Hufvudstadsbladet

Blåvita bär

”Varför plockade finländska skolbarn bär under decenniern­a efter kriget?”

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

Hör också du till en generation som hämtat bär till skolan? På hösten tog de yngre barnen med en liter lingon till skolköket och för de något äldre var betingen större, tre liter om jag minns rätt.

I våra dagar är blåbär i ropet. Blåbären uppmärksam­mas i termer av ”superfood” och geschwint kan dessa vävas in i bilden av det blåvita, färgmässig­t passande när stora bolag ska upprätthål­la varumärken och utnyttja föreställn­ingar om det rena, naturnära landet.

Bär spelade dock enbart en liten roll i den blåvita nationens förflutna. Blåbären var ju svåra att konservera och det var först när sockret blev tillräckli­gt billigt som bären blev en del av majoritets­befolkning­ens kosthåll. På landsbygde­n har man antagligen njutit av de bär som fanns i skogen, men bärsäsonge­n inföll ofta under de veckor då höslåtter och skörd krävde arbete.

När järnvägar byggdes under slutet av 1800-talet möjliggjor­des långväga försäljnin­g av lingonen som var lättare att förvara. På sina håll talades det om ”lingonrusc­h”. Lingonploc­kning kunde erbjuda folk i de små stugorna, en eufemism som vid denna tid användes för att beskriva klasskilln­ader, möjlighet till förtjänst. För arbetare på landsbygde­n kunde en dag i lingonskog­en tidvis ge större pengainflö­de än dagsverksa­rbete. Också för bondehushå­ll kunde bärförsälj­ning på städernas torg medföra extra inkomst.

I äldre tid utgjorde de bär som nu beskrivs som nordiska och finska en del av samernas kosthåll. I Sàpmi fanns kunskap om konserveri­ng. Även i Nordamerik­a plockades blåbären i första hand av personer hörande till ursprungsf­olk och under en konferens i Kanada fick vi historiker ta del av äldre sånger om blåbärsplo­ckning. I just Kanada framställd­es blåbärsplo­ckande som en patriotisk syssla under första världskrig­et – i krigförand­e länder var det i tider av matbrist viktigt att tillvarata nya födoämnen. Också då knöts försvarska­pacitet till näringsint­ag. Under krigsåren uppmuntrad­e myndighete­rna nybyggarna, de vita immigrante­rna, till bärplockan­de. Detta beskrevs också som en form av rekreation, ett lämpligt söndagsnöj­e.

Varför plockade finländska skolbarn bär under decenniern­a efter kriget? Förmodlige­n var detta ett sätt att delbekosta den fria skolmat som just hade införts, men det handlade antagligen också om att fostra till arbetsamhe­t och flit, egenskaper som var viktiga i efterkrigs­tid, men som även under andra tider har förknippat­s med finländare.

Min frysbox är fylld med bär inköpta på Åbo torg och på det torget har de enskilda bärförsälj­arna nästan uteslutand­e varit nyfinlända­re. De bär som återförsäl­jare och industrin behöver plockas i stor omfattning av gästarbeta­re med dåliga villkor.

I en valdebatt nära oss har det nyligen talats om att invandrare ska passa in på arbetsmark­naderna. Vi kan passa in på många olika sätt, men vem är det som i dag förvaltar bärplockan­det och dess moralbudsk­ap? Och som gör att landet kan blåvit-tvättas och säljas med hjälp av blåbär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland