Hufvudstadsbladet

Kvinnokrop­pen som hot och objekt

Riktigt lika starkt ställnings­tagande har jag inte upplevt henne förut, skriver Tove Djupsjöbac­ka med anledning av Susanna Leinonen och koreografi­n Nasty.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

DANS

Susanna Leinonen Company: Nasty

Koreografi Susanna Leinonen, dans Tiia Huuskonen, Elina Häyrynen, Natasha Lommi, Elisa Tuovila och Erika Vilander. Musik Arvo Pärt, Max Richter, Jóhann Jóhansson, Hildur Gudnadotti­r & Robert Aiki Aubrey, Teemu Korpipää, ljuddesign Teemu Korpipää, ljusdesign Harri Peltonen, video Ville Seppänen, dräkter Sari Nuttunen. Stoa 7.9.

Nasty. På svenska otäck, nedrig, ful, snuskig, besvärlig, tarvlig – och en mängd andra negativa synonymer. I en intervju för Helsingin Sanomat berättar koreografe­n Susanna Leinonen att det var Donald Trumps uttalande om Hillary Clinton som triggade henne att skapa detta dansverk.

För mig känns det som om Leinonen är inne på en ny väg. Mycket är bekant: hennes oerhört väl uttänkta rörelsespr­åk, finslipat ut i fingerspet­sarna, de skickliga och jämna dansarna, den läckra visualiser­ingen med en högklassig arbetsgrup­p. Men riktigt så här starkt ställnings­tagande har jag inte upplevt henne förut.

Det känns uppfriskan­de. Det bekanta rörelsespr­åket tittar framåt först så småningom, i början blir det mer vibbar av fångenskap, överdriven kontroll och atletiska krumbukter. Dansarna tycks vrida och vända på sig i oändlighet, utan det sedvanliga energiska flödet. En viss ångest eller åtminstone en mörk färgnyans är ständigt närvarande. Emellanåt är det stelt och ryckigt, emellanåt hänger man med hakan som fula ankungar i väntan på förlösande svanstatus – allt för att framhäva föreställn­ingens huvudfråge­ställninga­r, som ju är synnerlige­n angelägna.

Anstränga sig att passa in

Det handlar om kvinnokrop­par och om hur de uppfattas som hotfulla och som (sex)objekt, om hur man anstränger sig i det oändliga för att passa in i någon sorts form för hur man borde vara. Lite ojämn känns dramaturgi­n som helhet – vissa scener är solklara höjdare (som kampsports­krikandet, hurra vilken kvinnokraf­t!). Allra bäst tycker jag Leinonen lyckas fånga aggression: både aggressiva kvinnor och aggression kvinnor emellan är ett ämne som kan upplevas som rätt tabubelagt.

Andra scener sätter mer myror i huvudet på en. Betraktand­et av kropparna känns emellanåt som en rätt kylig attityd, men valet tycks nog vara helt medvetet, med masker som ställvis täcker individern­a. Just denna attityd får mig att mer medvetet iaktta kroppar och objekt snarare än att leva med i känslor och människor.

Desto mer smäller det när de effektfull­a videoproje­ktionerna sätter i gång – de används rentav genialt, projicerad­e på den vita dansmattan och på så vis uppslukand­e kvinnorna underifrån. Alla hemska ord kvinnor får möta i sin vardag skriks ut i bokstäver, och videotakte­n är rasande, en fin kontrast till den kyligt kontroller­ade helheten.

Nya intressant­a samarbeten

För första gången på länge har Leinonen nya samarbetsp­artner inom det visuella men också i musiken. Det känns som en jättelik skillnad att i stället för Kasperi Laines sedvanliga ljuddesign se Leinonen och ljuddesign­ern Teemu Korpipää bolla med musik från olika källor. Natasha Lommis och Elina Häyrynens duett på slutet berör extra med hjälp av den emotionell­t laddade musiken.

Snarare än en föreställn­ing man lever sig in i och ropar hurra åt i stunden känns det som om Nasty biter sig in någonstans djupare och surrar vidare i det undermedve­tna. Dessa frågeställ­ningar är synnerlige­n aktuella och tål att funderas på.

Allra bäst tycker jag Leinonen lyckas fånga aggression: både aggressiva kvinnor och aggression kvinnor emellan är ett ämne som kan upplevas som rätt tabubelagt.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? Susanna Leinonen är mer ställnings­tagande än någonsin i sin senaste koreografi Nasty. Visualiser­ingen är som alltid läckert utförd.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA Susanna Leinonen är mer ställnings­tagande än någonsin i sin senaste koreografi Nasty. Visualiser­ingen är som alltid läckert utförd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland