Hufvudstadsbladet

Så här ser de nya eurosedlar­na ut

-

I går avslöjades utseendet på de nya 100- och 200-eurosedlar­na. I och med dessa sedlar är den nya Europaseri­en komplett.

De nya 100- och 200-eurosedlar­na kommer att sättas i omlopp den 28 maj 2019. De nya sedlarna har ett nytt fräscht utseende och är svårare att förfalska än de tidigare sedlarna.

– Utöver de säkerhetsd­etaljer som kan ses med blotta ögat har eurosedlar­na även säkerhetsd­etaljer som en maskin kan avläsa. De nya säkerhetsd­etaljerna har tillförts för att möjliggöra snabb hantering och äkthetskon­troll av sedlarna, skriver Finlands Bank i ett pressmedde­lande.

De nya sedlarna kallas för Europaseri­en eftersom två av säkerhetsd­etaljerna innehåller ett porträtt på den mytologisk­a figuren Europa.

Europeiska centralban­ken, ECB, har ändrat höjden på de nya 100- och 200-eurosedlar­na. De nya sedlarna är lika höga som 50-eurosedeln. De nya sedlarna sägs dessutom vara slitstarka­re än den första seriens sedlar.

Med utgivninge­n av 100- och 200-eurosedlar­na kommer Europaseri­en att vara komplett. ECB har nämligen beslutat att stoppa produktion­en av 500-eurosedlar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SKäRMAVBIL­D FRåN FINLANDS BANK ?? Sedlarna är mera slitstarka än tidigare.
FOTO: LEHTIKUVA/SKäRMAVBIL­D FRåN FINLANDS BANK Sedlarna är mera slitstarka än tidigare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland