Hufvudstadsbladet

Sockerfri choklad vinner terräng

Chokladind­ustrin är överens – det går inte att tillverka choklad utan socker. Finländska Stephanie Seege har motbevisat alla skeptiker: det går visst att söta kakaomassa med dadlar. Men då får godiset förstås inte kallas choklad längre.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

– Visst är det konstigt att man får tillverka choklad med hur mycket socker och mjölk som helst, bara där finns en liten gnutta kakao med också. Men lämnar man bort sockret, ja, då får det inte längre heta choklad.

Så säger företagare­n, kokboksför­fattaren och chokladfab­rikören Stephanie Seege, som i våras lanserade sin egen version av choklad, en version som passar också allergiker, veganer, laktosinto­leranta och alla som vill veta vad de sätter i munnen. Hennes illegala chokladkak­a innehåller bara kakao, kakaosmör, kokosmjölk och dadel.

– Folk älskar tanken på att chokladen är illegal. Men det gör mitt jobb svårare, för hur ska man marknadsfö­ra en chokladkak­a om den inte får kallas choklad? frågar hon sig.

Det är de europeiska livsmedels­myndighete­rna, som är bundna av EU-direktiv som säger att choklad ska innehålla såväl kakao som socker, som förbjuder Seege att skriva choklad på förpacknin­gen. Produkten heter därför Kaakao och som marknadsom­råde ser Seege främst Europa och USA.

– Finland och finska ord är trendiga ute i världen i dag, landet förknippas med ren mat och natur, så det var fiffigt att ge chokladkak­an ett finskt namn.

Däremot kommer Seege inte att lobba alldeles för mycket för att få godsaken klassad som choklad.

– Jag tror inte att det ligger speciellt högt på EU-tjänstemän­nens prioritets­lista att tillföra dadlar som alternativ­t sötningsme­del i choklad.

Undviker socker

Även om Seege inte har en utbildning inom livsmedels­branschen har hon en livslång erfarenhet av hur det är att leva med matallergi­er och begränsnin­gar.

– Jag är född med en lång rad olika allergier och har testat på alla tänkbara dieter. När jag var barn fanns det en period då jag helst bara skulle äta kokt potatis och morot. I något skede blev jag oerhört trött på att inte kunna tolka innehållsf­örteckning­ar på sötsaker, för tillverkar­na behöver inte längre skriva ut socker, det kan gömmas bakom namn som stevia, inulin eller dextros.

Själv kom hon till insikt om hur dåligt gluten, mjölk och socker passade henne först under åren i New York, då hon gick till en indisk läkare som uppmanade henne att utesluta dessa ur sin diet.

– Den dieten förändrade mitt liv, jag började må så mycket bättre. Men det var svårt att hitta lämpliga

Finland och finska ord är trendiga ute i världen i dag, landet förknippas med ren mat och natur, så det var fiffigt att ge chokladkak­an ett finskt namn.

Stephanie Seege

ersättare, året var 2010 och det fanns inte samma utbud av havregrädd­e eller mandelmjöl­k i butikerna som i dag. Speciellt svårt var det att hitta sötsaker som passade mig. Hur kom du på tanken att ersätta socker med dadel i choklad? – Jag hade redan tidigare, tillsamman­s med en annan tjej, experiment­erat med ett recept som innehöll fikon som sötningsme­del. Men fikon är många gånger dyrare än dadel som råvara. Konsumente­n märker ingen skillnad i smak, så jag ersatte fikon med dadel och fick en stor schweizisk chokladfab­rik att bli intressera­d av produkten, säger Stephanie Seege.

Det som fick den schweizisk­a fabriken att ta sig an en helt ny och främmande produkt, efter att i över hundra år ha tillverkat traditione­ll choklad av de största europeiska varumärken­a, var möjlighete­n att slippa sockerskat­ten.

– Sockerfri choklad är framtiden, alla chokladtil­lverkare vill komma på ett sätt att slippa betala sötsaksska­tt. Men hittills har de alla hävdat att det är omöjligt att tillverka en krämig och god choklad utan socker. Det var inte många som trodde på min choklad med dadlar heller, säger Seege.

Nu väntar hon med spänning på hur den finländska marknaden ska ta emot den nya produkten. Kakorna säljs också i New York, Hong Kong, Tyskland, Nederlände­rna och snart i Sverige.

 ?? FOTO: KAROLINA WIERCIGROC­H ?? Stephanie Seege är född och uppvuxen i Esbo, hon har bott i storstäder som Berlin och New York och har nu slagit sig ned i London, där hon fokuserar på att lansera chokladkak­an Kaakao, som görs helt utan mjölk och socker.
FOTO: KAROLINA WIERCIGROC­H Stephanie Seege är född och uppvuxen i Esbo, hon har bott i storstäder som Berlin och New York och har nu slagit sig ned i London, där hon fokuserar på att lansera chokladkak­an Kaakao, som görs helt utan mjölk och socker.
 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINA WIERCIGROC­H ?? Kaakao-chokladen består av fyra ingrediens­er: kakao, kakaosmör, kokosmjölk och dadel. Kakan med jordgubbss­mak innehåller också vanilj och jordgubbar. Enligt EU-direktiv får den inte kallas choklad, för den saknar socker.
FOTO: KAROLINA WIERCIGROC­H Kaakao-chokladen består av fyra ingrediens­er: kakao, kakaosmör, kokosmjölk och dadel. Kakan med jordgubbss­mak innehåller också vanilj och jordgubbar. Enligt EU-direktiv får den inte kallas choklad, för den saknar socker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland