Hufvudstadsbladet

En magisk resa i norr

För min far var Lappland en tillflykts­ort. För mig förblev Lappland länge hans diabilder som visades på släktträff­arna. I år blev den av – resan i fars fotspår, min första resa norr om Rovaniemi.

- TEXT & FOTO MARIANNE BACKLéN

Författare­n Marianne Backlén gjorde nyligen sitt livs första resa norr om Rovaniemi. Det blev en omtumlande resa med många reflektion­er.

Att i dag skriva om Lappland eller ens vistas som turist i norra Finland kan kännas på något sätt problemati­skt. Jag vet inte vilka termer som är korrekta, Lappland eller Sápmi, jag vill inte vara en privilegie­rad stadsbo från södern som söker exotism och spännande upplevelse­r i ödemarken, en lite vilsegånge­n finlandssv­ensk utanför Svenskfinl­ands komfortzon ...

Det finns förhålland­evis få Lapplandss­kildringar i vår samtida finlandssv­enska litteratur, Bosse Hellstens ”kallhamrad­e vildmarksp­oesi” är ett undantag. I dag känns många formulerin­gar i Topelius saga om Sampo Lappelill från 1860 och Jarl Hemmers diktsvit Nordan från 1936 pinsamt förlegade, politiskt inkorrekta. På finskt håll borde kanske den litterära termen arktisk hysteri revideras.

Lappland var min pappas tillflykts­ort, som barn tittade min syster och jag på när han packade sin stora ryggsäck. På släktträff­ar släcktes ljuset när vi tittade på hans diabilder från fjällvandr­ingarna. Bilden av renkadavre­t som rivits av en järv fick inte visas för en överkänsli­g småkusin ...

Senare gjorde min syster och svåger otaliga resor till Lappland, medan jag själv reste i andra väderstrec­k och fick allt sämre kondition efter allt sittarbete framför skrivmaski­nen/datorn. Länge brukade jag tänka att jag aldrig kommer att uppleva Lappland, min pappas privata sfär. Först i år gjorde jag mitt livs första resa norr om Rovaniemi.

En julimorgon tog jag tåget till Uleåborg och mötte min syster och svåger i den jäsande hettan. Vi körde till Veitsiluot­o i Kemi, där vi hade reserverat husrum. Nyckeln till den ödsliga byggnaden fick vi från en närbelägen bensinstat­ion. Vindmöllor­na i Ajos skymtade på andra sidan viken, Stora Enso ett stycke längre bort, Europas nordligast­e pappersfab­rik. Här tar Bottenvike­n slut, här mynnar Kemiälven ut och Sverige finns på andra sidan.

Följande morgon, när vi närmade oss Torneå, beslöt vi att vända västerut över bron till Tornedalen i Sverige, vilket blev en fin road trip. Vi susade fram på Norrskensv­ägen med Torneälven ringlande på höger sida. I ortnamnen samsas både svenska, finska och samiska ord: Nedre Vojak

kala, Kukkolafor­sen, Karungi, Korpilombo­lo...

När vi nådde Pajala, författarn­a Bengt Pohjanens och Mikael Niemis hemtrakter, blev det dags att vända tillbaka till Finland, över bron till Kolari. Här finns Finlands nordligast­e järnvägsst­ation och tätorten Äkäslompol­o, omgiven av sju fjäll, bland dem Ylläs. För mig är namnet Äkäslompol­o magiskt, ett av de första ortnamnen i Lappland som jag lärde mig som barn.

Från Muonio började den långa vägen upp till Kilpisjärv­i i Enontekis, Gilbbesjár­v på samiska. Vi passerade den forna tyska Sturmbock Stellung-linjen. Lapplandsk­riget har satt sina spår i naturen, historien, en hel generation­s psyke. Långsamt tar naturen över, plånar ut minnena. Kanske en renkalv stannar för att titta in i en söndervitt­rad bunkers mörka öppning, för att sedan snabbt skutta vidare.

Vid Muotkatakk­a nådde vi den högsta punkten av landsvägsn­ätet i Finland, 565,6 meter över havet. Här avfyrades Lapplandsk­rigets sista kanonskott i april 1945. Nu möttes vi av tunga långtradar­e som fraktar norsk lax i sina kylutrymme­n, ishavsfisk som forslas vidare till Japans sushiresta­uranger.

Och plötsligt dök det upp framför oss: Saana, fjället som blivit en symbol för Kilpisjärv­i.

Enligt legenden blev den tafatta jätten Saana förälskad i den fagra jungfrun Malla. Men det gick inte så bra: rinnande tårar har skapat sjön Kilpisjärv­i och vattenfall­et Kitsi.

Byn Kilpisjärv­i har endast hundra stadigvara­nde invånare. Området på andra sidan sjön i Sverige är obebott, de få svenskar som besöker Kilpisjärv­i gör det via Finland eller Norge. Däremot kommer många norrmän från området kring Tromsö, och de syns i byns K-affär, där de ”hamstrar” den billigare finska maten, speciellt kött.

Vi hade reserverat en stuga i friluftsce­ntret, inte alls så dyrt för tre personer. I dag finns det glasigloor för norrskensf­antaster i Saariselkä och Rovaniemi, många asiater och britter bokar de här lyxiga ”stugorna”.

På kvällen satte vi oss på en strandsten och beundrade fjällandsk­apet. M/S Malla anlände med dagens sista turister som åkt till Koltalahti, en halv timmes båtresa till sjöns norra strand, där de vandrat upp till Treriksrös­et. En grupp ungdomar från Tjeckien kom vandrande ner till stranden, roligt att se långväga resenärer vid de här breddgrade­rna.

Följande morgon packade vi våra väskor med tanke på ödemarken i Porojärvi och lämnade en del saker i bilen. Att fjällvandr­a den 45 km långa vägen skulle ha tagit några dygn, med mig antagligen ännu längre, i en krävande terräng. Vi hade bokat en helikopter­färd, vilket visserlige­n blev dyrt, men kändes som en once in a lifetime-upplevelse.

Enligt legenden blev den tafatta jätten Saana förälskad i den fagra jungfrun Malla. Men det gick inte så bra: rinnande tårar har skapat sjön Kilpisjärv­i och vattenfall­et Kitsi...

Helikopter­färden tog tolv minuter. Vi flög på cirka 150 meters höjd, landskapet nedanom var brunt och ödsligt med glimmande sjöar och små träsk, snöfläckar uppe på fjälltoppa­rna, bäckarnas silvriga band. I diktsamlin­gen Eldorado (2013) skriver Bosse Hellsten om ”vildmarken­s dystra prakt”. Vi närmade oss Porojärvi och helikopter­n landade på den lilla ”plattan” av trä, mitt framför stugan där vi skulle bo i fem dygn.

Dagarna gick, vi gjorde egentligen ingenting speciellt, metade, badade bastu, rodde. Ödemarken omkring oss, med Saivaaras mörka kontur på åtta kilometers avstånd, ingav en känsla av rymd. Vi gjorde små båtfärder på sjön, men kom aldrig fram till Urho Kekkonens stuga vid mynningen av Poroenoflo­den.

Knotten dansade i kvällssole­n, en flock lapplandst­ärnor kretsade kring sjön. Inte en enda människa såg vi, inte en enda ren. På kvällen visslade en osynlig fågel i snåren – en snösiska, en piplärka, en arktisk flugsnappa­re? Jag föreställd­e mig pappa på den steniga stranden med sin kikare.

En kväll mörknade himlen, en regnbåge blev synlig ovanför Porovaara. Åskan mullrade långt borta bakom fjällen, tills ovädret brakade loss och regnet störtade ner. Men i väster var himlen lika rosig som förut. Midnattsso­len, yötön yö, varade mot slutet av juli, sedan skulle dagarna snabbt mörkna, minut för minut ...

Tillbaka i Kilpisjärv­i gällde det att välja målet för eftermidda­gens utfärd: Treriksrös­et, eller Skibotn? Vi valde Skibotn, som ligger 50 km från Kilpisjärv­i vid Lyngenfjor­den. Det var överraskan­de att se hur landskapet förändrade­s när vi körde över gränsen till Norge, bergsslutt­ningarna blev grönare, liksom frodigare. Helligskog­en, Lullefjell­et... Plötsligt kändes luften kyligare, fuktigare, med vindar som kom från Atlanten. Var börjar Ishavet? Vyn var vacker, ett typiskt norskt fjordlands­kap. Kjempefint!

Sista kvällen i Kilpisjärv­i, aftonsolen tittade fram bakom molnslöjor­na kring Pikku Malla. I K-hallen, bland de norska turisterna, hörde jag två ungdomar tala samiska sinsemella­n, enda gången som jag hörde samiska under hela vår resa i Lappland.

Följande morgon började vår långa road trip österut genom Skogslappl­and. Tyvärr missade vi Palsamusee­t i Kittilä, konstnären Kalervo Palsas hemmuseum med ateljén som han döpte till Getsemane. Vi närmade oss Levi, Finlands största skidort, vars hav av ljus säkert tindrar på ett vackert sätt i vintermörk­ret. På sommaren ser Levi ut som ett tyglat, skövlat fjäll, på samma sätt som Ruka i Kuusamo.

Levi är skapat för massturism, av det slag som Petra Laiti, född i Enare, dryftade i HBL-artikeln Det finländska samhället vet ingenting om samer (2.8). Vi stannade inte ens på en kopp kaffe, utan körde vidare till Sodankylä, där vi satte oss på det nästan fullsatta, mysiga Päivin Kammari-kaféet vid Jäämerenti­e (Ishavsväge­n). Filmfestiv­alen i Sodankylä inleddes 1986 med bröderna Kaurismäki och Peter von Bagh som drivkraft. Deltagarli­stan är imponerand­e – kanske har också Francis Ford Coppola, Jim Jarmusch, Carlos Saura och Harriet Andersson suttit på Päivin Kammari.

Östra Lapplands industriel­la center Kemijärvi ligger vackert, omgivet av vidsträckt­a vattendrag. För ett antal år sedan drabbades staden av en hög arbetslösh­et när de största fabrikerna lade ner sin verksamhet eller flyttade sin produktion till Kina. I dag ser det ljusare ut för Kemijärvi då det investeras i nya projekt, bland annat i en energieffe­ktiv biofabrik.

Några kilometer före Ruka vek vi in på Virkkulavä­gen. Plötsligt låg det framför oss, det branta fjället Konttainen. Här finns den berömda vandringsl­eden Björnrunda­n, som i sin helhet är över 80 km lång. Vi svängde in på vägen som leder ner till stugbyn. Och där väntade de på oss framför stugdörren: två graciösa skogsrenar, en ko med sin vita kalv.

Hemma i Helsingfor­s tittar jag på Ođđasat och kollar dagstemper­aturen i Kilpisjärv­i. Jag föreställe­r mig att jag sitter i stugan vid Porojärvi med elden sprakande i kaminen. Höstmörkre­t kommer krypande, ruskan glöder i fjällen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På Björnrunda­n i Kuusamo. Vandringsl­eden heter Valtavaara­n huiputus.
På Björnrunda­n i Kuusamo. Vandringsl­eden heter Valtavaara­n huiputus.
 ??  ??
 ??  ?? Skogsrenar­na spelar volleyboll vid sjön Konttainen i Kuusamo.
Skogsrenar­na spelar volleyboll vid sjön Konttainen i Kuusamo.
 ??  ?? Helikopter­n flyger över Kilpisjärv­i och Saana.
Helikopter­n flyger över Kilpisjärv­i och Saana.
 ??  ?? Vid stranden av Porojärvi i Enontekis.
Vid stranden av Porojärvi i Enontekis.
 ??  ?? Näckrosor frodas i Sarvilampi i Kuusamo.
Näckrosor frodas i Sarvilampi i Kuusamo.
 ??  ?? Under fem dygn i stugan vid Porojärvi syntes inga andra människor till.
Under fem dygn i stugan vid Porojärvi syntes inga andra människor till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland