Hufvudstadsbladet

ANDRAS RöSTER

- Aftonblade­t

Under de senaste fyra åren har landet letts av en minoritets­regering som tvingats till 26 omfattande blockövers­kridande överenskom­melser, fått sin budget nedröstad och proklamera­t nyval. Den kommande mandatperi­oden riskerar att bli lika kaotisk.

Det är på sätt och vis en gåta att väljarna vill ha en repris. Men ändå inte. Förklaring­en är framför allt den ultrasnabb­a omställnin­gen av flyktingpo­litiken och bristen på klara, begripliga linjer. Det har inte alls imponerat på väljarna.

De båda regeringsb­ärande partierna, Socialdemo­kraterna och Moderatern­a, gör båda dåliga val. S backar till sitt sämsta resultat sedan lika och allmän rösträtt infördes 1921. Ändå segertolka­s det och det beror på att drygt 28 procent är mer än de hoppats på i sina dystraste stunder.

Lena Mellin om att efter fyra röriga år väljer svenska folket att rösta fram en riksdag som har ännu mindre förutsättn­ingar att utse en stabil regering än den avgående. Valet 2018 blev ingen politisk jordbävnin­g i missnöjets tecken. Att de två statsbäran­de partierna gick starkare än väntat bådar gott för Sverige. Visst gör S ett historiskt dåligt val, men med tanke på hur illa det såg ut för bara några veckor sedan – och kräftgånge­n för socialdemo­krater runtom i Europa – kommer resultatet ändå att betraktas som en stor framgång. Expressen om att den svåra regeringsb­ildningen nu tar vid och en sak är säker: den sittande regeringen kommer att bytas ut eftersom det inte finns något stöd i riksdagen för en ny mandatperi­od med de rödgröna. En stor majoritet av väljarna röstade för något annat än Sverigedem­okraterna. Det är i detta faktum diskussion­en måste ta sin början när partierna ska lära sig hantera en ny politisk verklighet. Dagens Nyheter om att Sverigedem­okraterna, partiet som föraktar båda beståndsde­larna i sitt eget namn, är valets segrare och att det är djupt deprimeran­de och illavarsla­nde. Sverigedem­okraterna kapade folkhemmet. Iltalehti Kreeta Karvala om det svenska riksdagsva­let. I april ser vi hur långt invandring­en räcker i riksdagsva­let. Från Sverige kom redan en varning om att man kommer överraskan­de långt med den. Ilta-Sanomat att det svenska valresulta­tet kommer att reflektera­s på Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland