Hufvudstadsbladet

”Ingen panik” – så här fel hade experterna

Effekterna av Lehman Brothers konkurs blir små i Finland. Det trodde många experter dagarna efter den 15 september 2008. I själva verket blev Finland ett av de EU-länder som drabbades värst. HBL har grävt i arkivet.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

När man sitter med facit på hand är det förstås lite billigt att göra sig lustig över alla som hade fel om finanskris­en 2007–2008. Att gå till arkivet ger dock en bra bild av hur förvirrat läget var och hur motstridig­a signalerna var.

När den amerikansk­a investerin­gsbanken Lehman Brothers kollapsade den 15 september 2008 hade finanskris­en pågått i över ett år redan, som följd av krisen på bolånemark­naden i USA. Sommaren 2008 hade börsen fallit flera månader i sträck och tecknen på en global avmattning var tydliga.

Den ekonomiska omgivninge­n var helt annan än i dag: oljepriset låg över 140 dollar per fat (i dag cirka 70 dollar), Euribor-räntorna

rejält över 5 procent (negativa i dag) och inflatione­n i Finland klart över 4 procent (1,4 procent i juli 2018). Till den höga inflatione­n bidrog oljepriset och att många branscher fått stora lönepåslag året innan.

”Det värsta är över”

I nyhetsrapp­orteringen var signalerna motstridig­a. Redan i juli 2008 förutspådd­e många experter att börsen snart hade nått botten och att en vändning var på väg. ”Det skulle inte förvåna om vi inte står inför åtminstone en temporär ljusning inom kort”, skrev HBL:s börskolumn­ist. Ungefär samtidigt sade IMFchefen Dominique Strauss-Kahn att krisens värsta fas är över.

I augusti sade OP:s chefdirekt­ör Timo Ritakallio, som då var vice vd på Ilmarinen, att botten på börsnedgån­gen sannolikt är nära.

– Jag tror att vi inom det närmaste halvåret ser en positiv utveckling på aktiemarkn­aden, sade han enligt FNB.

Också chefen för ett placerings­företag sade i HBL att läget snart börjar vara lämpligt för den som har tänkt börja placera i aktier och fonder.

Samtidigt fortsatte negativa signaler att strömma in. I slutet av augusti varnade Finansmini­steriet för minskad tillväxt, och förutspådd­e en bnp-ökning på ”bara” 1,8 procent för Finland 2009. (Det verkliga utfallet blev som bekant ett ras på över 8 procent.) Från företagen kom fler och fler resultatva­rningar och meddelande­n om uppsägning­ar.

”Finland klarar sig”

Några dagar före Lehman Brothers konkurs höll EU-ländernas finansmini­strar och centralban­kschefer möte på franska Rivieran. I samband med mötet sade dåvarande finansmini­ster Jyrki Katainen (Saml) att Finland kommer att klara turbulense­n bättre än många andra EU-länder, tack vare vår kapacitet att genomföra olika stimulanså­tgärder.

Dagen efter Lehman Brotherskr­aschen sade Katainen att en tvärnit i den ryska ekonomin kan få större återverkni­ngar på Finland än den pågående finanskris­en i USA. Enligt Katainen fanns det ingen anledning till panik i Finland, eftersom bankerna här av allt att döma handlat mera ansvarsful­lt än utländska aktörer, samtidigt som statens ekonomi vilar på en stabil grund.

– Världsekon­omin prövar länderna på olika sätt. Agnarna skiljs från vetet, sade Katainen enligt HBL:s rapporteri­ng.

De första dagarna efter Lehman Brothers-kraschen var den allmänna bedömninge­n i Finland att konsekvens­erna skulle bli små här, eftersom de finländska bankerna inte hade några betydande risker i Lehman Brothers.

Att köpa eller inte köpa

Redan veckan efter kraschen publicerad­e HBL en artikel med rubriken Snart läge för aktieklipp. Den intervjuad­e experten rekommende­rade köp av aktier eftersom kurserna redan gått ner så mycket. (Den som hade velat tajma marknaden perfekt borde ha väntat ännu sex månader – i mitten på mars 2009 vände börsen uppåt igen.)

Men IMF-chefen, som i juli sagt att krisens värsta fas är över, varnade nu för att det värsta ännu ligger framför och att flera stora finansiell­a institutio­ner kan stå inför svårighete­r de kommande månaderna.

Med facit på hand vet vi att Finland hörde till de EU-länder som drabbades värst av finanskris­en. Krisen på finansmark­naden spred sig till realekonom­in och 2009 dök Finlands bruttonati­onalproduk­t med över 8 procent.

Inte förrän i början av detta år var den finländska tillväxten tillbaka på samma nivå som före finanskris­en.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO: AP/BULLIT MARQUEZ, GRAFIK: HBL
FOTO: AP/BULLIT MARQUEZ, GRAFIK: HBL
 ?? FOTO: AP/MARY ALTAFFER ?? Enmansprot­est utanför Lehman Brothers huvudkonto­r i New York när den 158 år gamla investerin­gsbankens konkurs blev känd. Protestern­a spred sig runtom i världen.
FOTO: AP/MARY ALTAFFER Enmansprot­est utanför Lehman Brothers huvudkonto­r i New York när den 158 år gamla investerin­gsbankens konkurs blev känd. Protestern­a spred sig runtom i världen.
 ?? FOTO: AP/LOUIS LANZANO ?? Anställda lämnar Lehman Brothers huvudkonto­r med sina tillhörigh­eter nedpackade i lådor den 15 september 2008.
FOTO: AP/LOUIS LANZANO Anställda lämnar Lehman Brothers huvudkonto­r med sina tillhörigh­eter nedpackade i lådor den 15 september 2008.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland