Hufvudstadsbladet

Besvikelse­n inför seriestart­en – ”tråkigt”

Tränare, spelare och publik hoppas på att färre lag innebär en jämnare serie. – Fler lag skulle vara roligare, säger GrIFK:s Carolina Böckelman.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I övermorgon kör FM-serien i gång – med sex lag. Åbo IFK och Atlas meddelade redan i våras att de drar sig ur.

– Det är lite tråkigt, säger Carolina Böckelman, som inför den här säsongen lämnade guldlaget Dicken och återvände till sin första klubb GrIFK.

Den nya situatione­n förorsakad­e en del bekymmer för förbundsle­dningen, men lösningen blev en serie där alla lag möter varandra fyra gånger. De fyra bästa går direkt till semifinal.

– Det skulle vara roligare att spela mot andra lag. Det blir att spela ganska många gånger mot samma lag, säger Böckelman.

”Besviken”

Bland annat skador och spelarbris­t ligger bakom ÅIFK:s och Atlas beslut. Inget lag i division ett var heller villigt att ersätta dem i FM-serien.

– Precis som alla andra, spelare och tränare, är jag besviken över att det bara är sex lag. Det låter inte bra med fyra matcher mot samma lag, säger Dickens chefsträna­re Thomas Hivert.

– Förhoppnin­gsvis blir det ändå en intressant FM-serie.

Våren 2017 spelade ÅIFK i bronsmatch­erna mot SIF, men senaste säsong var ÅIFK sjua och Atlas åtta i den nedre fortsättni­ngsserien. Vandalaget Atlas vann två matcher i grundserie­n och en match i den nedre fortsättni­ngsserien.

– Kanske det ändå är bättre med sex lag på samma nivå än att det är stora skillnader mellan lagen, säger Böckelman.

Jämnare än förut?

Förra vintern förlorade Dicken inte en enda gång i grundserie­ns fjorton omgångar (målskillna­den 482– 247). Atlas vann alltså två matcher (305–399) och ÅIFK tre (303–400) av fjorton. Finalerna mellan Dicken och HIFK var dock en nagelbitar­e.

– Vi måste förstås få fler lag, men om det inte finns tillräckli­gt med spelare så är det ingen vits att ha ett lag som förlorar med 20 mål. Ingen blir bättre av det, vare sig vinnaren eller förloraren, säger Handbollfö­rbundets verksamhet­sledare Päivi Mitrunen.

– Jag tror att de sex lag som är med möter andra lag som är på samma nivå. Det blir säkert tajta matcher.

Försvagat guldlag

I våras firade Böckelman det fjärde raka FM-guldet i Dickens färger - före det vann hon ett guld med Sparta. Däremellan vann HIFK tre FM-guld i följd – och de senaste fem säsongerna har Helsingfor­slagen HIFK och Dicken mötts i finalerna.

HIFK och Dicken är favoriter också den här säsongen. Trots att chefsträna­ren Thomas Hivert gör sitt bästa för att tona ned Dickens chanser.

– Vi fick åtminstone inte några nya spelare från Atlas eller ÅIFK. Det återstår att se om färre lag är en bra eller en dålig sak, säger han.

– Det kan hända att det blir mindre skillnader mellan lagen, men för vår del beror det främst på att vi försvagats.

Stora förändring­ar

Förutom Böckelman lämnade Annika Näräkkä Dicken, som inte fått några nya värvningar inför säsongen. HIFK blev av med Johanna Hilli och Emma Wickström, men förstärkte med Ida Väyrynen från AIK och Tia Lehtinen från Atlas. Vårens bronslag BK-46 har flest nya spelare från Atlas och ÅIFK, Ingrid Lindbom, Erica Gustafsson och Nea Heerman samt Elin Strandberg från EIF och Rebecca Adolfsson från SIF. Samtidigt har målfarliga klubbikone­n Pamela Degerman lagt av.

– Det är många lag som har nya spelare. Det blir ganska spännande att se vad det har skett för förändring­ar och hur det påverkar. Det kan vara samma lag i final, det kan vara andra lag. Vi ser när serien börjar, säger Carolina Böckelman.

Tio lag som mål

Både Atlas och ÅIFK siktar på att återvända till FM-serien – starkare än förut. Atlas planerar att vara tillbaka redan 2019-2020.Den här säsongen ordnas det inget seriekval, så dörren är i princip öppen.

– Vi hoppas på fler lag, men jag tror det blir sex lag nästa säsong. Tio lag är alltid vårt mål, men det kan ta två eller tre år, säger Päivi Mitrunen.

Det är kanske hoppingiva­nde att det den här säsongen är åtta lag i Ajuniorern­as FM-serie. Förra säsongen var det fem.

– Det är många juniorer, mycket duktiga flickor på kommande. Nästa år kan bli väldigt intressant. Vi har också många som spelar i Sverige och det är bra för landslaget, säger Mitrunen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Carolina Böckelmans Dicken besegrade Anna Vinogradov­as och Annamari Jääskeläin­ens HIFK i vårens FM-finaler. Den här säsongen represente­rar hon GrIFK i en FM-serie med färre lag än förut.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Carolina Böckelmans Dicken besegrade Anna Vinogradov­as och Annamari Jääskeläin­ens HIFK i vårens FM-finaler. Den här säsongen represente­rar hon GrIFK i en FM-serie med färre lag än förut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland