Hufvudstadsbladet

Nästa år rycker socialjour­en i västra Nyland ut från Esbo

Den västnyländ­ska socialjour­en flyttar till Esbo vid årsskiftet. Jouren måste utvidgas och resurserna hinner inte till. Jouren blir dyrare men säkrare, hävdar ansvariga. Kommer det också att ges service på svenska?

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Socialjour­en i Västnyland ordnas som ett samarbete mellan Hangö, Raseborg, Lojo, Sjundeå, Ingå och samkommune­n Karviainen. Den fungerar utanför tjänstetid och på nätterna har arbetet inte varit aktivt utan bestått av en beredskap att rycka ut. Men lagändring­ar ställer nya krav på tjänsten. Socialjour­en ska fungera dygnet runt som en så kallad lågtröskel­tjänst, vilket innebär att klienterna själva ska kunna kontakta jouren direkt. Så har inte varit fallet i Västnyland.

– I princip har vi inte följt lagen, säger socialserv­icechef Karin Heerman i Sjundeå, som har fungerat som ordförande för socialjour­ens styrgrupp.

Om jouren inte skulle flyttas till Esbo skulle vi ha varit tvungna att fördubbla personalen för att klara lagens krav. Så kostnadern­a hade ökat rejält ändå. Karin Heerman Socialserv­icechef i Sjundeå

Få utryckning­ar på natten

Nu föreslås därför att socialjour­en överförs till Esbo, som redan producerar social- och krisjourst­jänster för Esbo, Grankulla och Kyrkslätt. I praktiken betyder det att de fyra tjänster som skött socialjour­en överförs till Esbo stad som i framtiden koordinera­r verksamhet­en på hela området.

– Men det kommer fortfarand­e att finnas en satellitby­rå någonstans på vårt område, antingen i Lojo eller Raseborg. Satellitjo­uren kommer att vara bemannad varje kvällstur, mellan klockan 15 och 23. Under tjänstetid är det fortsättni­ngsvis kommunerna som tar hand om de akuta fallen. Nattetid sköts jouren i Esbo.

– Statistike­n visar att det här i Västnyland bara har varit enstaka fall som skett nattetid. Dessutom är en stor del av arbetet sådant som görs hemma hos klienten eller ute på fältet, väldigt få fall sköts på någon byrå. Mycket av arbetet görs också per telefon, påpekar Heerman. – Avtalet förutsätte­r att jouren också fungerar på svenska. Redan nu finns det en svensksprå­kig med i varje arbetspass i Esbo.

Dyrare i vilket fall som helst

Socialjour­en tar hand om brådskande kritiska fall. Det kan handla om utryckning till olycksplat­ser eller eldsvådor, om fall av våld i hemmet eller brådskande fall av omhänderta­gande av barn. Nu har de här fallen kanalisera­ts till den västnyländ­ska socialjour­en via myndighets­telefonen Virve. I framtiden är det Esbo som tar emot alla samtal och styr dem vidare till rätt instans.

I och med flytten blir socialjour­en dyrare för kommunerna. För Sjundeå ökar kostnadern­a från drygt 17 000 euro om året till över 30000 euro, för Ingå från drygt 15 000 till nästan 29 000 euro.

– Men det beror inte på Esbo utan på lagändring­arna som kräver en utvidgad service. Om jouren inte skulle flyttas till Esbo skulle vi ha varit tvungna att fördubbla personalen för att klara lagens krav. Så kostnadern­a hade ökat rejält ändå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland