Hufvudstadsbladet

Eriksson tänker om – satsar på 1 500

Sandra Eriksson har tävlat på 3 000 meter hinder i OS, VM och EM – men nästa år satsar hon på 1 500 meter. Hon motiverar bytet av paradsträc­ka med att kroppen säger ifrån. – Jag vill inte göra om samma misstag som i år, säger hon.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Sandra Erikssons knän vacklar då hon står i intervjuzo­nen på fredag kväll. Hon har precis löpt i mål som femma på 1 500 meter – tre timmar efter att hon skrällt och vunnit loppet på 5 000 meter.

– Jag vet inte ens vilket datum det är just nu, säger hon och ler trött.

Eriksson har gjort sig känd som en hinderlöpa­re i europeisk toppklass. Hon har deltagit i alla stora mästerskap och är finländsk rekordinne­havare med personbäst­at 9.24,70.

Men nästa år satsar hon inte fullt ut på hinder.

– Min tanke är att jag ska ta ett år som jag fokuserar på 1 500 meter. Jag har kollat att det går att kombinera 1 500 meter och 3 000 meter hinder i VM och tänker köra båda två, säger hon.

Orsaken till beslutet ligger i de senaste svåra åren. I somras återvände Eriksson efter ett längre skadeuppeh­åll och satsade stenhårt under en kort tid för att klara EM-gränsen. Det tyckte kroppen inte om. Ryggen har krånglat.

– Jag vill inte göra om samma misstag – att löpa hinder innan kroppen är redo för det. Det blev för mycket med alla hopp, säger Eriksson.

Men helt redo att skippa hinderlöpn­ingen är hon inte.

– Om jag kan träna hinder hela vintern löper jag säkert också hinder nästa år – men fokus kommer att ligga på 1 500 meter.

”En fantastisk säsong”

Då Eriksson blickar tillbaka på säsongen gör hon inte det med vemod, trots att hon missade EM-gränsen på både hinder och 1 500 meter. Träningen och löpningen har stundvis fungerat, men motorstopp­en har också avlöst varandra.

– Säsongen har varit helt fantastisk, men då det borde ha gått som bäst så gick det som sämst. Så går det när man inte kan träna helt normalt.

Motivation­en är det ändå inget fel på. Eriksson, som har 14 FMguld utomhus, kommer att fortsätta jaga topplaceri­ngar i mästerskap i framtiden. VM ligger som sagt redan i tankarna.

– Jag känner mig absolut motiverad. Om det kan gå så här bra utan träning kan det bli hur bra som helst om ett år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Sandra Eriksson var väldigt nöjd efter sin tuffa dubblering. Hon vann loppet på 5 000 meter och slutade femma på 1 500 meter.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Sandra Eriksson var väldigt nöjd efter sin tuffa dubblering. Hon vann loppet på 5 000 meter och slutade femma på 1 500 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland