Hufvudstadsbladet

Värsta förödelsen någonsin i Florences kölvatten

Orkaner är inte ovanliga i kuststaden New Bern i North Carolina, men aldrig under sin 308-åriga historia har staden varit med om en liknande förstörels­e. Minst sju människor har fått sätta livet till på grund av stormen.

- stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG

President Donald Trump deklarerad­e i går att åtta distrikt i North Carolina är att betrakta som katastrofo­mråden. Det öppnar för federalt stöd för återuppbyg­gnad och tillfällig inkvarteri­ng.

De närmaste dagarna förutspås bli de värsta i delstaten när orkanens centrum sakta rör sig över de sydöstra delarna och förorsakar enorma översvämni­ngar på sin väg norrut. I många mindre städer har gatorna förvandlat­s till strida floder.

Räddningsm­anskap fortsatte i går sina ansträngni­ngar att nå allt fler familjer som tvingats fly upp hustaken när vattenmass­orna fortsatte att stiga.

I New Bern med knappt 30 000 invånare förvärras läget av att de översvämma­de floderna Neuse och Trent flyter samman just här. Samtidigt pressar stormen in vatten längs Pamlicofjo­rden. I går väntade ännu 140 personer på att bli räddade från sina hustak när vattnet hade nått upp till villornas vindsvånin­gar.

I närbelägna Wilmington dödades en mamma och hennes lilla barn när ett träd föll över dras hus. Räddningsm­anskapet kämpade i timmar för att nå offren som låg begravda under trädet och det hoprasade taket.

I Lenoir County dog två medelålder­s män. Den ena när han ute i hällregnet försökte koppla ihop två elsladdar, den andra när vinden kastade omkull honom när han såg efter sina jakthundar.

Vindarna var så kraftiga att räddningsa­rbetarna måste, med risk för sina egna liv, avbryta räddningso­perationer i väntan på att stormen bedarrar en aning.

– Vi har skickat ut meddelande­n om att vi sannolikt inte kan bistå de nödställda just nu med annat än råd, uppger Jay Fernandez, som ansvarar för allmänhete­ns säkerhet i North Myrtle Beach, för New York Times.

Florences centrum befann sig i går på eftermidda­gen, finsk tid, 35 kilometer väster om Myrtle Beach och rörde sig med en hastighet av 8 km/h i sydvästlig riktning. Orkanvinda­rna känns på ett avstånd av 250 kilometer från stormens öga.

Nationella orkancentr­et (NHC) varnar för att över 1 000 mm regn på många platser kommer att medföra kraftiga översvämni­ngar tiotals kilometer från kusten.

Orkanen försvagas nu ju längre inåt land den drar och centret räknade med att den före kvällen har försvagats till att motsvara en tropisk storm. Ännu i går var byarna uppe i 25 meter per sekund.

Vi har skickat ut meddelande­n om att vi sannolikt inte kan bistå de nödställda just nu med annat än råd. Jay Fernandez Ansvarig för allmänhete­ns säkerhet i North myrtle Beach

 ?? Foto: AFP-LehtikuvA/ChiP somodeviLL­A ?? Hus är översvämma­de i New Bern efter att floden Neuse svämmat över sina bräddar.■
Foto: AFP-LehtikuvA/ChiP somodeviLL­A Hus är översvämma­de i New Bern efter att floden Neuse svämmat över sina bräddar.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland