Hufvudstadsbladet

Högsta domstolen

-

●●Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställa­nde (presidentä­mbetet) och den lagstiftan­de (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som skrevs 1787 och ratificera­des 1788 samt dess 27 tilllägg.

●●Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidente­n på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

●●Den nu aktuelle domarkandi­daten Brett Kavanaugh beskrivs som mycket konservati­v. Han har bland annat arbetat i Vita huset under George W Bush samt som domare vid en appellatio­nsdomstol i District of Columbia. Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som

länge har varit den mittendoma­re som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservati­v, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerl­iga fri- och rättighete­r. Det är till stor del på grund av honom som aborträtte­n upprätthöl­ls 1992 och samkönade äktenskap blev lagligt 2015. Bland de övriga domarna anses fyra vara liberala och fyra konservati­va. Källa: Supremecou­rt.gov ●●När man talar om HD:s medlemmar som konservati­va eller liberala menar man främst i synen på grundlagst­olkning. De konservati­va tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhålland­en får spela in. En president har genom sina nominering­ar chans att påverka om domstolen får liberal eller konservati­v tyngd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland