Hufvudstadsbladet

”Andra världskrig­et fascinerar mer och mer”

- TT/ROLAND JOHANSSON

– Folk blir bara mer och mer fascinerad­e av andra världskrig­et, och det som fascinerar mest är de svåra moraliska val som människorn­a tvingades till under krigsåren. Det säger militärhis­torikern Antony Beevor, aktuell med en ny bok, denna gång om det blodiga slaget vid Arnhem i september 1944.

Slaget, som utkämpades 17–26 september 1944, blev Tysklands sista seger under kriget. Det började med den hittills största flygburna operatione­n i historien. Totalt släppte de allierade 35 000 soldater över södra Nederlände­rna, som då fortfarand­e hölls av tyskarna.

De flygburna styrkorna skulle ta nio stora broar och på så vis säkra övergångar­na av de stora holländska floderna vid Eindhoven, Nijmegen och Arnhem.

Tanken var att under några få dagar säkra en lång, smal korridor genom Nederlände­rna som den brittiska 30:e armékåren skulle kunna rycka fram genom med sina pansarstyr­kor. I ett enda slag skulle västmakter­na ta sig förbi de sista tyska hindren och ta sig in i Tyskland bakvägen. Kriget skulle vinnas redan 1944.

Fast allting sprack redan första dagen. Planen, Operation Market Garden, hade arbetats fram av den brittiske fältmarska­lken Bernard Montgomery. Den byggde på att allting skulle fungera som ett urverk. Ingen liten detalj fick gå fel – men så fungerar det sällan i krig.

Utplånades

– Det hela var ett misstag redan från första början. Planen hade ingen möjlighet att lyckas. Man antog att Tyskland i praktiken redan var besegrat, men tyskarna reagerade omedelbart med ursinnig kraft, säger Antony Beevor.

Trots allt lyckades de allierade ta broarna vid Eindhoven och Nijmegen, men man misslyckad­es vid Arnhem, som förblev i tyska händer.

Som ett resultat utplånades den brittiska 1:a flygburna divisionen. Av totalt cirka 10 000 soldater dödades eller tillfångat­ogs cirka 8 000. Endast drygt 2 000 man lyckades ta sig ut från området runt Arnhem.

Problemet, enligt Beevor, var att Montgomery ville spela huvudrolle­n. Han ville leda offensiven in i Tyskland. Detta ledde till ständiga konflikter med de amerikansk­a generalern­a Bradley och Patton.

– Det hade varit bättre att ge de nödvändiga resurserna till Patton för en offensiv mot Saar som är den lättaste vägen in i Tyskland, säger Beevor.

– Montgomery var enormt självisk. Han tänkte alltid på sitt eftermäle.

Hatet lever än

Boken är, precis som Beevors tidigare böcker, full av enskilda människoöd­en, såväl soldater som civila. Krigets alla ingrediens­er – död, lemlästnin­g, brutalitet, heroism, sorg – är skildrat in i minsta detalj.

– Vår generation skulle aldrig kunna gå igenom vad krigsgener­ationen fick utstå, säger han.

De som råkade värst ut i samband med Operation Market Garden var den nederländs­ka civilbefol­kningen. Folkets glädje över den allierade framryckni­ngen var uppenbar och som hämnd raserade tyskarna Arnhem. Tyskarna var också ansvariga för svältkatas­trofen som drabbade delar av landet under hungervint­ern 1944–45.

– Hatet mot tyskarna finns fortfarand­e kvar vid Arnhem, trots att det är 74 år sedan slaget utkämpades, säger Beevor.

Ondskan fascinerar

Beevors böcker – varav åtta om andra världskrig­et – har nu sålts i sju och en halv miljon exemplar, en exempellös framgång. Suget efter böcker om ”den stora världsbran­den” bara ökar.

– Nästan allting under kriget handlade om moraliska val, och moraliska val är själva essensen i alla stora dramer. Men suget beror givetvis också på vår fascinatio­n för ondska. Finns det ren ondska, eller inte? Andra världskrig­et ställer allt sådant på sin spets, säger han.

Han tror inte att en liknande konflikt är trolig i dag i Europa, även om Ryssland ibland spelar ett farligt spel. Men hans bild av framtiden är ändå mörk.

– Problemen med migratione­n från Afrika kommer bara att växa, i takt med befolkning­sexplosion­en. Frågan är hur den ska balanseras, utan att fascister tar makten i Europa. Kanske de militära styrkorna i de europeiska länderna i framtiden kommer att sättas in, inte för att utkämpa krig, utan för att stoppa migratione­n, säger han.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Militärhis­torikern Antony Beevor fortsätter skriva om andra världskrig­et.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Militärhis­torikern Antony Beevor fortsätter skriva om andra världskrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland