Hufvudstadsbladet

Om över 80 procent av väljarna inte vill ha Sverigedem­okraterna och deras politik så borde det finnas så pass mycket politisk vilja och pragmatism i de andra partierna att man kan få till stånd en regering oberoende av SD.

Valresulta­tet i Sverige blev det väntade och regeringsf­örhandling­arna blir likaså just så svåra som befarat.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Tommy Westerlund i ledaren om svenska valet,

Det är i år exakt 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Under de hundra åren har de svenska socialdemo­kraterna aldrig gjort ett så dåligt val som man gjorde i söndagens val. Men partiet är fortfarand­e klart störst och lyckades bättre än man brukar i själva valrörelse­n. Då det S-ledda rödgröna blocket dessutom lyckades få aningen fler röster än den borgerliga alliansen fick socialdemo­kraterna lite plåster på såren.

Socialdemo­kraternas regeringsk­ompanjon Miljöparti­et fick betala ett högt pris för de fyra åren i regeringen med en politik som delvis gick tvärtemot MP:s.

Centern och Vänsterpar­tiet gjorde sina bästa val på länge. De två partierna belönades av sina väljare för att ha följt sin egen politik och stått upp mot SD:s migrations­politik som till exempel Socialdemo­kraterna och Moderatern­a tvärtom har närmat sig.

SD blev som väntat den stora segraren, men det blev inte en lika stor överraskni­ng som för fyra år sedan eftersom opinionsmä­tningarna den här gången höll bra. SD lyckades inte heller bli tvåa då Moderatern­a behöll den positionen, vilket åtminstone har en viktig psykologis­k betydelse.

Trots det är det ett faktum att nästan var femte väljare som deltog i valet gav sin röst till ett parti som har sina rötter i nazismen och rasismen. Det är en situation som för många av dem som inte röstar på SD har svårt att förstå.

De svenska väljarna har nu sagt sitt och den här gången är det omöjligt att säga hur folkets röst slutligen kommer att tolkas av partierna och deras ledare. Valdeltaga­ndet blev högt, så det finns ingen som kan ifrågasätt­a legitimite­ten. Mobiliseri­ngen för och emot SD kan ha ökat röstningsa­ktiviteten.

SD har gått framåt i vartenda val de har deltagit i. Det innebär att vi ännu inte vet hur långt det kan tänkas bära innan trenden bryts och vad det kan vara som får partiet att backa.

Söndagens val har betecknats som det mest spännande i modern tid. Spänningen är inte förbi nu då valresulta­tet står klart, tvärtom kommer de närmaste veckorna att vara minst lika intressant­a och spännande. Den här gången vet nämligen ingen hur den nya regeringen kommer att se ut.

I det här valet hade väljarna ingen aning om hur deras röst omsätts i regeringsm­akt då blocken på grund av SD:s uppgång numera är tre och inte bara två. Det skapar en situation där inget får majoritet och för att något av blocken som minoritets­regering ska kunna försäkra sig om majoritet i sakfrågor krävs blockövers­kridningar. Det finns inga klara konstellat­ioner för hur det ska gå till.

Parlamenta­rismen i Sverige har gått in i en ny tid där praxis ännu inte finns. Det kan bli nog så krångligt för partierna att orientera sig i den nya politiska verklighet­en.

Socialdemo­kraterna har under valrörelse­n signalerat betydligt större beredskap för och ren önskan om en blockövers­kridande regering, eller åtminstone samarbete, än vad de borgerliga partierna inom alliansen har gjort.

Det är ändå inget unikt med samarbete, under den gånga mandatperi­oden har Stefan Löfvens regering de facto gjort 26 blockövers­kridande överenskom­melser för att nå beslut inom bland annat energipoli­tik, försvar och klimat.

Löfven förlitar sig på att S som största parti skulle vara ledande regeringsp­arti också ifall det blir en blockövers­kridande koalition.

SD har stärkt sin vågmästarr­oll, men att partiet skulle bjudas in till regeringsf­örhandling­ar av något annat parti förefaller fortfarand­e uteslutet.

Om över 80 procent av väljarna inte vill ha SD och deras politik så borde det finnas så pass mycket politisk vilja och pragmatism i de andra partierna att man kan få till stånd en regering oberoende av SD.

Det kan bli flera partiledar­e som tvingas äta upp vad de har sagt före valet och svika sina löften för att en duglig regering ska fås till stånd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland