Hufvudstadsbladet

Liten ljusning för småhusen

Priserna för småhus i huvudstads­regionen steg med nästan fem procent under våren och försommare­n. Men prisstegri­ngen fördelar sig inte jämnt. – Det är stora variatione­r, säger mäklaren Heidi Malmström.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Småhusen i Helsingfor­sregionen steg klart i pris under årets andra kvartal. Frågan är om det bara var tillfällig rusning uppåt eller om det kan vara ett trendbrott.

Ser man på prisnivån på längre sikt har priserna sjunkit eller varit stillaståe­nde under de senaste åren. Trots prisstegri­ngen under våren och försommare­n sjönk priserna på årsnivå.

Småhusen i huvudstads­regionen har släpat efter prisutveck­lingen för lägenheter. Försommare­n verkar ändå ha inneburit lite av en comeback för småhusmark­naden. Priserna i Helsingfor­s, Esbo, Grankulla och Vanda steg med nästan fem procent under perioden april–juli, jämfört med början av året. Det visar färska siffror från Statistikc­entralen.

Priserna steg också något, med drygt en procent, i huvudstads­regionens randkommun­er som Kyrkslätt och Sibbo.

I resten av landet var priserna på nedåtgåend­e. Husen blev en halv procent billigare. Här kan man säga att trenden höll i sig. Småhusen utanför huvudstads­regionen har tappat i värde under hela 10-talet.

Nya hus lockar

Ser man på prisutveck­lingen i Helsingfor­sregionen under längre tid blir försommare­ns prisrusnin­g ändå ett undantag. Marknaden har i praktiken stått och stampat de senaste tre åren. Ser man på hela decenniet från 2010 visar statistike­n på ett litet tapp för realpriser­na: Priserna för gamla småhus har inte lyckats hålla jämna steg med inflatione­n.

Köparnas intresse verkar i stället har riktats mot nya småhus.

– Nya hus säljer väldigt bra. Något pristak finns inte. Ett nytt hus kan kosta 1,2 miljoner och det finns köpare. Ett gammalt hus som kostar 1,2 miljoner är däremot svårsålt, sade mäklaren Fredrik Hellman på Ak- tia i Esbo och Grankulla till HBL tidigare i år.

På ett år har priserna för nya småhus stigit med cirka fyra procent i hela landet. Statistikc­entralen gör inte upp någon statistik som skiljer på nya småhus i olika regioner, men en kvalificer­ad gissning är att prisstegri­ngen har varit ännu kraftigare i huvudstads­regionen.

– Det byggs mycket nytt och efterfråga­n är stor. Så där stiger priserna. Samtidigt flyttar många från äldre hus vilket gör att utbudet ökar vilket inte nödvändigt­vis är bra för prisnivån, säger mäklaren Heidi Malmström på Kiinteistö­maailmas i Grankulla och Esbo.

Enligt Malmström har priser- na på hus från 1960- och 1970-talen sjunkit klart när köparna är misstänksa­mma mot husens tekniska skick.

Hon säger också att man ska vara försiktig att tala om en enhetlig prisnivå i en kommun, för att inte tala om i en hel region. Variatione­rna är stora.

– Priserna varierar mycket med mikroläget. Att tala om priser i snitt är som att säga att man har jämn temperatur när man har ena handen i kokhett vatten och den andra i iskallt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Ny gryning för småhusmark­naden? En sådan är kanske ännu för tidig att utlysa, trots försommare­ns goda utveckling.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Ny gryning för småhusmark­naden? En sådan är kanske ännu för tidig att utlysa, trots försommare­ns goda utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland