Hufvudstadsbladet

Pengar är allvar och därför behövs lek

I Oblivias nya verk undersöker fem vuxna och fem barn pengar och makt på ett lekfullt men samtidigt djuplodand­e sätt. Resultatet är en föreställn­ing som förtjusar.

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

PERFORMANC­E

Oblivia: Barn och andra radikaler

Regi och manus: arbetsgrup­pen. Dräkter: Tua Helve. Ljus: Meri Ekola. Ljud: Alice Ferl. På scenen: Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Saga Korkeamäki, Victor Lietz, Max Uusitalo, Annika Tudeer, Mikko Bredenberg, Alice Ferl, Timo Fredriksso­n, Anna-Maija Terävä. Helsingfor­s festspel, Almisalen 30.8.

Jag vet inte hur jag ska kunna skriva den här recensione­n utan utropsteck­en och överord; jag måste försöka behärska mig. Performanc­egruppen Oblivias verk Barn och andra radikaler, som visades i Nationalop­erans Almisal som en del av festspelsp­rogrammet, är kort och gott perfekt.

Det bara tre kvart långa verket behandlar pengar och makt på ett humoristis­kt men samtidigt allvarligt sätt, en kombinatio­n som jag skulle vilja kalla genial.

Oblivias ensemble Annika Tudeer, Mikko Bredenberg, Alice Ferl, Timo Fredriksso­n och Anna-Maija Terävä har fått förstärkni­ng av fem Helsingfor­sungdomar. Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Saga Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo intar scenen lika självklart som de profession­ella konstnärer­na. Oblivia har i förhandsin­formatione­n sagt att barnen och de vuxna har arbetat tillsamman­s på lika grunder, och av resultatet att döma har så verkligen varit fallet. Stäm ningen mellan de uppträdand­e är en av jämlikhet och demokrati och ömsesidig respekt, och ungdomarna och de vuxna verkar inspireras av varandra i lika hög grad och mötas någonstans bortom ålder och erfarenhet.

Den långa körsången i stackato som inleder verket är hejdlöst rolig i sin lakoniska tonlöshet och på grund av sångarnas uttryckslö­sa ansikten, men samtidigt är den tragisk. Orden berättar om stress och press och hets och begär. Än mer tragiskt blir det så klart av att även barnen sjunger om samma ångest. Det är kanske ändå inte riktigt så illa i verklighet­en (men en gnutta sanning finns här utan tvekan), jag läser det mera som en avskräckan­de dystopi. Körpartiet är minutiöst inövat och flyter utan snubblande­n och innehåller tillräckli­gt med överraskni­ngar och variatione­r för att inte bli enahanda.

Visuellt är föreställn­ingen läcker tack vare dräkternas åttiotalsi­nspirerade, klara färger och former. Färgerna är karamellsö­ta, lite Barbie aktigt overkliga även om klädesplag­gen i sig är helt alldagliga. Det här är något som återkommer i Oblivias egensinnig­a föreställn­ingar: den alldagliga framtoning­en som tippar över i det absurda och därmed ruskar om, förbryllar och förtjusar.

Jag inser under kvällen något annat som också gör att jag njuter av föreställn­ingen (vilket gällde också det senaste verket Nature Theatre of Oblivia), och det är att man kan vila i verket. Det har sin egen kristallkl­ara logik och bana som man kan lita på, och därmed kan man slappna av och bara vara. Kanske låta tankarna vandra än hit och än dit – bort från temat och tillbaka igen – och i denna avslappnad­e sinnesstäm­ning kan man upptäcka nya djup i verket. Eller i sig själv.

Fin är också glädjen och spontanite­ten som speciellt ungdomarna förkroppsl­igar, och jag kan inte låta bli att fundera över hur roligt arbetsgrup­pen måste ha haft under arbetet med verket. Mycket lek måste gömma sig bakom den noga koreogra ferade slutproduk­ten – och så klart också ordentligt och seriöst arbete.

Svängrum för tolkning

Gestaltnin­gen av begäret efter pengar, den eufori som uppstår när man finner en skatt och den förkrossan­de besvikelse som följer när man inser att den inte finns eller att man förlorat den, är träffande i sin karikerade seriefigur­sestetik. Fiffigt är också hur alla tio personer härmar varandra, gör efter det som någon annan gör – flockdjurs­mentalitet­en och ”jag vill ha vad hen har” i destillera­d form. Det skapar en masshyster­i som sprider sig som ringar på vattnet tills den ursprungli­ga impulsen eller idén drunknat och glömts bort – vem var det som kom på den? Vad handlade det om egentligen? Här kan man stanna upp och ta sig en funderare.

Stundvis råder ett organisera­t kaos med kroppar i olika storlek som springer om och runt varandra, alla med en egen klar målmedvete­nhet; i andra stunder står hela trup pen i en välformad prydlig rad. I en vacker scen formar de en diagonal över scenen och blickar mot solnedgång­en som färgar deras ansikten varmt gula – där finns hoppet, snart gryr morgondage­n. Men även denna bild bryts snabbt, och i nästa stund rockar alla loss på luftgitarr för glatta livet.

Det sköna med föreställn­ingar som Oblivias – och kanske det som någon kan uppfatta som det svåra – är att det är upp till var och en att finna meningen i dem. Alla i publiken ser säkert en lite annan föreställn­ing än hen som sitter bredvid, samtidigt som det är en kollektiv upplevelse. Och Barn och andra radikaler är, bland annat tack vare den inledande körsången, sällsynt klar och tydlig med sitt budskap, även om en del av det fysiska uttrycket kan kännas undflyende abstrakt och delvis förbryllan­de. Men själv är det just det här jag gillar – känslan att inte riktigt veta vad det är jag ser, men samtidigt ändå veta.

Sist men inte minst måste jag säga att namnet på föreställn­ingen är härligt: Barn och andra radikaler. Ja, barn är de verkliga radikalern­a, och vi vuxna kan bara göra vårt bästa för att hänga med. Jag hoppas verket lever vidare och får flera föreställn­ingar i Finland och utomlands.

Fin är också glädjen och spontanite­ten som speciellt ungdomarna förkroppsl­igar, och jag kan inte låta bli att fundera över hur roligt arbetsgrup­pen måste ha haft under arbetet med verket.

 ?? FOTO: SAARA AUTERE ?? I Barn och andra radikaler undersöker Oblivia och fem Helsingfor­sungdomar pengar och makt.
FOTO: SAARA AUTERE I Barn och andra radikaler undersöker Oblivia och fem Helsingfor­sungdomar pengar och makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland