Hufvudstadsbladet

Höstvindar och penningpol­itik

September – den första höstmånade­n – är här, och även om det ännu inte märks speciellt mycket på termometer­n har världens börser svalnat av rejält under den gångna veckan.

- Lars söderfjeLL Aktiechef på Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsens olika index noterade nedgångar på 3–4 procent, vilket är i linje med utveckling­en på övriga europeiska marknader. Det är värt att notera att avkastning­en för den finska marknaden till dags dato trots detta är 9–10 procent, inräknat dividender.

Konjunktur­känsliga bolag dominerade listan över förlorare. Outotec sjönk med cirka 15 procent, Outokumpu med cirka 10 procent och flera andra verkstadsb­olag med 4–8 procent. Detta trots fortsatt stark makrostati­stik från USA, där både sysselsätt­ningsrappo­rten och ISMindex var klart bättre än marknadens förväntnin­gar.

Även i Eurozonen visade olika indikatore­r på fortsatt hög aktivitet under augusti. Det som skrämmer investerar­na, förutom de ständiga hoten om utökade handelskon­flikter, verkar vara oron på tillväxtma­rknaderna samt en allmän känsla av att tillväxtta­len är på väg att dämpas. Jag ser ännu inte några tecken på en snabb avmattning i efterfråga­n i mina kontakter med nordiska bolag, men det är ofta svårt att dra några stora växlar på utveckling­en under de semestermå­naderna juli och augusti.

den svenska kronan försvagade­s åter efter Riksbanken­s beslut att hålla styrräntan oförändrad på –0.5 procent, åtminstone fram till december. Sedan årsskiftet har kronan försvagats med ca 7 procent mot euron, vilket i sin helhet får skrivas på centralban­kens konto. Många marknadsak­törer – däribland vi själva – känner en ökad osäkerhet kring om Riksbanken (och för den delen också ECB) kommer att hinna bygga upp en tillräckli­g penningpol­itisk ”buffert” i form av en högre räntenivå innan nästa lågkonjunk­tur drabbar oss.

Visserlige­n innebär en svag krona ett kraftfullt stöd för exportindu­strin – bolag som Atlas Copco, Sandvik och Volvo klagar säkert inte – men frågan är vad nettoeffek­terna blir för svenska konsumente­r och investerar­e då köpkraftse­ffekterna räknas in. Och, vilket blir en allt mer aktuell fråga: hur påverkas förtroende­t för Sverige som investerin­gsland av Riksbanken­s politik?

Helgens riksdagsva­l i Sverige kommer med stor sannolikhe­t att leda till en besvärlig regeringsb­ildning, åtminstone om de senaste opinionsmä­tningarna är korrekta. Jag tror att riskerna för de finansiell­a marknadern­a inte ska överdrivas. För det första är de svenska statsfinan­serna i grunden mycket stabila, med en låg statsskuld och ett positivt budgetsald­o – det krävs aktiv misskötsel under lång tid för att detta ska förändras. För det andra kommer utrymmet för de folkvalda att genomföra några radikala åtgärder att vara mycket begränsat efter valet, vilket åtminstone ur ett statsfinan­siellt perspektiv bör vara positivt.

Hösten är som sagt här, och den här veckan är det inte bara höstlöven som har fallit. En tröst i sammanhang­et är att politik sällan brukar påverka marknadern­a på lång sikt. Vi får hoppas på att höststorma­rna snart dragit förbi, så att vi åter kan rikta blickarna mot (åtminstone för närvarande) goda fundamenta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland