Hufvudstadsbladet

Lediga platser i respektbra­nschen

Kom ihåg att ”frivillig” inte har ”motvillig” som motsats. Volontärer arbetar i samarbete med avlönad personal.

- HILKKA OLKINUORA är med i bland annat Helsingfor­s Mission.

Detta är en annons. Fast annonsörer­na vet ingenting om det.

Vi vill ha dig som volontär. Att gå på läkarbesök med ensamma. Att lyssna på demenssjuk­a. Att hålla en medmännisk­a i handen. Att skotta snö åt en funktionsh­indrad. Att sitta barnvakt för trötta föräldrar. Att koka kaffe åt frysande utryckning­steam. Att läsa högt för synskadade. Att gå och simma med rastlösa ungdomar. Att följa med på teater. Att göra bokföringe­n åt en liten förening. Att sitta på möten och bestämma. Att påverka. Att få mer mening i ditt liv. Att bli glad själv.

Det är högsäsong för rekryterin­g av frivilliga. Det är också arbetstaga­rens marknad. Konkurrens­en om mogna, duktiga frivilliga är hård. Efterfråga­n på pigga pensionäre­r är enorm. Så nu är det dags för dig att välja bland ett rikt utbud av uppdrag. Här följer några tips.

Välj det du brinner för. I denna alltmer frustreran­de värld av svikna löften, hårda bud och allmän förvirring finns här en möjlighet till mindre ord, mer verkstad. Kanske vill du ge vidare av det goda du fått? Eller fixa det som du ser är fel?

Granska dina motiv. Volontärar­bete gör dig gott, men det är ingen terapi. Men lyckligtvi­s ökar självkänne­domen i dessa jobb.

Gör det som du gillar bäst. En del av oss vill absolut göra annat än i vardagen, andra däremot vill ställa just sina yrkeskunsk­aper till förfogande.

Glöm prestation­skraven. Resultaten av typiska volontärar­beten är inte mätbara på samma sätt som i yrkeslivet. Men det kan vara nyttigt för dig att lära dig vara tillräckli­g nog?

Ställ dig frågan: Vad får jag av detta själv? Detta är volontärar­betets stora tabu. Man skulle liksom vara ett enda bultande hjärta. Men ingen orkar länge ge mer än hen får tillbaka.

Granska organisati­onerna. Trivs du med ett litet gäng av pionjärer, eller uppskattar du en större organisati­on med organisati­on, renommé – och eventuellt viss administra­tiv friktion? Får du handlednin­g, utbildning, variation? Uppskattar och förverklig­ar de även lekmannata­nkar?

Kom ihåg att ”frivillig” inte har ”motvillig” som motsats. Volontärer arbetar i samarbete med avlönad personal. Du är inte den fritt svävande själen som kommer och går spontant. Alla bär ett ansvar.

Se till att du är volontär, inte smyganstäl­ld. Sedan pionjären Mummon kammari i Tammerfors har arbetsoch ansvarsför­delningen mellan den offentliga och den tredje sektorn varit en brinnande fråga. Vägra vara krycka för dåligt beslutsfat­tande! Volontärer skall inte göra gratis det som anstår samhället att bekosta.

Glöm inte att inget uppdrag är för evigt. Du måste kunna ta en paus, byta uppdrag eller rentav organisati­on utan att känna dig oduglig.

Se den stora bilden. Finland skulle inte vara sig likt utan sina frivilliga. Det gäller inte bara kvantitete­n, de tiotusenta­ls som är med redan nu. Det gäller även kvaliteten. Som Henrietta Grönlund, doktor i just volontärsk­ap, vackert summerar: ”Frivilliga­rbete är kanske den sista oasen av jämlikhet i vår värld.”

Välkommen med i en bransch som heter Respekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland