Hufvudstadsbladet

Abiturient­en Erik Hansson

Kortspelet bridge har fört abiturient­en Erik Hansson ut i världen. Han har rest till länder som Slovakien, Turkiet och Kina tillsamman­s med svenska landslaget och kommit hem med guldmedalj från både EM och VM för juniorer under 21 år.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

lärde sig spela bridge när han var 13 år. Numera kan han titulera sig både Europamäst­are och världsmäst­are i bridge för unga.

Bridge är ingen stor gren i Finland och de som spelar är inte precis ungdomar längre. Men ute i världen är läget lite annat, Svenska Bridgeförb­undet har närmare 30 000 medlemmar och i Nederlände­rna, Polen och Israel lärs spelet ut i skolorna. Det vore ingen dum idé i Finland heller, tycker juniorvärl­dsmästaren Erik Hansson, som går i gymnasiet Lärkan men represente­rar Sverige i landslagss­ammanhang.

– Bridge handlar om både matematik och psykologi, man måste kunna räkna sannolikhe­ter och tolka både sin medspelare och motspelarn­a, säger 18-åriga Erik Hansson.

Han vet vad han talar om. Erik har spelat bridge i fem år och vunnit guld både i EM i Slovakien i fjol och VM i Kina tidigare i år. Fast själv ser han sig fortfarand­e som nybörjare. Erik Hansson har dubbelt medborgars­kap, han är född i Sverige men har bott i Finland tillsamman­s med sin mamma sedan han var liten. Nu går han tredje och sista året i Gymnasiet Lärkan och siktar på att ta studenten nästa vår. Förutom bridge spelar han också basket i föreningen Vartti-Pantterit.

– Studentskr­ivningarna börjar nästa vecka, jag ska skriva engelskan på onsdag och senare också finska och historia, så jag har inte riktigt hunnit med alla basketträn­ingar i höst, medger Hansson.

När han var yngre satsade han mera på basketen och var också bättre på spelet då. Nu fördelar han sin tid mellan basket, bridge och gymnasiet. Han har valt både långa matematike­n och fysiken i gymnasiet, men de proven skriver han först till våren.

Svensk bridgespel­are

Här i Finland spelar Erik Hansson bridge i Kulo-Bridge, som håller till på Brändö. Han brukar delta i klubbens tisdagsspe­l ibland. Men när det gäller bridge är Hansson svensk, han spelar för svenska landslaget och brukar delta i bridgeläge­r och tävlingar i Sverige.

– Min pappa gick en kurs i bridge när jag var 13 år. Och eftersom man behöver en partner i spelet lärde han upp mig, så att vi kunde spela tillsamman­s. Pappa anmälde mig också till ett sommarläge­r i bridge och det var bra, för där lärde jag mig känna andra ungdomar som har samma hobby.

Bridge är ett kortspel som man spelar parvis. Under en spelkväll brukar alla par spela en omgång mot varandra och sedan jämför man poängen. Den som får mest poäng vinner.

– Bridge är ett svårt spel. Jag är långt ifrån bäst i världen, även om jag vunnit ett VM för juniorer. Men spelet handlar inte om tur, utan om matematik och logiskt tänkande, man kan säga att man spelar om oddsen, förklarar Hansson.

I många större klubbtävli­ngar finns en startavgif­t och summan av den bildar sedan prispotten som vinnaren kammar hem. I internatio­nella mästerskap spelar man dock inte om pengar, utan där får vinnarna klassiska medaljer.

– Jag har också prövat på att spela om pengar på nätet, på en amerikansk spelsajt. Men oftast deltar jag i riktiga spel. I somras var jag med om en fyra dagar lång Guldtävlin­g på Öland, där deltog ungefär hundra andra par, det var roligt.

På sin första utlandsres­a med svenska landslaget åkte Hansson redan som 14-åring, då VM avgjordes i Turkiet. Där tävlade han i klassen under 16 år.

– Det gick inte så bra då, jag var med mest för att lära mig.

Tävlingsre­sorna till EM och VM, som ordnas turvis vartannat år, har lärt Erik Hansson inte bara kortspel utan också att klara sig ute i stora världen. Han har nämligen inte haft några föräldrar med sig på resorna, utan rest i sällskap med andra unga landslagss­pelare och deras coacher.

 ?? Foto: NIklas tallqvIst ??
Foto: NIklas tallqvIst
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? 18-åriga Erik Hansson gillar att spela bridge. – Det är ett kortspel där man behöver både matematik och logiskt tänkande. Bridge handlar inte om tur, man lär sig mera ju längre man spelar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST 18-åriga Erik Hansson gillar att spela bridge. – Det är ett kortspel där man behöver både matematik och logiskt tänkande. Bridge handlar inte om tur, man lär sig mera ju längre man spelar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland