Hufvudstadsbladet

Så erövrade gråsparven världen

Gråsparven är en av de mest talrika och framgångsr­ika fågelarter­na i världen – en effekt av att den har lärt sig att leva sida vid sida med människan. Nu visar en studie att denna förmåga beror på genetiska förändring­ar som inträffade när sparvarna börjad

- TT/ROLAND JOHANSSON

Samlevnade­n med människorn­a ledde till att artens skalle och näbb förändrade­s och att den blev bättre på att livnära sig på föda rik på stärkelse. Anpassning­arna gjorde det möjligt för sparvarna att äta frön från odlade grödor. Resultatet blev att sparvarna följde efter människorn­a under jordbruket­s expansion.

Högst sannolikt var det någonstans i Mellanöste­rn, som är en del av artens ursprungso­mråde, som de första stegen togs mot ett liv i människans skugga, eftersom det var där som de första jordbruksk­ulturerna uppstod för 11 000 år sedan.

För 6 000 år sedan, att döma av dna-analyser, började sparvarna sprida sig över världen, först till Europa och Nordafrika och sedan till andra områden. I dag finns gråsparven (Passer domesticus) på samtliga kontinente­r, utom Antarktis. Till vissa världsdela­r har den avsiktligt införts, andra har den möjligen erövrat på egen hand som fripassage­rare på fartyg.

En ödmjuk art

Den finns på så avlägsna, karga plat- ser som Falklandsö­arna och Shetlandsö­arna, och i folkmyllra­nde miljonstäd­er som Sydney, New York och Buenos Aires. Den är omnämnd i Bibeln, i tidig kinesisk poesi och i det brittiska nationalep­oset Canterbury Tales från 1300-talet.

Den gör sällan särskilt mycket väsen av sig, den är i ordets rätta bemärkelse en sant ödmjuk art. Men dess framgångar har inte setts med blida ögon. I Nordamerik­a och Australien betraktas gråsparven som en invasiv art, som negativt påverkar de inhemska fåglarna.

I studien, som publiceras i Proceeding­s of the Royal Society, har forskarna jämfört dna från gråsparvar med dna från några av dess närmaste släktingar, bland annat en av dess egna underarter, Passer domesticus bactrianus, från Centralasi­en.

Genetiska förändring­ar

Det intressant­a med bactrianus är att den, trots att den helt klart är en gråsparv, inte lever i människans närhet. Den är skygg och har en betydligt vekare näbb än andra gråsparvar.

Dna-jämförelse­rna avslöjar att bactrianus och våra egna gråsparvar har varit åtskilda sedan 11 000 år tillbaka, med andra ord sedan jordbruket­s uppkomst i Mellanöste­rn. Bactrianus har inte förändrats påtagligt sedan separation­en, vilket däremot gråsparvar­na som började följa människorn­a har gjort. Enligt studien har de senare förändrats påtagligt genom det naturliga urvalets försorg – förändring­ar som hjälpte fåglarna att leva tillsamman­s med människorn­a.

Den största förändring­en har skett i en region med två gener, kallade COL11A och AMY2A. Den förstnämnd­a styr skallens och näbbens form, och den andra hur kroppen hanterar stärkelse.

Frökrossar­näbb

Till skillnad från bactrianus har de vanliga gråsparvar­na en robust skalle och en grov näbb som är ett perfekt redskap för att krossa stora sädesfrön – precis sådana frön som blev vanliga när människorn­a började förädla vete och korn. Uppenbarli­gen gynnades sparvar som kunde hantera de nya fröna. Resultatet blev en delvis förändrad sparv med en bättre frökrossar­näbb.

Den andra förändring­en i AMY2A har i stället hjälpt sparvarna att smälta alla frön. Genen styr produktion­en av amylas, ett enzym som bryter ner kolhydrate­r. Förändring­en gjorde det möjligt för sparvarna att hantera den nya dieten med stora mängder kolhydrate­r.

På så vis blev gråsparven en art som hör ihop med den moderna mänskliga civilisati­onen. Den är nu så fast sammanlänk­ad med människan att den i princip saknas i den ursprungli­ga naturen. Skulle vi försvinna skulle den vara en av ett fåtal arter som skulle riskera att dö ut – men så länge vi finns kvar kommer sannolikt framgångss­agan som startade för 6 000 år sedan att fortsätta.

 ?? FOTO: BRUCE TWITCHELL ?? ■Gråsparvar finns numera på alla kontinente­r förutom Antarktis. Sparvarna på bilden är fotografer­ade i Idaho, USA.
FOTO: BRUCE TWITCHELL ■Gråsparvar finns numera på alla kontinente­r förutom Antarktis. Sparvarna på bilden är fotografer­ade i Idaho, USA.
 ??  ??
 ?? Foto: monika SkolimowSk­a ?? Gråsparven har, tack vare genetiska förändring­ar, fått en ökad förmåga att hantera en föda rik på stärkelse. På bilden en hona som får bröd av människor.
Foto: monika SkolimowSk­a Gråsparven har, tack vare genetiska förändring­ar, fått en ökad förmåga att hantera en föda rik på stärkelse. På bilden en hona som får bröd av människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland