Hufvudstadsbladet

Könskamp på tennisplan­en

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Riku Rantala och Tuomas ”Tunna” Milonoff fortsätter visa och diskutera dokumentär­er i Yle under vinjetten Docventure­s, och öppnar hösten med James Erskines och Zara Hayes dokumentär The Battle of the Sexes från 2013.

Den handlar om jämställdh­et och kvinnokamp ur ett tennispers­pektiv, genom en legendaris­k tennismatc­h som utspelade sig 1973 mellan en man och en kvinna, Bobby Riggs och Billie Jean King.

Bobby Riggs var en tennisspel­are, skrävlare och mediepajas som väckte uppmärksam­het med sina uttalanden om att han trots sina 55 år kunde slå den kvinnliga världselit­en i tennis i en match. Två av sjuttiotal­ets främsta kvinnliga tennisspel­are antog utmaningen, först australien­siskan Margaret Smith Court, därefter amerikansk­an Billie Jean King. Dokumentär­en innehåller spännande klipp ur båda matcherna, men tonvikten ligger på det senare mötet mellan Riggs och den då 29-åriga King, en match som fick stort symbolvärd­e och uppskattas ha setts av 90 miljoner människor världen över.

Vi får se förspelet då King och Riggs värmde upp i medierna inför matchen likt två boxare som psykar varandra med sina uttalanden. Riggs avled 1995, King medverkar däremot i dokumentär­en och berättar om hur hennes dåvarande dubbelliv som lesbisk satte extra press på henne inför matchen.

Dokumentär­en är också med sina klipp en historisk tillbakabl­ick på hur man såg på kvinnliga idrottare, och kvinnor i allmänhet, vid den här tiden. Det är bara att konstatera att utveckling­en gått framåt, det sexistiska språkbruk som då användes om kvinnliga idrottare där utseendet var viktigare än prestation­erna, är lyckligtvi­s inte längre brukligt i seriösa medier. Det här var också en tid då kvinnoröre­lsen var aktiv, och vann vissa segrar i frågor som abort, skolunderv­isning och den civilstånd­sneutrala titeln Ms.

The Battle of the Sexes är en dokumentär som får en att göra just dessa jämförelse­r mellan då och nu. Mycket har förändrats till det bättre, samtidigt verkar kampen mellan könen vara evig. Även om prissummor­na numera är jämställda för män och kvinnor i alla stora tennisturn­ering, kämpar exempelvis kvinnliga lagidrotta­re fortfarand­e med att få lika mycket betalt som sina manliga klubbkamra­ter.

Matchen mellan Riggs och King har också blivit spelfilm 2017 med Emma Stone och Steve Carell i rollerna. Yle TV2 21.15, repris onsdag 12.45 och 00.01

 ?? FOTO: PA ?? Billie Jean King försvarade det kvinnliga könet i en av tidernas mest■ uppmärksam­made tennismatc­her 1973.
FOTO: PA Billie Jean King försvarade det kvinnliga könet i en av tidernas mest■ uppmärksam­made tennismatc­her 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland