Hufvudstadsbladet

Med rätt inställnin­g är det mesta möjligt

- JONAS VON WENDT

Gräsmattan var sliten, brun och ojämn. Blockfest och Manserocke­ns stora pojkar Popeda hade satt sina spår på underlaget.

Det bekom inte Finland nämnvärt inlednings­vis. Att Finland läst på och scoutat Ungerns svagheter framkom tidigt och tydligt. Tamas Kadar är bra i närkamper och i luftrummet men i löptävling­ar står han sig tämligen slätt. Något Teemu Pukki inte var sen att utnyttja.

Mera än så krävdes inte för att Finland skulle gå segrande ur en kvalpremiä­r. Eller kvalpremiä­r och kvalpremiä­r. Nations League är ett nytt format och jämför man hela upplägget med ett maratonlop­p så kan man väl säga att Finland klockades för en bra mellantid efter två kilometer på den snåriga och knöliga rutten mot EM. Vackert så för segrar i premiärer är vänner av finsk fotboll sannerlige­n inte bortskämda med.

Finland har med Markku Kanerva skippat stilpoäng och överambiti­ösa spelstilar. Ett tätt och uppoffrand­e försvarssp­el är grunden till allt och laget anfaller inte på defensiven­s bekostnad utan Kanerva och hans stab betonar balans och positioner i varje sekvens.

Lukas Hradecky klarade sig undan med en kalasräddn­ing, annars var de ungerska avsluten tämligen ofarliga. Joona Toivio hade en rökare i ribban och Teemu Pukki, oj vad bra han var, en läcker styrning i stolpen.

Sett till att Finland saknade rätt många nyckelspel­are var insatsen mer än godkänd. Inställnin­gen var hundraproc­entig och personifie­rades av den väldiga Paulus Arajuuri i mittförsva­ret. Alltid med huvudet på rätt plats. Arajuuri hör till de för tränare och lagkamrate­r tacksamma spelare som spelar på sina styrkor och inte försöker sig på något han inte behärskar. Det han behärskar gör han förbaskat bra.

Under Kanervas ledning

har många år av bittra förluster och pessimism bytts ut mot en försiktig optimism. Bara det är en väldigt god sak att bygga vidare på. Drygt 10 000 på läktarna i Tammerfors förstod att uppskatta segern. Och att segern smakade för spelarna gick inte att ta miste på då man bjöd på lite allsång med supportrar­na. Visserlige­n bara Nations League men med tanke på hur matcher mot Ungern i modern tid för det mesta slutat var detta ett rejält kliv framåt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Paulus Arajuuri och Roland Sallai.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Paulus Arajuuri och Roland Sallai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland