Hufvudstadsbladet

Corolla kommer äntligen tillbaka

-

Det var bara Toyota Motor Corporatio­ns strategi som kunde peta ner Corolla från toppen av försäljnin­gslistorna i Finland för drygt tio år sedan.

Toyotas taktik var att år 2006 lite överraskan­de namnge alla de attraktiva modellerna på nytt och behålla Corolla enbart för den redan borttynand­e sedanmodel­len. Det höll ett drygt decennium. 2019 är Corolla tillbaka medan Auris kommer att försvinna efter att ha fungerat som en utmärkt testbädd för hybridtekn­ologin.

Sedan 2006 har Toyota Corolla bara existerat som en blek skugga av sitt forna jag i försäljnin­gsstatisti­ken i det som förr var Corollalan­det Finland. Det mest påtagliga resultatet av namnreform­en var att Corolla försvann från topplistor­na över mest sålda bilmodelle­r. Från lanseringe­n 1966 har Corolla ändå sålt globalt i mer än 40 miljoner, och enbart i Finland mer än 300 000.

Nu tar Toyota tillbaka allt och ändrar sig. Den modell som ännu på bilsalonge­n i Geneve i mars förhandsvi­sades som New Auris heter i produktion­sversionen Corolla Touring Sports, och så ska det förbli. Toyota Corolla Touring Sport visas snart på bilmässan i Paris och ersätter kombiversi­onerna av Auris och Avensis.

Återintrod­uktionen av Corolla offentligg­jordes bara någon månad efter att Toyota meddelade att den stora Camry skall lanseras på nytt i Europa samtidigt som Avensis fasas ut. Det är två traditions­rika modellnamn som är på väg att ta revansch. Både Corolla och Camry kommer att ha hybridtekn­ik.

För den som väljer enbart konvention­ell motor finns det endast en 1,2 liters bensinmoto­r på listan, men Toyota räknar kallt med att 90 procent av kunderna i Finland väljer hybrid.

Än så länge finns det inga officiella yttermått, men axelavstån­det är 2 700 mm och benutrymme­t i baksätet ska vara bäst i klassen med 982 mm. Bilen blir större än föregångar­en Auris Touring Sport, men är fortfarand­e lite mindre än Avensis Touring Sport.

”Det är två traditions­rika modellnamn som är på väg att ta revansch” DAN KRONQVIST reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland