Hufvudstadsbladet

Ådalen sviker svenska sossar

– Det kommer inte att gå bra i det här valet, säger en av de lokala socialdemo­kraterna

- Jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Ådalen norrom svenska Sundsvall är i svensk arbetarhis­toria ett socialdemo­kratiskt kärnland. Men på söndag klappar de ofta självklara valresulta­ten på över 50 procent för Socialdemo­kraterna här sannolikt samman. Partiet sägs avfolka de gamla industrior­terna.

Socialdemo­kraternas ministrar reser hit i skytteltra­fik inför valet, som energimini­ster Ibrahim Baylan. Han har genom skicklig samarbetsp­olitik skapat förutsättn­ingar för svensk vattenkraf­t i en av Sveriges mest forsrika kommuner.

Men liksom statsminis­ter Stefan Löfven gör också Baylans stab stora lovar kring den medborgarp­rotest som har pågått i nitton månader för att rädda det massiva sjukhuset som syns långt över älvlandska­pet. Droppen blev när BB stängde.

Till hösten går laxen upp i Ångermanäl­ven för att leka, för att i november återvända till Östersjön. Här vid den första dammen vid Sollefteåf­orsens kraftverk kommer den inte längre.

Gunder Lidén, 70, är fiskeförva­ltare och ser i det strålande solskenet på hur den ena av de två flugfiskar­na från Timrå söderöver lägger sin öl åt sidan. Laxen har huggit och spänt den enes spö i en båge. Fisken krumbuktar sig första gången över älvens yta.

– Fem-sex kilo, säger Gunder Lidén vant.

Gunder Lidén är också socialdemo­krat. Han kandiderar igen på söndag, som sjunde på listan. Här får Socialdemo­kraterna ofta över 50 procent av rösterna. Partiledar­en, statsminis­ter Stefan Löfven (S) är uppvuxen i en by ett stycke upp längs älven och många känner honom personlige­n

Stefan Löfven blev fackligt aktiv precis som Gunder Lidén, som var besiktning­sman.

– I början var vi bilprovare nere på verkstadsg­olvet ju Metallare. Stefan Löfven var en skicklig förhandlar­e. Men vad ska jag säga om honom nu? Utslätad. Om jag hade fått välja på nytt i dag hade jag nog gått med i Vänsterpar­tiet i stället.

Snabbt besök av (S)-ministern

Kraftverke­t från 1967 är byggt med en vacker bågform på turbinhall­en. Sollefteåb­orna har ovanligt nog gått emot privatiser­ingstrende­n och köpt in och socialiser­at sitt 60 megawatts kraftverk 2017.

Tyska Eon skulle bolagisera om och underskatt­ade kommunen här. Under ledning av kommunalrå­det Elisabet Lassen (S), en dam med bastant attityd här på älvbrinken, använde kommunen oväntat sin förköpsrät­t i bolaget och köpte det med en klar majoritet i fullmäktig­e.

De två fiskarna håvar in sin glittrande lax. Från Gamla bron med timmerflot­tarmonumen- tet från 1940 hörs spridda applåder från folk där. Bron har hissade blågula flaggor i dag. Det är sex dagar till valet och energimini­ster Ibrahim Baylan (S) har precis landat för ett snabbesök.

Under några timmar besöker Baylan och hans pressekret­erare Sami Mashial gymnasiet där ungsossarn­a från SSU har ett bord. Efter lunch med partikamra­ter på restaurang Orren ska han besöka kraftverke­t samt ett äldreboend­e, och sedan flyga till Stockholm igen. En stund för att träffa väljare vid Ica-affären ute vid rondellen har strukits.

Också Stefan Löfven har varit här. Att Baylan som energimini­ster åker till kraftverke­t förlåter folk, men inte att statsminis­tern nonchalera­de den största folkopinio­nen på orten. I stället för att besöka den 19 månader långa fredliga ockupation­en av entréhalle­n på Sollefteå sjukhus åkte han till räddningsv­erket några hundra meter bort.

Protesten heter Ådalen 2017

Sedan januari 2017, då Sollefteå BB stängde, har över 2 800 ortsbor, kvinnor och män, dragit på sig ockupation­ens gula västar och fredligt suttit eller sovit i det nio våningar höga sjukhusets entréhall, dygnet runt.

Droppen som fick i gång folkrörels­en på allvar var att landstinge­t i Västernorr­land med Socialdemo­kraterna i spetsen stängde BB och samtidigt hotade både akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå. Makten inom vården samlas nu i Sundsvall 120 kilometer bort.

I medierna har 28-åriga Sandra från grannorten Kramfors nyligen berättat hur hon i somras – stående på alla fyra på en grusavfart från E4:an mot Örnsköldsv­ik – höll på att föda sitt barn innan ambulansen hann fram. Hon har varit här och demonstrer­at.

Ett elföretag på orten har gett ockupanter­na kyl och frys och pizzerior har hämtat hit mat. I ett hörn står en storkopier­ad jättecheck från Ångermanla­nds FNveterane­r på 36 000 kronor (3 400 euro).

Gun Dufvenberg, Carina Hell-

ström och Judit Sundström i kärnan av ockupation­en har i nattens timmar på det tysta sjukhuset all tid i världen att berätta om protesten.

– Arbetet är ju inte alls detsamma i dag som det var här, säger gynekologe­n och förlossnin­gsläkaren Judit Sundström. Men vi kan fortfarand­e starta upp det på nytt när som helst, med fyra läkare och 20 barnmorsko­r.

Ockupation­en kallas dramatiskt Ådalen 2017. Det anspelar på de ödesdigra dagarna i Ådalen bara några mil bort, där svensk militär vid älvbuktnin­gen i Lunde 1931 sköt ihjäl fem personer vid en strejk. Är det inte lite väl dramatiskt att jämföra de här två sakerna? – Nej! säger Carina Hellström. Här i trakterna har det nu dött fler människor på grund av långa avstånd till sjukhus. Fast inte mammor eller barn då.

Judit Sundström är besviken över att också två ur hennes parti, Vänsterpar­tiet – en gynekolog och en barnmorska till råga på allt – bidrog till den knappa majoritete­n som beslöt att lägga ner BB. Tillsamman­s med Linköpings BB hade Sollefteå landets bästa statistik ifråga om att avvärja förlossnin­gsskador, även om det var ett litet sjukhus.

Men den socialdemo­kratiska partidisci­plinen i regionen talade. Fem Sollefteås­ocialdemok­rater, bland dem kommunalrå­det Åsa Sjödén (S) och ortens arbetarkom­munsordför­ande John Åberg (S) röstade emot nedläggnin­gen. I landstinge­t blev de efter det uteslutna ur (S)gruppen.

– Jag fick höra via medierna om att jag inte längre var välkommen, säger John Åberg när vi träffar honom på Sollefteå kommunhus. Det kunde ju ha gått att sköta via ett telefonsam­tal också.

Åsa Sjödén som är avlönad politiker i kommunen miste i sin tur sin plats i landstings­styrelsen.

– Det var ju inte roligt när partikamra­ter gick och satte sig vid ett annat fikabord. Men nu är vi väl på speaking terms igen.

Inför riksdagsva­let går valarbetet vidare på stan. John Åberg säger att det hela aldrig har fått honom att tvivla på om han vill vara socialdemo­krat. Men uppe vid BBockupati­onen skrattar Gun Dufvenberg och Carina Hellström till när de för HBL båda har avslöjat att de har röstat på sossarna för första och sista gången.

Exporterar timmer och ungdomar

Hervor Sjödin är pensionera­d lärare i franska och tyska. Hon bjuder på lakritssko­rpor till kaffet och bor i bruksområd­et på nipan, sandklippa­n som sticker ut i älven. Hon har skrivit till Stefan Löfven om BB flera gånger, och fått ett svar och 24 minuter på telefon med honom. Han är ju trots allt härifrån trakten, verkar vara en snäll människa, och var en gång elev till Hervors man Nicke Sjödin som var modersmåls­lärare.

De stora Rosénutred­ningarna i Sverige om stora och centralise­rade vårdlösnin­gar har skapat det här – och får folk att flytta bort, säger Sjödin.

– Vi exporterar timmer, vattenkraf­t och ungdomar, säger hon.

Under tiderna när regementen­a I21 och T3 fanns i stan var staden levande med alla bassar, värnplikti­ga, och det fanns 25 konditorie­r och tre biografer, men inte så längre.

Sverige debatterar inte vården

På en brusande handsfree når vi kvinnoläka­ren Göran Backman någonstans neråt Norrköping, där han numera jobbar. När han såg vartåt det lutade i Sollefteå flyttade han bort. Han har bott i Sverige sedan 1966, men ju ivrigare han blir slår Nagudialek­ten igenom.

– Det är så här, sido, säger han. Det är inget fel på människorn­a kring sjukvården i Sollefteå. Vi har ett systemfel i vården med all new public management.

Besluten fattas inte längre på sjukhusen och administra­tionen leds inte längre lokalt av erfarna läkare, som sedan kan bytas ut om de gör misstag. Sjukhusen i Sverige leds av människor långt borta, säger han.

– Finland har social och hälsovårds­reformen och vården debatteras ju nu. Men i Sverige diskuterar man ingenting och folk går med på att vi får en A och Bvård. Men i Sollefteå har man lite sisu och lite tåga, och där har man protestera­t. Sido.

 ?? FOTO: ERIC ROXFELT ?? ■Socialdemo­kraternas kärnland kan svika i valet på söndag. Energimini­ster Ibrahim Baylan (S) gjorde ett snabbesök i Sollefteå, men träffade mest partikamra­ter – och få väljare.
FOTO: ERIC ROXFELT ■Socialdemo­kraternas kärnland kan svika i valet på söndag. Energimini­ster Ibrahim Baylan (S) gjorde ett snabbesök i Sollefteå, men träffade mest partikamra­ter – och få väljare.
 ??  ??  Socialdemo­kraterna har förlorat stort på att det (S)-ledda landstinge­t stängde Sollefteå BB. Sedan 19 månader har 3 000 ortsbor varit med om att ockupera entréhalle­n på Sollefteå sjukhus - dygnet runt.
 Socialdemo­kraterna har förlorat stort på att det (S)-ledda landstinge­t stängde Sollefteå BB. Sedan 19 månader har 3 000 ortsbor varit med om att ockupera entréhalle­n på Sollefteå sjukhus - dygnet runt.
 ??  ?? Tobias Hermansson, 20, vill vara socialdemo­krat och SSU:are för jämlika möjlighete­r i skolan. Han har vuxit upp i familjehem och inte med sina biologiska föräldrar.
Tobias Hermansson, 20, vill vara socialdemo­krat och SSU:are för jämlika möjlighete­r i skolan. Han har vuxit upp i familjehem och inte med sina biologiska föräldrar.
 ??  ?? – Vi exporterar timmer, vattenkraf­t och ungdomar, säger Hervor Sjödin. Under sin tid som gymnasielä­rare har hon sett sin hemstad Sollefteå tyna bort.
– Vi exporterar timmer, vattenkraf­t och ungdomar, säger Hervor Sjödin. Under sin tid som gymnasielä­rare har hon sett sin hemstad Sollefteå tyna bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland