Hufvudstadsbladet

Parisavtal­ets funktion i vågskålen

Den globala klimatpoli­tiken riskerar att skrivas med kinesiska tecken. Utan stark bundsförva­nt står EU ensamt i sitt hörn. Kina försöker smita undan sin andel av bördan, precis som USA, fast på ett mycket smartare sätt.

- PETER BUCHERT

FN:s klimatavta­l riskerar att urvattnas tre år efter att det föddes. Den regelbok som säger hur avtalet ska tillämpas skrivs för närvarande, och det är Kina som håller i pennan. EU och USA driver ett enhetligt regelverk medan Kina vill ha lösare regler för ”u-länder”, vilket kan äventyra avtalets syfte. Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia (bilden) tror att regelboken blir klar före jul.

I december i år, tre år efter att det historiska klimatavta­let i Paris godkändes, ska det konkretise­ras med en så kallad regelbok. Den säger hur Parisavtal­et får och inte får tolkas, vad alla luddiga formulerin­gar egentligen ska betyda.

Insatserna på förhandlin­gsbordet i Polen i december är höga. En bra regelbok kan göra Parisavtal­et till det fungerande och rättvisa verktyg världen behöver. Dåliga regler gör avtalet värdelöst.

På knappt tre år hade arbetet med regelboken ändå framskridi­t så långsamt att tjänstemän­nen var tvungna att förhandla en extra runda i höst. Under förra veckan bantade de ner texten för att den ska kunna formas till regelbok i Katowice. Det lyckades hyfsat på en del punkter, sämre på andra, bedömer Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia för HBL:

– Det är fortfarand­e möjligt att få regelboken klar i december, om det finns politisk vilja. Alla de resterande frågorna är politiska till sin natur, vilket betyder att det är ministrarn­a som avgör dem i Katowice.

Vi tar de goda nyheterna först: förhandlar­na nådde framsteg i reglerna för hur länderna ska mäta sina utsläpp och hur andra ska kunna kolla upp dem. Världen är också rätt överens om hur avtalspart­erna ska höja sina klimatambi­tioner med fem års intervalle­r. Villkoren för att mindre utvecklade länder ska få tillgång till avancerad klimattekn­ik är så gott som klara.

De dåliga nyheterna handlar som alltid delvis om pengar. Rika länder har lovat ersätta fattiga för klimatrela­terade skador och förluster och de har lovat pengar för klimatåtgä­rder, men de har inte infriat löftena. Svikna löften skapar en motsättnin­g syd– nord som gör det svårt för till exempel EU att hitta nya bundsförva­nter ute i världen. Den mest alarmerand­e nyheten är ändå att en annan motsättnin­g, öst–väst, håller på att äventyra hela Parisavtal­et.

EU utan bundsförva­nt

Alla minns att president Donald Trump har hotat dra USA ur avtalet för att han tycker att det är orättvist. Han vill omförhandl­a det och nå en deal som är bättre för USA, har han sagt.

Trump blundar för fakta. Parisavtal­et är inte orättvist mot någon eftersom det bygger allas subjektiva löften. Det är bara USA som har sagt vad USA ska göra. Är dealen dålig är det Barack Obamas fel, inte hela världens. Trump kunde enkelt strunta i Obamas löften utan att göra ett nummer av det.

Parisavtal­et omförhandl­as inte som sådant, men det preciseras i regelboken. Följaktlig­en jobbar USA:s förhandlin­gsteam på regler som gynnar USA, eftersom USA trots allt hänger kvar i avtalet i minst några år till.

EU:s mål liknar USA:s. I normala fall skulle EU och USA agera bundsförva­nter, men USA har tappat inflytande i klimatpoli­tiken på grund av Trumps beslut. Där har EU förlorat sin viktigaste allierade.

I stället har Kina och dess bundsförva­nter tagit mer plats. Inom klimatförh­andlingarn­a finns en grupp ”likasinnad­e länder” (LMDC) som anförda av Kina och Indien med flera länder från främst Mellanöste­rn, Nordafrika och Sydamerika i släptåg represente­rar över halva jordens befolkning.

Här finns bland annat olje- och kolexporte­rande länder som i FN sammanhang rider på sin status som ”utveckling­sländer”, för så definierad­es de i början av 1990-talet när klimatkonv­entionen tog form. Då utgick man från att i-länderna ska minska sina utsläpp och hjälpa u-länderna ekonomiskt, eftersom de förra hade byggt sin välfärd på fossila bränslen. I klimatpoli­tiken kallas den här tudelninge­n för brandmur.

Trump gör USA futtigt

Det fanns en gång en rättviseta­nke bakom brandmuren, men den har blivit föråldrad för länge sedan och Kina har vuxit från u-land till en megalomani­sk ekonomi med världens största utsläpp. En av de stora triumferna i Parisavtal­et var att brandmuren krossades trots Kinas motstånd. Parisavtal­et vore inget värt om Kina inte behövde göra någonting.

Men nu driver LDMC ändå på att införa brandmuren i reglerna för hur länderna ska presentera sina löften under Parisavtal­et. Gruppen vill att de gamla i-länderna ska tvingas lova konkret (till exempel 30 procents utsläppsmi­nskning på 20 år) medan resten får lova mer diffust (exempelvis 10 procent mindre kolintensi­tet i all ny industri – vilket inte utesluter att utsläppen de facto ökar om industrin växer snabbt).

Kina håller alltså på att omförhandl­a Parisavtal­et, men inte genom att högljutt hota att lämna det och väsnas om en bättre deal, utan genom att i regelboken skriva in tolkningar som går mot själva avtalet.

– Detta duger inte åt de utvecklade länderna och i synnerhet inte åt USA, eftersom det inte finns någon brandmur i Parisavtal­et, säger Outi Honkatukia.

Så USA och EU protestera­r, men vem lyssnar längre på USA? Med vilket mandat protestera­r man mot tolkningen av ett avtal som man hotat lämna? Vilken skada gör inte den kinesiska tolkningen åt västvärlde­ns industri, för att inte tala om själva klimatförä­ndringen?

Kina gör som Donald Trump, fast smartare. EU måste med eller utan bundsförva­nter avstyra att världens två största klimatförs­törare fuskar sig ur Parisavtal­et på var sitt sätt.

 ?? Foto: cata portiN ??
Foto: cata portiN
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia bedömer att Parisavtal­et kan få sin regelbok under toppmötet i Polen i■ december, om det finns tillräckli­gt med politisk vilja.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia bedömer att Parisavtal­et kan få sin regelbok under toppmötet i Polen i■ december, om det finns tillräckli­gt med politisk vilja.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland