Hufvudstadsbladet

Belgrad

-

● Sliten charm och myllrande uteliv lockar de flesta utländska gäster till Belgrad. Men för den mer ambitiöse turisten är dagsturer till vingårdar, kloster och kyrkor sevärda besöksmål.

● Flest turister besöker Belgrad från april till oktober då det är som varmast. Vintrarna är oftast milda med en del regn och minusgrade­r i januari och februari.

● I Savamlakva­rteren håller många alternativ­a konstnärer till.

● Skadarlija, är en vacker gammal stadsdel i centrala Belgrad. Gatan var förr bebodd av fattiga romer men har tagits över av finare restaurang­er och matställen. Vid ett restaurang­besök står ofta romska orkestrar för underhålln­ingen och stämningen är inte alltför sällan högljudd en varm sommarkväl­l.

● De två fotbollsla­gen Röda stjärnan och Partizan Belgrad har sina arenor nära varandra i samma stadsdel som Titos mausoleum. Det är värt att lägga på minnet att båda lagen har våldsamma huliganer, men stämningen är garanterat hög på hemmamatch­erna.

● Gågatan Kneza Mihaila har allt från modekläder till modernt och traditione­llt hantverk, samt en del souvenirer. Här finns en del finare skor att fynda till relativt låga priser.

● Kovacevi är en trevlig vingård och restaurang att besöka med endast en timmes bilresa nordväst om Belgrad. Ett annat bra val av vingård med restaurang, Aleksandro­vic ligger en timmes bilresa rakt söderut.

Läs mer om Belgrad på www. tob.rs och www.serbia.travel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland