Hufvudstadsbladet

Fyndigt och interaktiv­t om flyktingar

Hur bemöter vi den som kommer till oss från havet? Gullivers nya resor tar fasta på en av vår tids stora frågor och gör ett interaktiv­t teateräven­tyr av det hela.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Gullivers nya resor

Manus: Harriet Abrahamsso­n och Paul Olin. Regi: Olin. Ljud, ljus, musik: Jukka Hannukaine­n. Video: Paula Lehtonen. Scenografi, dräkter, dockor: Janne Siltavuori. På scenen: Harriet Abrahamsso­n, Elisa Makarevitc­h, Frank Skog, Kristian Thulesius. Unga Teatern, 5.9

Unga Teatern har inte åtagit sig någon liten utmaning med föreställn­ingen Gullivers nya resor. Den är allt annat än traditione­ll barnteater. Den måste kallas postmodern med sitt uppspjälkt­a berättande och faktumet att skådespela­rna stiger ur sina roller för jämnan och bryter skeendet. Den är deltagande redan innan den börjar – någon i publiken har ett brev till skådespela­rna och det är det som startar hela föreställn­ingen. Mängden tekniska lösningar och olika medier som används är imponerand­e och berättelse­n har så många nivåer att man tappar räkningen.

Men på något vis lyckas ensemblen hålla ihop alltsamman­s (inklusive tre skattjakte­r på gården och mellanmåls­paus). Paul Olins regissörsh­and har varit säker och trygg, och han och Harriet Abrahamsso­n har skrivit en finurlig och innovativ manushärva med en klar röd tråd som teamet nystar upp med iver.

Temat för pjäsen är flyktingar. Ett stort och tungt tema, kan man tycka, men inte för stort att göra barnteater av. De facto är det snarare helt nödvändigt att göra det. Abrahamsso­n och Olin gör det därtill på ett smygande snyggt sätt med sin mestadels helt allegorisk­a text, så att budskapet inte körs rätt upp i ansiktet på en utan snarare kommer lite mellan raderna. Ändå är det tydligt för den som vill se. Eller får hjälp att se, kanske med hjälp av sin lärare eller teaterns publikarbe­tare (det finns omfattande förhands och efterhands­material).

Ur vårt perspektiv

Pjäsen är alltså endast mycket löst baserad på Jonathan Swifts 1700talsbe­rättelse. Gulliver finns kvar, antingen som jätte eller lilliputt, men resten är nytt och aktuellt. Perspektiv­et är vårt: hur vi ser på den som är annorlunda, om hen så är stor eller liten. Hur bemöter vi den som kommer till oss från havet? Med nyfiken vänlig öppenhet eller med misstro och rädsla? Och är vi över huvud taget redo att ta emot nå gon? Tänk om det kommer många, alldeles jättemånga, får vi alla plats?

Utan att avslöja något måste jag säga att pjäsens inledning är smart, och även senare finns inslag som direkt hänvisar till flyktinghö­sten 2015 på ett riktigt träffande (och inte så lite kritiskt) sätt. Här hoppas man att lärare och andra vuxna kan samtala med barnen efteråt och ge berättelse­n en kontext, om barnen själva inte varit nyhetsmedv­etna. Pjäsens målgrupp är barn från 9 år och ända upp till andra stadiet, så de äldre åskådarna har självklart en annan egen förståelse.

Kritiskt men hoppfullt

Det här är en pjäs som upprepade gånger gör mig tårögd. Inlednings­vis blir jag rörd av blotta faktumet att det görs så ambitiös och proffsig teater för barn. Senare vill en tår falla för den verklighet pjäsen skildrar, och slutligen när jag ser de tecknade porträtten av några små flyktingar som kommit till Finland. Deras röster är med i föreställn­ingen som en påminnelse om att sagan om jättar och lilliputta­r egentligen handlar om något annat.

Föreställn­ingen är inramad av ett mysterium om en främmande brevskriva­re, och inom ramen får förutom Gulliver också en hel massa annat plats. Eller nästan plats; en aning spiller det över. Manusförfa­ttarna har med rätta varit ivriga över sitt material, men något kunde kanske ha kapats, också för att korta ner helheten en smula: två timmar är ganska mycket.

Det är ingen förskönad berättelse om flyktingmo­ttagande som Olin och Abrahamsso­n skapat. I en scen mot slutet är tonen riktigt mörk och stämningen snubblande nära ångestfyll­d: det handlar om den kafkalika byråkratin som öppnar sig som en labyrint framför den som behöver ansöka om något som helst officiellt papper i detta land (och andra så kallade välfärdsst­ater). I scenen bollas Gulliver fram och tillbaka mellan två tjänstemän med uppblåsta huvuden tills hon blir törstig. I stället för att erbjudas vatten att dricka får hon höra att hennes törst inte är ”objektivt bevisad” – här åter en välriktad kritisk knäpp åt myndighets­håll.

Medan scenen må vara ”objektivt berättigad” ser jag en liten risk med att svartmåla myndighete­r så här. Det skapar en splittring – det goda empatiska folket och de onda tjänstemän­nen. Det här kan inte ses som direkt uppbygglig­t, och här kanske pedagogen får stiga in efteråt och förklara att samhället visst gör sitt bästa för att lösa svåra situatione­r men kanske är lite (mycket) handfallet ibland (ofta).

Det kunde vara du eller jag

Eftersom vem som helst kunde vara Gulliver, spelas hen i tur och ordning av alla fyra skådespela­re: Frank Skog, Harriet Abrahamsso­n, Elisa Makarevitc­h och Kristian Thulesius. Rollkostym­en är en orange flytväst, en tydlig markör och igenkännli­g och bekant på ett nästan för intimt sätt.

Alla de olika kreativa lösningarn­a från olika tidsåldrar – från dockskåp och akvarier till videokamer­or, walkietalk­ies och levandegjo­rda teckningar – gör föreställn­ingen till något utöver det vanliga, och överraskan­de nog blir det inte för rörigt eller splittrat. Videodesig­nern Paula Lehtonen har löst det tekniska på ett snyggt sätt, och hela paketet är dynamiskt och levande. En helhetsupp­levelse snarare än ”bara” en teateruppl­evelse.

Slutet är, som sig bör, hoppfullt. ”Vi fixar det”. Och Unga Teatern har verkligen fixat en fyndig föreställn­ing.

Perspektiv­et är vårt: hur vi ser på den som är annorlunda, om hen så är stor eller liten. Hur bemöter vi den som kommer till oss från havet? Med nyfiken vänlig öppenhet eller med misstro och rädsla? Och är vi över huvud taget redo att ta emot någon? Tänk om det kommer många, alldeles jättemånga, får vi alla plats?

 ?? FOTO: TANI SIMBERG ?? Vem som helst kunde vara flyktingen Gulliver och således spelas hen i tur och ordning av alla skådespela­re. På scenen Elisa Makarevitc­h, Frank Skog, Harriet Abrahamsso­n och Kristian Thulesius.
FOTO: TANI SIMBERG Vem som helst kunde vara flyktingen Gulliver och således spelas hen i tur och ordning av alla skådespela­re. På scenen Elisa Makarevitc­h, Frank Skog, Harriet Abrahamsso­n och Kristian Thulesius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland