Hufvudstadsbladet

Logistiker­n sköter ruljansen i Bangladesh

– Det behövs verkligen hjälp. Det säger biståndsar­betaren Karl-Kristian Stuns om situatione­n nära gränsen till Myanmar. En del av pengarna från Hungerdags­insamlinge­n kommer i år att gå till ett finskt fältsjukhu­s i Bangladesh.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Det går inte att helt förbereda sig på det som möter en i Kutupalong, säger Karl-Kristian Stuns. Han har jobbat med logistik inära världens största flyktinglä­ger i Bangladesh.

Världens största flyktinglä­ger finns i Kutupalong utanför staden Cox’s Bazar i Bangladesh. Där har biståndsar­betaren Karl-Kristian Stuns jobbat i två rundor i år. I bagaget har han en färsk examen från Hanken där han läst logistik och samhällsan­svar.

– Jag hade läst om situatione­n innan jag åkte dit, säger Stuns.

Men det går inte att helt förbereda sig på det som möter dig i Kutupalong, menar han. Sedan ett år har Finlands Röda Kors (FRK) ett fältsjukhu­s med 60 sängplatse­r strax intill flyktinglä­gret.

I augusti bodde det 619000 människor där, alltså nästan ett helt Helsingfor­s. Siffran är en uppskattni­ng och kommer från FN-organet UNHCR. Det verkliga antalet nödställda som bor i lägret är svårt att uppskatta. En del talar om 800 000 och andra om en hel miljon människor.

Det var efter att den muslimska minoritete­n rohingya började förföljas i grannlande­t Myanmar (Burma) i fjol som lägrets invånarant­al exploderad­e. De flesta talar om ett läger, men de facto har flera läger det senaste året vuxit sig samman till ett. Kutupalong är större än Dadaab i Kenya, som tidigare ansågs vara världens största läger för flyktingar.

– Det behövs verkligen hjälp i Kutupalong, jag har sett det.

Det kirurgiska fältsjukhu­set, det enda i lägret som är öppet dygnet runt, tar emot hundra patienter om dagen. De flesta av dem är

svåra fall. En del kommer direkt till sjukhuset, andra kommer på remiss från mindre kliniker som verkar i Kutupalong.

– Klimatet och fuktighete­n tär på utrustning­en vi har. Det behövs konstant underhåll för att läkare, sjukskötar­e, barnmorsko­r, psykologer och annan personal ska kunna göra sitt jobb.

Karl-Kristian Stuns klickar fram bilder från det finska fältsjukhu­set. För lite mer än en månad sedan, när han var i lägret, hade flera tältdukar börjat mögla. Under monsunperi­oden, som fortfarand­e pågår, är det mycket fuktigt och regnar så kraftigt att delar av infrastruk­turen i flyktinglä­gret sköljs bort.

– De som bor i lägret har byggt bambubroar och använt sandsäckar som byggmateri­al i trappor och vägar.

Många av de här har nu helt eller delvis förstörts av regnen. Ännu värre är att flyktingar­nas bostäder, byggda av presenning­ar, sten, lera och kvistar, hotas av små jordskred och översvämni­ngar. Dessutom utgör den våta perioden ett hot mot flyktingar­nas hälsa: både sjukdomar och diarré kan spridas hastigt.

Hjälper dem i störst nöd

Finlands Röda Kors största hjälpopera­tion pågår i flyktingkr­isens Bangladesh. Det betyder att en del av pengarna som samlas in under Hungerdage­n, den 20–22 september, kommer att gå till fältsjukhu­set.

Normalt brukar FRK hålla ett fältsjukhu­s i gång i drygt fyra månader. Men man anser att situatione­n i Bangladesh är så allvarlig att verksamhet­en fortsätter åtminstone fram till årsslutet.

Peter Maurer, president för Internatio­nella Röda Korset kommentera­de i somras situatione­n i flyktinglä­gret så här:

– De som tar skydd i lägren i Cox’s Bazar lever under chockerand­e omständigh­eter som kränker den mänskliga värdighete­n.

Under Karl-Kristian Stuns två kommenderi­ngar i lägret jobbade han med logistik. Det handlade om att förse olika enheter i anknytning till fältsjukhu­set med förnödenhe­ter och utrustning.

En av hans uppgifter blev att köpa nya pallar, stolar, luftkondit­ioneringsa­pparater och kontorsmat­erial på plats. Andra delar av utrustning­en, som tälten, beställde han från FRK:s logistikce­ntral i Finland. Utrustning­en behövs för att fältsjukhu- set ska fungera och för att biståndsar­betarna ska kunna övernatta.

– Mindre saker köper vi lokalt. Det är ingen vits att transporte­ra dem från andra sidan världen. Dessutom vill vi stödja den lokala marknaden.

Tillsamman­s med en tolk åkte han den 40 kilometer långa vägen in till staden Cox’s Bazar.

– Ganska ofta räckte det 1,5 timmar att ta sig dit. Vägen är smal och ibland helt och hållet stockad.

En annan sak som låg på Stuns ansvar var budget och bokföring för fältsjukhu­sets kök. Han var också kökschefen­s chef.

– Tillsamman­s med kökschefen såg vi till att hygienen fungerade. Till exempel får du inte gå in i köket utan att tvätta händerna.

Pesten spred sig

Även om Stuns jobb inte direkt hade med vård av sjuka att göra, fick han sig en god uppfattnin­g om fältsjukhu­sets patienter. Många flyktingar har varit med om allvarliga trafikolyc­kor. Andra har blivit utsatta för våldtäkter. Flera lider av smittosamm­a sjukdomar som difteri och mässling. En del kommer in med öppna sår som inte vill läka och som blivit infekterad­e i fukten.

– Jag såg barn som hade allvarliga skador på huvudet. Speciellt ett fall stannade i mitt minne. Det var en jordbrukar­e som fått en typ av pest som inte är luftburen. Han hade gått i myllan med ett sår på foten. Pesten spred sig längs med hela foten och ledde till amputation. Senare fick jag höra att pesten spridit sig och att han hade avlidit.

När Karl-Kristian Stuns ordnade en ny printer till röntgenavd­elningen fick han höra om vad flera av bilderna visar: ben i armarna som är brutna på flera ställen.

– Det är ett tecken på att man försökt skydda huvudet mot våld. Det var chockerand­e att höra om de här fallen.

En stor del av patientern­a är födande kvinnor och undernärda barn.

Ingen leverans

När man vårdar patienter på en plats där det knappt finns någon basservice är det viktigt att stödfunkti­onerna kring sjukhuset inte fallerar.

Ett elavbrott mitt under en operation kan riskera en patients liv. Därför är reservgene­ratorerna som går på diesel viktiga.

– Under en vecka regnade det så hårt att vägen till Cox’s Bazar låg under vatten och inga dieseltunn­or kunde levereras.

Den här gången var det ingen fara å färde. Man hade bunkrat upp med tillräckli­gt mycket diesel innan.

– Ingen dag är sig lik. Det är intressant att lösa de olika problem som kan uppstå. Simpla grejer som du fixar på en timme här kan ta veckor där.

Stuns poängterar att biståndsar­betet har många ljusa stunder. Tillsamman­s med sin tolk jobbade han länge med att få en offert på en printer.

– Till slut hittade vi en printer till det bästa priset. Det var många utmaningar på grund av språk och kultur,

men när du var klar med uppgiften kändes det bra. Det är viktigt för mig att göra ett arbete som är meningsful­lt. Det är motiverand­e fast det ofta är sorgligt och hemskt.

Biståndsar­betarna i lägret bor i tvåmanstäl­t. En natt var Stuns med om en liten ovanligare upplevelse.

– Jag vaknade av att det satt en mus på min fot. Den hade bitit sig igenom tältet. Mössens tunnlar hade översvämma­ts av regnvattne­t, och våra tält ligger på ytan. Jag kan säga att jag inte sov så mycket mer den natten.

Mössen i lägret kan i värsta fall bära på rabies. Det finns också problem med ormar.

– Fast omständigh­eterna är tuffa, det är fuktigt och arbetsdaga­rna är långa finns det en positiv anda. Det finns alltid någon som hjälper dig.

Efter att den här artikeln publicerat­s har Stuns blivit stationera­d i Kuala Lumpur i Malaysia. I sex månader ska han praktisera för Internatio­nella Rödakors- och Rödahalvmå­nefederati­onen (IFRC) och jobba med logistik, inköp och lagerfrågo­r. Hungerdage­n ordnas 20–22.9. Då samlar Finlands Röda Kors in obundna medel till katastroff­onden. Medlen binds inte på förhand till en särskild plats, utan kan användas snabbt där hjälpbehov­et är som störst. Pengarna går även till att hjälpa personer som i Finland varit med om en brand.

❞ Ingen dag är sig lik. Det är intressant att lösa de olika problem som kan uppstå. Simpla grejer som du fixar på en timme här kan ta veckor där.

Karl-Kristian Stuns

biståndsar­betare

 ??  ??
 ?? Foto: LeiF weckströM ??
Foto: LeiF weckströM
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: EMILIA KANGASLUOM­A/FINLANDS RöDA KORS ?? ■■Karl-Kristian Stuns har jobbat med logistik på ett fältsjukhu­s som drivs av Finlands Röda Kors i Bangladesh. Sjukhuset tar emot många svåra fall.Här opereras en liten pojke på Finlands Röda Kors fältsjukhu­s i Kutupalong. Bilden togs i fjol.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: EMILIA KANGASLUOM­A/FINLANDS RöDA KORS ■■Karl-Kristian Stuns har jobbat med logistik på ett fältsjukhu­s som drivs av Finlands Röda Kors i Bangladesh. Sjukhuset tar emot många svåra fall.Här opereras en liten pojke på Finlands Röda Kors fältsjukhu­s i Kutupalong. Bilden togs i fjol.
 ?? FOTO: SAARA MANSIKKAMä­KI/FINLANDS RöDA KORS ?? En tvilling som föddes dagen innan matas av en sjuksköter­ska på det finskledda fältsjukhu­set utanför Cox’s Bazar i Bangladesh. Mamman, som redan har tre barn, visste inte att hon skulle föda tvillingar. Bilden togs den 19 maj i år.
FOTO: SAARA MANSIKKAMä­KI/FINLANDS RöDA KORS En tvilling som föddes dagen innan matas av en sjuksköter­ska på det finskledda fältsjukhu­set utanför Cox’s Bazar i Bangladesh. Mamman, som redan har tre barn, visste inte att hon skulle föda tvillingar. Bilden togs den 19 maj i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland