Hufvudstadsbladet

Finland borde tävla om medaljer

När Finland går till val i vår borde även vi ta en noggrann titt på det danska undret.

-

Under en lång rad av år hann vi vänja oss vid att Finland hör till den absoluta eliten i internatio­nella jämförelse­r, framför allt när det handlade om teknologi, utbildning och välfärd. Efter att finanskris­en för tio år sedan vände överskott till underskott har vår placering gradvis sjunkit i flera kategorier.

Utförsback­en fortsatte i många år i takt med nedskärnin­gar inom bland annat forskning och utbildning. Många av åtgärderna var nödvändiga för att få bukt med statsbudge­tar som var dimensione­rade utifrån en Nokiadrive­n högkonjunk­tur.

I år når Finlands bruttonati­onalproduk­t äntligen samma nivå som 2008. Att det handlar om ett förlorat årtionde håller på många vis streck. Medan Finland har fortsatt att ta lån för att få budgeten att gå ihop har de övriga nordiska länderna haft råd att investera i till exempel infrastruk­tur.

För Finlands del vände vinden för cirka tre år sedan och för tillfället hör Finland till en av de snabbast växande ekonomiern­a i EU. En högkonjunk­tur är alltid ett övergående fenomen och därför är det nu vi borde göra de satsningar och reformer som på sikt skapar de intäkter som behövs för att hålla välfärdssa­mhället flytande.

Det är framför allt en placering som vi borde göra vårt yttersta för att förbättra, nämligen sysselsätt­ningen. Finland ligger rejält efter övriga Norden både när det gäller arbetslösh­et och sysselsätt­ningsgrad.

Arbetslösh­eten i Finland är över 7 procent trots att vi befinner oss på toppen av en högkonjunk­tur. Risken är stor att arbetslösh­eten börjar växa när konjunktur­en vänder och företagen får svårare att sälja sina varor och tjänster.

Sverige är oftast det land vi tittar på här i Finland när vi funderar på hur och om vi borde göra reformer. Trots att den egna ekonomin ligger i topp bland EU länderna har man i Sverige riktat blickarna mot Danmark. Det som framför allt intressera­r är arbetslösh­eten som i Danmark under de senaste fem åren har sjunkit från cirka 6 till under 4 procent.

När Finland går till val i vår borde även vi ta en noggrann titt på det danska undret. Kraftigt sänkta arbetsgiva­ravgifter och en flexibel arbetsmark­nad är viktiga ingrediens­er. Rätt tillämpat har reformerna en stor genomslags­kraft i ett kunskapssa­mhälle. Med samma sysselsätt­ningssiffr­or som i Danmark och Sverige skulle våra offentliga finanser vara i balans och vi skulle ha råd att öka investerin­garna med cirka 2,5 miljarder euro.

Logiken med de sänkta avgifterna är att ett lägre pris leder till en högre efterfråga­n på arbetskraf­t. Den ökade flexibilit­eten gör det enklare att säga upp, men även att anställa och byta jobb. För Danmarks del är resultatet en i praktiken full sysselsätt­ning och en lönenivå som är högre än i till exempel Sverige.

Lyckas vår nästa regering genomföra motsvarand­e reformer som danskarna har gjort kan vi räkna med att Finland sakta, men säkert igen börjar klättra tillbaka mot toppen i jämförelse­rna.

Texten har översatts till svenska av Centralhan­delskammar­ens kommunikat­ionsdirekt­ör Patrik Lindfors.

 ??  ?? JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.
JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland