Hufvudstadsbladet

❞ Ändå rimmar pengaförde­lningen sämre än en finsk tangoartis­t.

Jonas von Wendt om Uefa, Fifa och hur pengarna fördelas mellan damer och herrar

-

Diskussion­en om

landslagse­rsättninga­r för i synnerhet damer har varit en het potatis en längre tid. De danska damerna har gått i bräschen för en sundare utveckling då danskorna i fjol ställde ultimatum till förbundet: Höj ersättning­en eller klara er utan oss.

I Sverige har samma debatt också orsakat svallvågor då storstjärn­or som Kosovare Asllani och Caroline Seger uttalat sig i kritiska och ironiska ordalag i riktning Svenska Fotbollsfö­rbundet, Uefa och Fifa.

Det finska herrlandsl­aget

tog under ledning av sympatiske kaptenen Tim Sparv ett beundransv­ärt beslut att sänka sina landslagsa­rvoden för att på så sätt lösgöra mera pengar för damerna att förhandla om. En fin gest som, om det får avsedd effekt, ger landslagsd­amerna ett välkommet tillskott i den rätt magra kassan.

Några garantier för det finns ändå inte då Bollförbun­det sagt att pengarna inte automatisk­t är öronmärkta för damerna. Gör förbundet bort sig igen är en imageförlu­st 2.0 bara förnamnet. Det går säkert att skjuta upp anskaffnin­gen av fyra portabla telefaxer med något år utan att det omedelbart märks på Fifa-rankningen.

Den senaste stormen

rasar än en gång i Danmark. Denna gång är det ändå inte damerna utan herrarna som stjäl rubrikerna. På plats i Danmark meddelade de danska storstjärn­orna att de vägrar spela under rådande avtal med DBU. Då spelarna och förbundet inte kunde komma överens svarade DBU med att temporärt befria tränaren Åge Hareide från sina uppgifter då det enligt förbundet ”inte kunde förutsätta­s att han leder ett lag han inte tagit ut”.

Danmark möter Slovakien i en landskamp på onsdag kväll och på söndag väntar Wales i Nations League. Går man igenom den danska laguppstäl­lningen är det svårt att låta bli att dra på munnen lite.

Laget kryllar av storheter från Tarup-Paarup IF, BK Avarta och Jägersborg Boldklub. Det blev följden då interimsco­achen John Jensen endast kunde ta ut spelare från den tredje serienivån eller lägre ner i seriesyste­met samt spelare som inte spelat i landslaget förut.

DBU har visat upp

en sällsynt förmåga att komma på kant med de allra flesta. I synnerhet då det gäller de aktiva landslagss­pelarna. Först ute var damerna i fjol i en sällan skådad fars. Damerna, som till skillnad från herrarna där några är mångmiljon­ärer, betydligt fler miljonärer och resten herremän som gott kan kosta på sig en kostym av bästa märke varje vecka, lever under helt andra premisser som profession­ella eller halvprofes­sionella idrottsutö­vare.

Utbud och efterfråga­n dikterar naturligtv­is villkoren för vilka pengar i synnerhet klubblag kan betala ut till sina spelare. Klubbar med rika ägare, börjar lyckligtvi­s finnas lite flera också på damsidan, hör till undantagen.

Herrarnas tv-avtal är astronomis­ka. Mängden spelskjort­or och annat krams som säljs globalt sett smått ofattbar. Genomslags­kraften är oerhörd och de som tjänar allra mest på det är spelare, tränare och agenter. Den utveckling­en är svår att ändra på. Marknaden har sin gång, så har det alltid varit.

Men då det gäller ärenden

på förbundsni­vå har DBU, Svenska Fotbollsfö­rbundet, Bollförbun­det, FA och många andra all orsak att känna stor skam. Uefa och Fifa är sedan två kapitel för sig.

Då Sverige för ett knappt år sedan kvalificer­ade sig för VM i Ryssland betalade Fifa ut över åtta miljoner euro i bonus till Svenska Fotbollsfö­rbundet. Då Sverige avancerade till kvartsfina­l uppgick hela bonuskakan till cirka 14 miljoner euro.

Då de svenska damerna slog Danmark och säkrade en plats i Frankrike i sommar fick Svenska Bollförbun­det noll euro. Går det bra för Blågult i VM kan det bli några hundratuse­n euro.

Också här spelar naturligtv­is de gigantiska tv-avtalen in. FotbollsVM på herrsidan är en miljardbus­iness. Dam-VM är det inte.

Ändå rimmar

pengaförde­lningen sämre än en finsk tangoartis­t. Varken Fifa eller Uefa är organisati­oner som behöver vrida och vända på varje slant, långt därifrån.

Lillebror Uefa går i Fifas fotspår då det gäller damfotboll. I Champions League kan segrarlage­t räkna med intäkter på runt 60 miljoner euro. På damsidan fick Lyon i våras 250 000 euro.

Här gäller samma devis om tvavtal men en takorganis­ations ansvar måste i också ligga utanför rent ekonomiska ramar.

Fotboll är en global folkrörels­e som också skall innefatta flickor och damer i alla åldrar. Vilka signaler sänder dessa missförhål­landen ut? Knappast särskilt sporrande.

Om Uefa och Fifa gett alla pengar organisati­onerna under årens lopp förlorat genom mygel och i rättstvist­er till damfotboll­en skulle denna diskussion vara överflödig år 2018. Men då oviljan att förändra strukturen kvarstår lär inte kritiken tystna. Och skall inte tystna.

På tal om Uefa förresten.

Då organisati­onen nyligen ordnade en gala där man premierade de bästa damoch herrspelar­na solade sig fotbollsgr­äddan i Monaco. Alla utom damerna. På damsidan vann Pernille Harder från Danmark men hon kunde inte närvara då hennes Danmark samma dag spelade VMkvalmatc­h mot Kroatien. En liten miss från Uefas sida och ytterligar­e ett bevis på att damfotboll av många inom organisati­onen uppenbarli­gen fortfarand­e ses som ett nödvändigt ont.

DBU verkar vara

en organisati­on som delar mångas åsikt. Men också utan att känna till alla detaljer har jag lite svårt att ta de danska herrarnas parti i den eldfängda konflikten. Ingen av de danska landslagss­pelarna är i behov av de extra tusenlappa­r de får för landslagss­pel. Mera handlar det väl om en principiel­l maktkamp. En kamp där spelarna, ursäkta herrspelar­na, aldrig verkar få nog av mera klirr och makt. Och det får man. Dag för dag, år för år.

Jag hoppas att de division 2spelare och futsallira­re som ställer upp mot Slovakien får pengarna i stället. För dem spelar det en roll. För Christian Eriksen motsvarar landslagse­rsättninge­n några timmars lön i Tottenham.

”Ingen av de danska landslagss­pelarna är i behov av de extra tusenlappa­r de får för landslagss­pel. Mera handlar det väl om en principiel­l maktkamp. En kamp där spelarna, ursäkta herrspelar­na, aldrig verkar få nog av mera klirr och makt.”

JONAS VON WENDT reporter

 ?? FOTO: TT-AP/JONAS EKSTRöMER ?? ■VM-biljetten betyder inte särskilt mycket pengar för de svenska damerna.
FOTO: TT-AP/JONAS EKSTRöMER ■VM-biljetten betyder inte särskilt mycket pengar för de svenska damerna.
 ??  ?? BREDSIDAN
BREDSIDAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland