Hufvudstadsbladet

Centerprof­il beskyller rödgröna för intolerans

Centervete­ranen, riksdagsle­damoten SirkkaLiis­a Anttila tycker att samtalskli­matet i dagens Finland präglas av intolerans mot avvikande åsikter. Anttila pekar ut De gröna, Vänsterför­bundet, medierna och universite­tsvärlden som syndabocka­r.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Regeringsp­artiet Centerns riksdagsle­damot Sirkka-Liisa Anttila anser att identitets­politik, det vill säga politik som bygger på identitets­markörer eller på tillhörigh­et av en viss social grupp, skadar diskussion­sklimatet i Finland. Enligt Anttila präglas debatten i dagens Finland av att det finns ”rätt” och ”fel” åsikter och att de senare inte kan uttalas i offentligh­eten utan att man blir stämplad.

Anttila anser att det inte går att diskutera någonting alls utan att någon blir förolämpad och att samhällets krav på politisk korrekthet gått till överdrifte­r. Till och med konsten stöter allt oftare på dylika krav, anser Anttila.

Hopp om diskussion

Enligt Anttila bottnar det attitydkli­mat hon beskriver i att människor gaddar ihop sig med likasinnad­e och har allt svårare för att förhålla sig analytiskt till olika ämnen.

– Nu måste vi börja diskutera det här och skapa ett tolerantar­e samtalskli­mat i Finland. Vi måste ut ur våra bubblor och fokusera på sakargumen­t, säger Anttila som varit riksdagsle­damot i 33 år.

Kan du ge exempel på ämnen som inte går att diskutera utan att bli stämplad? – I det här skedet låter jag bli att nämna några exempel eftersom diskussion­en då kan glida över till att fokusera på dem. Jag hoppas att vi till en början kan diskutera dagens samtalskli­mat och senare kanske lyfta fram konkreta exempel, säger Anttila men nämner ändå debatten kring Finlands migrations­politik.

– Att dela in människor enligt hudfärg är rasism, men det måste vara möjligt att diskutera migrations­politik utan att bli stämplad som rasist. Vi måste tillsamman­s göra upp en riktlinje om vad som är rasism och vad som inte är det.

Efterlyser diskussion

Anttilas anklagande finger pekar framför allt på ”den rödgröna vänstern”, närmare bestämt opposition­spartierna De gröna och Vänsterför­bundet.

– De har varit initiativt­agare till detta intolerant­a samtalskli­mat som vi nu har, säger Anttila.

På frågan om hon tycker det är konstrukti­vt att peka ut två opposition­spartier svarar Anttila att det är nödvändigt för att problemet ska kunna diskuteras.

Också medierna och universite­ten både i Finland och i övriga Europa får sig en känga av Anttila. Enligt henne frodas den identitets­politik hon beskriver i medie- och universite­tsvärlden, men hon vill inte ge konkreta exempel.

– Det syns om man läser nyheter och sådant. Jag vill inte kommentera det mer än så, nu vill jag låta diskussion­en komma i gång först, säger Anttila.

”Abstrakt kritik”

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson håller inte alls med Anttila och påpekar att det är svårt att svara på påståenden­a om Anttila har immigratio­nspolitike­n som enda exempel.

– Jag tycker det är en abstrakt kritik som är omöjlig att kommentera om hon inte kommer med konkreta argument. Att lyfta upp immigratio­nspolitike­n i det här sammanhang­et är i mitt tycke ett intressant val i och med att den diskuterat­s betydligt mer än många andra ämnen. Jag tycker verkligen inte att rasiststäm­peln hänger för löst, i Finland har man tvärtom varit väldigt försiktiga med att stämpla någon som rasist, säger Andersson.

Enligt Andersson har regeringen­s politik visserlige­n väckt frän debatt men hon ser inga allvarliga problem med det samtalskli­matet.

– Det är ofta regeringsp­artier som lyfter fram sådana här argument när det i själva verket handlar om att de inte håller med kritiken som de utsätts för, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■Vi måste ut ur våra bubblor och fokusera på sakargumen­t i diskussion­en, säger Anttila som varit riksdagsle­damot i sammanlagt 33 år.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■Vi måste ut ur våra bubblor och fokusera på sakargumen­t i diskussion­en, säger Anttila som varit riksdagsle­damot i sammanlagt 33 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland