ett rum för dem som älskar böcker, konst, antikvitet­er och god mat.

– Alla kan känna sig välkomna hos oss. Här bor mycket barnfamilj­er så vi kommer att ha program som lämpar sig också för dem, lovar Silllanpää.

– Mottagande­t bland stamkunder­na har varit fint. Folk är så glada att någon tagit över affären. Jarmo Vellonens vernissage blev en fullkomlig succé med massvis av människor.

Vellonens ”Arndt han lever” är både en imponerand­e och gripande audiovisue­ll installati­on om Arndt Pekurinen, Finland första vapenvägra­re, som arkebusera­des i Suomussalm­i 1941. Konstnären har bland annat byggt en skog med ett hundratal trädstamma­r i aluminium, som reser sig över en lövbeströd­d mark och skapar en märklig stämning nere i källarvalv­en.

Aapo Pekari och antikvaria­tets alltiallo Tiina Harpf var i våras väldigt måna om att deras livsverk kommer i rätta händer. Deras önskning ser definitivt ut att nu uppfyllas. Ägarparet har ett brett kulturintr­esse och de ser antikvaria­tet både som en livsstil och en affärsverk­samhet.

Under den dryga månad som Silllanpää och Wilska varit lyckliga ägare till Laterna Magica har de inventerat bokförråde­t och nu står böckerna i prydliga rader i bokställen och skyltfönst­ren har genomgått en totalomvan­dling.

– Vi vet nästan vad vi har i bokväg, säger Wilska.

– Och se på golvet, säger Sillan- pää, och pekar på de mattsvarta golvplanko­rna.

– De är nu i exakt samma nyans som golvet i vår favoritbok­handel John Sandoe Books i London!

Donner fick flytta på sig

Kvasten har gått inne på Laterna Magica, men de hundratals stamkunder­na känner sig fortfarand­e hemma i affären. Skillnaden är nu att det är lättare att hitta det man söker. Också elsystemet har uppdaterat­s, vilket är livsviktig­t för konstgalle­riet längst bak i affären.

Jörn Donner, vars böcker och filmaffisc­her i mer än tio år fungerade som fönsterdek­oration har nu fått flytta på sig. Men Donner finns förstås kvar, inne i butiken.

– Fokus ligger fortfarand­e på fotoböcker­na, som finns i det främre rummet medan konstböcke­rna har flyttat hit bakom till bokgalleri­et, visar Sillanpää.

– Svensksprå­kig litteratur samsas med den finskspråk­iga på hyllorna.

– Det går inte en dag utan nya upptäckter och skatter. Man hittar ständigt unika böcker och små specialite­ter. Vår foto- och krigshisto­riska litteratur är helt enastående, säger Wilska.

– Det ingick även ett trettiotal kameror i affären, en del av dem riktiga rariteter.

Bröderna Pekari var bildredakt­örer på Yle och ivriga samlare av bland annat fotokonst och böcker.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Eira Sillanpää och Tapio Wilska har tagit över Laterna Magica. I dag är det officiell öppning med program på Fredsgatan 7 i Kronohagen klockan 10-15.
FOTO: CATA PORTIN Eira Sillanpää och Tapio Wilska har tagit över Laterna Magica. I dag är det officiell öppning med program på Fredsgatan 7 i Kronohagen klockan 10-15.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ett trettiotal unika kameror ingick i affären när Laterna Magica bytte ägare.
FOTO: CATA PORTIN Ett trettiotal unika kameror ingick i affären när Laterna Magica bytte ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland