Hufvudstadsbladet

FN-sändebud fruktar blodbad i Idlib

- Tt

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om ”problemet” med rebellerna i provinsen. FN:s Syriensänd­ebud Staffan de Mistura manar till samtal mellan Ryssland och Turkiet för att undvika ett blodbad.

Han betonar också att de korridorer som upprättats för civila som försöker fly regionen skyddas. Till skillnad mot tidigare offensiver i Syrien finns nu inget rebellstyr­t område att evakuera rebeller och civila till, möjligen med undantag av det område som turkstödd milis kontroller­ar norr om den rebellhåll­na regionen.

Syriens president Bashar al-Assad har svurit att återta hela Syrien. Och hans regim har vunnit tillbaka stora landområde­n från rebellerna sedan Ryssland gav sig in i kriget 2015. Häromvecka­n kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontroller­as av väpnade rebeller, bortsett från de områden som kontroller­as av USA-stödd och turkiskstö­dd milis.

Nu har Ryssland genomfört nya flygangrep­p på landsbygde­n i närheten av Jisr al-Shughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskba­serade opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) samt en rebellkäll­a.

I går kom också rapporter om granatbesk­jutning mot områden i en rebellstyr­d remsa av den angränsand­e Hamaprovin­sen söder om Idlib.

Ryska, turkiska och iranska företrädar­e väntas under ett möte på fredag diskutera situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland