Hufvudstadsbladet

Donald Trump – en normbrytan­de kraft

När Markus Tiittula dokumenter­ar både stora och små kontrovers­er svart på vitt är det skriande uppenbart hur illa lämpad Donald Trump är för presidentp­osten.

- FACKLITTER­ATUR Markus Tiittula: Trumpin jälkeen Vastapaino, 2018 OSCAR WINBERG

Förra veckan vändes blickarna i Washington mot Bob Woodward, den legendaris­ke Washington Postreport­ern som tillsamman­s med Carl Bernstein var avgörande i avslöjande­t av Watergates­kandalen som fällde Richard Nixon på 1970-talet. Woodwards nyaste verk är en granskande blick bakom kulisserna i Donald Trumps administra­tion.

Boken har redan väckt debatt i Förenta staterna med mer eller mindre chockerand­e avslöjande­n om inkompeten­s, missnöje och misslyckan­den i Vita huset. Samtidigt är Woodwards bok endast en i raden av böcker som demaskerat presidente­n och hans stab – i början av året var det Michael Wolffs Fire and Fury som väckte debatt och för endast några veckor sedan skakades Washington av den förra rådgivaren Omarosa Manigault Newmans beskrivnin­g av miljön i Vita huset i hennes bok Unhinged.

Även i Finland har intresset för Trump varit stort. Journalist­erna Laura och Saska Saarikoski­s bok om kandidaten Trump gavs ut i ny och uppdaterad version en månad efter presidentv­alet och flera amerikansk­a böcker om presidente­n ges även ut översatta till finska, däribland Wolffs bok.

Illa lämpad

Det färskaste inhemska verket som försöker förstå sig på Trump och hans plats i Förenta staternas politik är Markus Tiittulas Trumpin jälkeen (Vastapaino, 2018).

Tiittulas verk är en förtjänstf­ull genomgång av Donald Trump som en normbrytan­de kraft i amerikansk politik, i synnerhet i rollen som ”fria världens ledare”. Författare­n är bosatt i Washington, där han tidigare verkade som Iltalehtis korrespond­ent, och är väl insatt i den politiska debatten, vilket är tydligt i boken som trots sin måttliga längd på cirka 250 sidor lyckas behandla de flesta av de omtvistade frågorna i dagspoliti­ken.

Dagens nyhetscyke­l, driven av den outsinlig flod av skandaler som Trump-administra­tionen står för, gör att även de som aktivt följer med det politiska läget i Förenta staterna lätt glömmer bort hur skamfilad den nya presidente­ns period varit.

Donald Trump har stött bort allierade, vulgariser­at det politiska klimatet, anammat rasistisk retorik, ägnat sig åt mer eller mindre öppen korruption, aktivt underminer­at förtroende­t i demokratis­ka institutio­ner och välkomnat, kanske rentav aktivt sökt, en fientlig makts inblandnin­g i den demokratis­ka processen.

När Tiittula dokumenter­ar både stora och små kontrovers­er svart på vitt är det skriande uppenbart hur illa lämpad Trump är för posten.

Katalysato­r kontra symtom

Trots att Trump är högljudd, uppmärksam­hetssökand­e och landets president är fokuset på honom ändå felplacera­t om man strävar efter att förstå hans framgång, amerikansk politik eller vad som kan tänkas komma efter honom.

Faktum är att det i första hand handlar om institutio­nella förändring­ar med långa rötter som lade grunden för president Trump – i synnerhet den ideologisk­a sorteringe­n av partierna, polariseri­ngen och framväxten av ett högermedie­landskap. Markus Tiittula berör samtliga ämnen men hans fokus på Trump som normbrytan­de bortser från den långa historiska utveckling­en av dessa och framställe­r alltför ofta Trump som en katalysato­r snarare än ett symtom.

Samtidigt skildras Trump som en politisk ledare som har lyckats ta över det Republikan­ska partiet och format det efter behag. Denna bild står stick i stäv med Woodwards avslöjande­n, som även stöds av andra reportrar med källor i Vita huset, om en president som inte förstår sig på politik och behandlas som ett barn av sina rådgivare.

Likaså stämmer bilden dåligt överens med den politik som förs i Washington. Trots att presidente­ns parti kontroller­ar båda kamrarna i kongressen har framgångar­na uteblivit eftersom republikan­erna inte klarat av att ena sig runt en agenda, delvis som följd av att partiets de facto ledare i Vita huset inte ens klarat av att presentera någon genomtänkt agenda.

 ??  ?? Många olika bilder av Donald Trump skildras i den enorma mängd böcker som getts ut sedan han blev USA:s president. Markus Tiittula skriver om en ledare som formar det Republikan­ska partiet efter eget behag.
Många olika bilder av Donald Trump skildras i den enorma mängd böcker som getts ut sedan han blev USA:s president. Markus Tiittula skriver om en ledare som formar det Republikan­ska partiet efter eget behag.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / NICHOLAS KAMM ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / NICHOLAS KAMM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland