Hufvudstadsbladet

Motarbetar SFP sina grundvärde­n genom att gå mot Timo Soini?

- CARL G WECKSTRÖM Ingå

SFP När den sittande trepartsre­geringen bildades blev SFP opposition­sparti, efter 37 år av regeringsa­nsvar. Den dåvarande ordförande­n yttrade att SFP skall vara ”ett konstrukti­vt opposition­sparti”. Det räckte hela fyra dagar innan SFP:s riksdagsle­damöter ylade med i opposition­ens kritik mot regeringen­s politik. Kritik mot en regering som fortsatte där den föregående regeringen, med SFP i regeringsa­nsvar, slutade.

På fyra dagar hinner man inte åstadkomma mycket. Det sade utrikesmin­ister Timo Soini under den första presskonfe­rensen. Fritt översatt var poängen i hans svar på opposition­ens skarpa kritik att allt är åt skogen med regeringen­s politik att så kan det ju inte vara när regeringen bara har suttit några dagar.

Om SFP går med i opposition­ens tilltag att fälla Soini går partiet i motsatt riktning till vad de personer som tillsamman­s med Axel Lille i maj 1906 grundade SFP gjorde. Då försvarade tidningsma­nnen Lille svenskan mot förrysknin­gen som börjat göra sig gällande. SFP skriver i sitt nuvarande partiprogr­am: ”Vår liberalism bygger på respekt för människan, individens friheter och rättighete­r, jämställdh­et samt ett socialt och globalt ansvar.”

Om SFP nu går med opposition­en, vilket kontakt med partikansl­iet bekräftade, slår partiet in på en väg i motsatt riktning till sitt eget program. Liberalism­en och friheten ersätts med partidisci­plin.

När SFP grundades gällde det att försvara grundlagen­s rättighete­r mot den tilltagand­e förrysknin­gen. I dag har opposition­en, som består av vänsterpar­tier och SFP, fortsatt samma tänkande som Karl Marx. Han tog den judisk-kristna värdegrund­en, men kapade bort början och slutet, det vill säga skapelsen och den yttersta domen. Då föll samtidigt Gud ut ur bilden och i stället kom staten. Följden av det upplysning­stidens mörker som lade sig över Ryssland efter revolution­en kulminerad­e i Stalins tyranni. ”Fader Sol” såg till att de personer som hotade hans ställning likviderad­es eller sändes till fångläger.

Följden av att människan tar sitt liv i egna händer är att hennes subjektiva tänkande blir normgivand­e. En av de stora ryska författarn­a Dostojevsk­ij yttrade: ”Om Gud inte existerar så är allt tillåtet” I dagens samhälle försöker ”den allmänna opinionen” få bort personer som är demokratis­kt valda därför att de inte följer ”överenskom­na regler”. Sigmund Graff har sagt ”Allmänna opinionen liknar ett slottsspök­e. Ingen har sett det men alla låter sig terroriser­as av det.”

Har SFP i sin opposition­sställning blivit blind för verklighet­en och börjat motarbeta sina egna grundvärde­n genom att delta i förtroende­omröstning­en mot Soini som inte följer ”överenskom­na regler”? Om till exempel marskalk Mannerheim hade följt de riktlinjer som regeringen drog upp under frihetskri­get hade vårt land, i Europa, troligen setts som en del av Tyskland. Mannerheim­s stora inflytande i vårt lands historia berodde på hans personliga integritet.

”Integritet avser rätten för varje människa att få sin egenart och inre sfär respektera­d och inte utsättas för störande ingrepp”. Vår grundlag ger varje medborgare i Finland rätt till personlig integritet och till frihet att utöva sin religion. Om SFP medverkar till att en ministers personliga integritet kränks är partiet på väg bort från sin egen värdegrund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland