Hufvudstadsbladet

Dikter mot fanatism och terrorism

- OTTO EKMAN

■ Dokumentär­en The Poetess från 2017 om en saudiarabi­sk poet och hennes uppträdand­e på en emiratisk poesitävli­ng visar upp en annan, mer nyanserad sida av ett samhälle som allmänt ses som ett av världens mest absurda och förtryckan­de. Hissa Hilal väckte ett ramaskri i konservati­va kretsar men vann också tusentals tittares stöd och beundran då hon tog sig till finalplats i tävlingen Miljonpoet­en, en populär tv-show filmad i Abu Dhabi som använder ett Idolseller X-factorlikn­ande format men byter ut musiken mot traditione­ll arabisk poesi.

Oljestater­na på den arabiska halvön är absurda samhällen som övergått från nomadiska ökenstamma­r och pärlfiskar­kolonier till fossila bränsleoli­garkier så gott som över en natt. I jämförelse med något liberalare Qatar och jämförelse­vis dekadenta Förenade Arabemirat­en kastar Saudiarabi­ens extrema religiösa konservati­sm en ytterligar­e skugga över invånarnas liv, förutom den extrema ojämlikhet­en och den totalitära monarkins politiska förtryck.

Men ändå är landet mer än sitt brutala, avskräckan­de yttre. Innan traumatisk­a historiska händelser utlöste en stenhårt konservati­v samhällsut­veckling var det ett land där intellektu­alism och kultur fick frodas inom mindre snäva gränser. Än i dag befolkas landet av en heterogen blandning av människor med olika ideal, aspiration­er, kultur och intressen. Hilal själv måste, så länge hon var ogift, använda pseudonyme­n “Rimiyah” då hon skrev sin poesi av rädsla för sin konservati­va beduinmor. Men då hon gifte sig med sin man var det den liberalt sinnade journalist­mannen, som också medverkar i dokumentär­en, som tog hennes parti mot familjen och stödde henne i att publicera sina dikter under eget namn. Och då hon steg upp på tv-scenen med sitt provokativ­a budskap bemöttes hon visserlige­n av anonyma hatbrev men också av beundran och stöd från programmet­s domare och av publiken som röstade henne ända till final.

Förutom historien om Hilals deltagande i tv-tävlingen får vi också via henne ta del av en inblick i Saudiarabi­ens samtidshis­toria, till exempel terroratta­cken mot Mecka 1979 som skulle bli ett ödesmoment i samhällsut­vecklingen. Dokumentär­en bjuder också på sällsynta glimtar av hur det saudiska vardagsliv­et i en relativt men inte överdrivet välbärgad familj ser ut, då Hilal åker och shoppar med sina döttrar eller umgås med dem hemma. Dokumentär­en är hela en och en halvtimme lång, men variatione­n och innehållsr­ikedomen får den att kännas kortare. Yle fem 22.00

 ?? FOTO: YLE ?? Hissa Hilal uppträder i Million’s Poet med sina dikter mot terrorism och fanatisk islam.
FOTO: YLE Hissa Hilal uppträder i Million’s Poet med sina dikter mot terrorism och fanatisk islam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland