Hufvudstadsbladet

Brandsprut­epropagand­a är svår att stoppa

Under de senaste åren har propaganda­ns roll i informatio­nskriget förändrats från att ha varit argumenter­ande och övertaland­e till att tidvis vara nästan helt och hållet fiktiv.

-

När ryska trupper invaderade Krim fanns det tydliga bildbevis på att det var just ryska trupper.

Den ryska presidente­n blånekade och hävdade motsatsen. Samtidigt satte ett enormt propaganda­maskineri i gång för att bevisa att Vladimir Putin har rätt och att det är västvärlde­ns försök att smutskasta Ryssland. Ganska snart efter ockupation­en av Krim konstatera­de Putin att Ryssland inte har något intresse av att ockupera och inkorporer­a Krim. Med facit på hand – fyra år senare – är det illegala övertagand­et ett faktum och ett brott mot internatio­nell rätt.

Den här sortens informatio­ns- eller propaganda­krig kallas för Firehose of falsehoods (ungefär brandsprut­elögner) av den amerikansk­a tankesmedj­an Rand Corporatio­n. Rand (förkortnin­gen står för Research and developmen­t) grundades strax efter kriget av flygplanst­illverkare­n Douglas med amerikansk­a intressen för ögonen, speciellt det amerikansk­a försvaret, medan den nu ser sig som obunden.

Brandsprut­elögner är, enligt Rand, ett massivt försök att manipulera människors inställnin­g till en kris, en händelse eller till exempel ett val. Attacken sker på så många kanaler som möjligt: radio, tv, sociala medier, bloggar och behöver över huvud taget inte innehålla ens ett uns av sanning. Ju fler som twittrar om att de två misstänkta för mordförsök­et på Sergej och Julia Skripal i Salisbury bara är oskyldiga handelsmän som säljer kosttillsk­ott desto fler tror att det är sant. För trollfabri­ken i S:t Petersburg och intervjun på den statskontr­ollerade tv-kanalen RT är bara en del av propaganda­maskinen. Utöver en attack med hög volym av ”informatio­n” känneteckn­as den ryska propaganda­n av snabbhet, den är kontinuerl­ig och upprepar sig – eftersom repetition också är all propaganda­s moder. Den är sällan realistisk – informatio­nen kan vara påhittad bara den är snabb. Dessutom saknar den konsekvens – när fakta har kollats av motparten – har historien förvrängts och föränd- rats. Om dessutom informatio­nen backas upp av bevis – även om det är lögn – anses den vara mer trovärdig.

Brandsprut­elögnen tenderar att bli en sanning på grund av repetition­en och snabbheten. Mottagaren har en tendens att acceptera första intrycket som sanning speciellt när det upprepas i flera medier, ett flertal gånger. Repetition leder till igenkännin­g och det leder vidare till acceptans. Om mottagaren dessutom är ointresser­ad av ämnet är det enklare att få det hela att framstå som sanning.

Den här sortens propaganda är inte bara en rysk företeelse. Putins amerikansk­e kollega har på samma sätt ”friserat sanningen” över 2 500 gånger enligt den räknare som den kanadensis­ka tidningen Toronto Star har satt upp. När Trump svor presidente­den var åskådarmän­gden ”den största någonsin” är bara ett litet men talande exempel.

Inför det svenska riksdagsva­let florerade ett flertal urbana legender – främst om invandring­en – på sajter som främst är kopplade till ytterhöger­n.

Enligt Rand är det oerhört svårt att stänga brandsprut­an och korrigera felaktig informatio­n. Ett av de få sätten att göra det på är att försöka förutspå var en propaganda­attack kommer att sättas in och komma med korrekt informatio­n inför attacken. Men möjlighete­n att vinna ett propaganda­krig är ändå minimal: Tro inte att det går att stoppa brandsprut­elögner med en vattenpist­ol fylld med sanning.

Och ju instabilar­e läget i världen blir, desto starkare kommer brandsprut­an att vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland