Hufvudstadsbladet

Belgien lämnar inte ut rappare till Spanien

Belgien lämnar inte ut den internatio­nellt efterlyste rapparen Valtonyc till Spanien, där han dömts till flera års fängelse för sina låttexter. En domstol i Gent slår fast att texterna ryms inom yttrandefr­iheten och därmed inte är brottsliga.

- TT/JOHANNES CLERIS

– Vi ville ha rättvisa, att lagen skulle tillämpas fri från politiska idéer, ideologier och externt inflytande. Och det är vad som har hänt, säger José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamn­et Valtonyc, till katalanska Catalunya Radio efter den belgiska domstolens besked i går.

Spaniens högsta domstol fastställd­e i februari en dom mot den 23-årige rapparen från Mallorca som innebär fängelse i tre och ett halvt år för låtar som enligt domstolen glorifiera­t terrorism, grovt förtalat kungahuset och våldshotat en politiker. Valtonyc argumenter­ade förgäves för sin rätt till yttrandefr­ihet och konstnärli­gt skapande, och påpekade att raptexter är extrema, provokativ­a, bildliga och symboliska.

När det var dags att avtjäna straffet tog han sin tillflykt till Belgien.

– Vi antar att den belgiska åklagaren kommer att överklaga. Men domaren var väldigt tydlig: Det här är yttrandefr­ihet, ingen av låtarna har något kriminellt innehåll, säger Gonzalo Boye, som är en av Valtonycs advokater, enligt El País.

Till Europadoms­tolen

Artisten och hans advokater avser att driva fallet till Europadoms­tolen i Strasbourg.

– Vi vill få till ett prejudikat så att domarna (i Spanien, reds. anm.) skärper sig och börjar tillämpa europeisk rätt från 2000-talet, och inte

en Franco-rätt från 1960-talet, säger Valtonyc till Catalunya Radio.

Det är inte första gången det spanska rättsväsen­det stöter på patrull i Belgien. När Katalonien­s före detta regionpres­ident Carles Puigdemont flydde till Belgien efter den misslyckad­e katalanska självstän-

dighetsför­klaringen i fjol utfärdade Spanien en internatio­nell arresterin­gsorder för honom. Men enligt belgisk domstol har Puigdemont inte begått brott som motiverar ett gripande – han betraktas snarast som politisk aktivist.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN THYS ?? ■ José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamn­et Valtonyc, utanför domstolen i Gent.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN THYS ■ José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamn­et Valtonyc, utanför domstolen i Gent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland