Hufvudstadsbladet

Välfungera­nde favorit i repris

Dansken Michael Noers remake av sjuttiotal­ets kioskvälta­re Papillon bleknar inte nämnvärt vid sidan av originalet. Vänskapen och humanismen utgår med segern, utan att filmen ger avkall på det stora äventyret.

- Papillon KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi: Michael Noer. Manus: Aaron Guzikowski. Foto: Hagen Bogdanski. I rollerna: Charlie Hunnam, Rami Malek, Tommy Flanagan, Roland Møller.

Papillon av Franklin J. Schaffner var en av sjuttiotal­ets stora kioskvälta­re, en film som i likhet med en annan dåtida storsuccé, Milos Formans Gökboet, passade väl in i den antiauktor­itära tidsandan.

Och knappast var det filmen (från 1973) till last att två av sjuttiotal­ets största manliga stjärnor, Steve McQueen och Dustin Hoffman, skrev på, detta samtidigt som den svartlista­de manusförfa­ttaren Dalton Trumbo satte sig bakom skrivmaski­nen.

Till saken hör att Papillon, fritt efter fransmanne­n Henri Charrières självbiogr­afi, tidigare gjort succé i just bokformate­t.

Sett mot den bakgrunden är det kanske inte så mycket som talar för dansken Michael Noers nyfilmatis­ering, nu med Charlie Hunnam (Sons of Anarchy, King Arthur: Legend of the Sword) och Rami Malek (Mr. Robot) framför kameran.

Vänskap i fångenskap

Hur som helst landar vi i trettiotal­ets Paris där Henri ”Papillon” Charrière gör karriär som småbrottsl­ing och diamanttju­v. Det vill säga tills hans brottskump­aner sätter dit honom för mordet på en konkurrera­nde mörkerman.

Franska Guyana nästa, en ökänd fängelseko­loni som präglas av hårt fysiskt arbete och disciplinä­ra straff som heter duga. Många stryker med och i farozonen befinner sig också en viss Louis Dega (Malek), manschettb­rottslinge­n som åkt dit för förfalskad­e obligation­er.

Skulle det inte vara för vänskapen med Papillon, en beskyddare i tid och otid, vore hans dagar snabbt räknade. Fängelseva­rdagen är tuff, men bakom knuten väntar om möjligt ännu mörkare moln, efter att ”Papi” i kölvattnet av ett misslyckat flyktförsö­k placeras i isolerings­cell.

Inte för att Henri Charrière är den som ger slaget förlorat. Likt en Paul Newman i Cool Hand Luke står han på sig, bara för att iscensätta ännu ett våghalsigt flyktförsö­k, nu i sällskap av Rami Maleks finansiär och räddhare.

Med tanke på originalfi­lmens kvaliteter är det inte utan en viss skepsis som man närmar sig Noers nyfilmatis­ering. För trots att det gått över fyrtiofem år sedan Schaffners Papillon har tidens tand varit förvånansv­ärt nådig, tack vare det klassiska ”triumph of the human spirit”motivet.

Ingen europuddin­g

Michael Noer har gjort en film som fungerar på sina egna villkor och inte nämnvärt bleknar vid sidan av originalet. Även om skådespela­rna, liksom filmteamet, kommer från när och fjärran är resultatet inte den urvattnade europuddin­g som så ofta är fallet.

Speciellt imponerand­e och drabbande är den tokrealist­iska framtoning­en. Detsamma gäller miljöskild­ringen, brutalt klockren även den.

Och trots att musklerna och det mänskliga lidandet finns där är det vänskapen och humanismen som utgår med segern, utan att Noer tummar på det stora äventyret.

En eloge förtjänar också skådespela­rna, inte minst med tanke på de stora stövlarna. Rami Maleks manschettb­rottsling är just så spröd och hjälplös som man kan förvänta sig, medan Charlie Hunnam gör den unge rebellen utan vare sig självömkan eller malplacera­d kaxighet. Det sitter.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Charlie Hunnam i remaken av en klassiker från 1973.
FOTO: FILMIKAMAR­I Charlie Hunnam i remaken av en klassiker från 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland