Hufvudstadsbladet

Urinvånare drar Trump inför rätta

Ett naturskönt område i södra Utah är scenen för ett nationellt politiskt drama. I huvudrolle­rna: Donald Trump och fem urinvånarf­olk. Vi åkte till Bears Ears i Utah, nationalmo­numentet som Donald Trump krympt med 85 procent.

- TEXT MARTIN BRUSEWITZ FOTO ANDERS AHLGREN

Det här kommer att bli ett prejudikat, säger Mark Maryboy som är navajo och driver sitt folks kamp om nationalmo­numentet Bears Ears i Utah, USA. President Trumps beslut att krympa nationalmo­numentet till en bråkdel av det ursprungli­ga området ska nu prövas i Högsta domstolen.

Solen steker ned på Mary Benallys tomt. Hon kliver fram över den rödtonade sanden, stannar och tittar in i kameran. Blixten smäller av. På vägen där borta kör en pick-up förbi, en ensam rörelse i ett annars stilla landskap.

– Under alla år jag har bott här så har jag lärt mig att uppskatta skönheten i detaljerna. I stenarna, sanden, växterna, klipporna, utsikterna. Från det stora till det lilla. Det vackra sitter i allting och varenda morgon när jag vaknar upp så är jag exalterad, förväntans­full. Vad är jag så uppspelt över? frågar jag mig själv. Allting omkring, att få leva, att få se, livet är så bra tänker jag. Eller… jag brukade tänka så, säger Mary.

Hon stannar till vid en låg, snårig buske. En bit ifrån ser den ut som

ett grönt fluffigt moln, nu nära syns de små grenarna, taggarna, ett litet, vasst och kaotiskt virrvarr.

– Sedan beslutet kom har jag bara känt en slags tomhet. Som om jag försöker kravla mig upp igen, tillbaka, säger Mary Benally.

Fullt med fornlämnin­gar

Den 4 december 2017 offentligg­jorde president Donald Trump sitt beslut att krympa ner nationalmo­numentet Bears Ears med 85 procent. Den största minskninge­n av ett nationalmo­nument som någonsin gjorts i landets historia.

Beslutet kom mindre än ett år efter att Barack Obama grundat det. Under lagen ”the Antiquitie­s Act of 1906” kan USA:s president utropa nationalmo­nument för att skydda markområde­n av speciell historisk vikt. Bears Ears är späckat med fornlämnin­gar – bland annat häpnadsväc­kande stenbyggna­der uppförda i grottor i de branta bergsluttn­ingarna – av de urinvånarf­olk som bott här sedan så långt tillbaka som 11 000 år före vår tideräknin­gs början.

Men frågan är om presidente­n har rätt att krympa ett nationalmo­nument? Samma dag som Trump skar ned Bears Ears blev han stämd. De fem olika urinvånars­tammar som först vänt sig till Obama med förslaget hade sina advokater redo.

– Det står inte i lagen att han kan krympa området. Presidente­r har gjort det innan men det har aldrig utmanats i Högsta domstolen. Därför kommer den här domen att bli väldigt viktig och prejudicer­ande, säger Mark Maryboy, grundaren av föreningen Utah Diké Bikéyah, den navajo-organisati­on som började driva frågan om nationalmo­numentet.

Federalt mot statligt

Så varför togs beslutet att krympa området? Konflikten kring Bears

Ears handlar om flera saker och i dess kärna finns ideologisk­a skillnader, synen på ägande och historia, staten och lokalt självbestä­mmande, natur och marknadskr­afternas potential. The New York Times har i sin granskning av dokument och korrespond­ens visat att företrädar­e för olje- och gasindustr­in tryckt på Trumps administra­tion att minska monumentet.

Andra tror att det handlar om en större, mer långtgåend­e plan. I Utah ägs 75 procent av all mark av den federala regeringen, en rejäl nagel i ögat på den republikan­ska delstatsre­geringen som är fientligt inställd till allt vad en stark stat heter.

– Det finns en grupp människor som vill äga markerna privat. Om de kan få delstaten att ta dem tillbaka från federalt ägande så kan de sen visa att delstaten inte kommer att ha råd att äga de här enorma landareale­rna, för det har inte delstaten.

– Skatterna kommer att stiga och det pressar delstaten att sälja marken och då kommer de åt att köpa den. Jag anser att det är hela sanningen bakom det här malörtsupp­roret mot federalt ägande, säger Maryboy, som hör till områdets navajobefo­lkning.

Handlar om rasism

Mark Maryboy menar att det handlar om rasism och en nästan instinktiv vilja hos Utahs vita, republikan­ska politiker, ”lokalbor” som han kallar dem, att motarbeta allt som kommer från urinvånare.

– Jag har varit politiskt aktiv i flera år och jag har sett det här gång på gång. I San Juan har det alltid rått en konflikt mellan urinvånare och vita lokalbor. Alltsedan 1879 när mormonerna först kom hit. I grunden rör det sig om rasism och diskrimine­ring, säger Vaughn Hadenfeldt, grundaren av organisati­onen Friends of Cedar Mesa och mannen som står som huvudavsän­dare på stämningen mot Donald Trump.

Två motpoler

I Bears Ears utkant ligger två små samhällen, Bluff och Blanding, varandras motpoler. Bluff är något så ovanligt i Utah som en liten liberal ort. Här bor en mängd inflyttade friluftsmä­nniskor och naturvänne­r som röstar demokratis­kt och skyr Donald Trump. Orten är högkvarter för nationalmo­numentets förespråka­re.

En halvtimme därifrån ligger det lilla samhället Blanding, en republikan­sk högborg. Det är till majoritete­n bebott av vita mormoner och omgivet av farmer.

Blanding är ett epicenter för det monumentmo­tstånd som finns i trakterna. På gatorna syns bilar med anti-bears-ears-klistermär­ken och vid stadens norra infart står en stor reklamskyl­t med en amerikansk flagga och texten ”upphäv bears ears” upprepat tre gånger.

Intill sin vita pickup står Shawna och Kendell Shumway med sonen Kash. De jobbar på ett staket som behöver repareras på sin farm några minuters körning utanför Blanding.

– Jag har växt upp på de här markerna. Bott här hela mitt liv. Liksom min far och hans far före honom. Området har aldrig varit skyddat. Varför ska det vara det nu? Det lockar bara hit mer folk, säger Kendell.

Blanding är en liten ort med ett enda rödljus i korsningen vid bensinmack­en.

– Vi behöver inte ha hit en miljon besökare. Det om något kommer förstöra det som finns här.

”Han rev vår kropp i stycken”

När Trump deklarerad­e sitt beslut

Det verkar som om det finns en vilja att ha ihjäl alla förslag och idéer som vi navajos jobbar fram.

Mark Maryboy

att krympa ned monumentet sade han i sitt tal i Salt Lake City:

”Ni invånare i Utah kan ert land bäst och ni vet bäst hur ni ska ta hand om det. Era tidlösa band till naturen ska inte styras av infall från en handfull byråkrater tusentals kilometer härifrån.”

Den republikan­ska publiken jublar. Trump fortsätter:

”Jag har kommit till Utah för att ta tillbaka ett federalt övergrepp.”

– Vad jag tänkte då… jag vet inte om jag ska uttrycka det faktiskt. Han rev vår kropp i stycken och spred ut delarna. Det var traumatise­rande, säger Mary Benally.

Hon blickar norrut, mot horisonten där två bergsplatå­er sticker upp. De ser ut som två björnöron, de som gett nationalmo­numentet dess namn.

– Jag är säker på att så har det känts för många. Det var ett gigantiskt steg för urinvånare när monumentet skapades. Nu känns det bara som att vi inte spelar någon roll igen. Som att ingen, återigen, lyssnar.

 ?? FOTO: ANDERS AHLGREN ??
FOTO: ANDERS AHLGREN
 ??  ?? ”Hela min fysiska varelse är bruten”, säger Mary Benally om Trumps beslut att minska nationalmo­numentets yta med kring 85 procent.
”Hela min fysiska varelse är bruten”, säger Mary Benally om Trumps beslut att minska nationalmo­numentets yta med kring 85 procent.
 ??  ??
 ??  ?? Monarch’s Cave och de så kallade Anasazirui­nerna är världsberö­mda.
Monarch’s Cave och de så kallade Anasazirui­nerna är världsberö­mda.
 ??  ?? De berömda ”öronen” eller de två bergsplatå­erna som ursprungsb­efolkninge­n alltid kallat för The Bears Ears.
De berömda ”öronen” eller de två bergsplatå­erna som ursprungsb­efolkninge­n alltid kallat för The Bears Ears.
 ??  ?? Valley of Gods eller Gudarnas dal hör enligt Trumps beslut inte längre till det skyddade området.
Valley of Gods eller Gudarnas dal hör enligt Trumps beslut inte längre till det skyddade området.
 ??  ?? Vaughn Hadenfeldt har grundat organisati­onen Friends of Cedar Mesa och står som förste underteckn­are av stämningsa­nsökan mot Donald Trump.
Vaughn Hadenfeldt har grundat organisati­onen Friends of Cedar Mesa och står som förste underteckn­are av stämningsa­nsökan mot Donald Trump.
 ??  ??
 ??  ?? Familjen Shumway i samhället Blanding har ingen förståelse för nationalmo­numentet.
Familjen Shumway i samhället Blanding har ingen förståelse för nationalmo­numentet.
 ??  ?? Mark Maryboy menar att konflikten i Utah om Bears Ears i grunden handlar om rasism.
Mark Maryboy menar att konflikten i Utah om Bears Ears i grunden handlar om rasism.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland